Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Čir na želucu

Ići dole

Čir na želucu

Počalji od Khallu taj Ned Mar 06, 2011 7:49 pm

Čir na želucu (ulcus ventriculi, ulcus gaster) je nespecifičan, benigan defekt sluzokože želuca. Nastaje dejstvom kiselog želudačnog soka, pri čemu se oštećuju svi slojevi sluzokože (mukoza, submukoza i mišićni sloj ). Plića oštećenja sluzokože, koja zahvataju mukozu(erozija) ili mukozu i submukozu ( exulceratio simpleks), nisu ulkus, ne vide se na rendgenu, već samo gastroskopijom. Ne daju gotovo nikakve simptome, sem u slučaju zahvatanja krvnog suda, kada dovode do krvarenja. Čir na želucu i duodenumu se u poslednje vreme zajednički nazivaju peptična ulkusna bolest.

Zašto nastaje ulkus?

Spojler:
U posednje vreme se ističe da oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori (H. pylori). Nedavno je ustanovljeno da je ova bakterija uzročnik skoro svih peptičkih ulkusa. Međutim, infekcija bakterijom H. pylori ne znači i sam ulkus. To zavisi od osobina obolelog, vrste H. pylori i još nekih nepoznatih faktora. Pouzdano se ne zna ni tačan put prenosa infekcije (hranom, vodom, ljubljenjem, prljavim rukama). H. pylori slabi zaštitnu moć sluzokože što omogućava prodor kiseline kroz sloj ispod nje stvarajući tako ulkus. H. pylori opstaje u želudačnoj kiselini, jer izlučuje enzime koji je neutrališu. Genetska predispozicija je važna u nastanku bolesti, pa se ona u pojedinim porodicama češće javlja.

Dejstvo emotivnih, odnosno psihičkih faktora je veoma bitno,te se ulkus češće javlja kod bojažljivih, ambicioznih i hiperaktivnih osoba. Kod osoba čiji je život pun konflikata ili pred kojima stoje veliki zadaci, ulkus je takođe češći .Javlja se i kod velikih psihoza, kakva je npr. shizofrenija.

Na nastanak ulkusa deluju i mnogi spoljašnji faktori kao lekovi (salicilati, kortikosteroidi, nesteroidni antireumatici), alcohol, kafa, nikotin, razni začini…Oni sami po sebi nisu izazivači ulkusa, ali u kombinaciji sa ostalim faktorima, mogu da utiču na pojavu bolesti i pogoršanje tegoba kod obolelih.Isto važi i za ljute začine i stres.

Koje su tegobe?

Spojler:
Glavni simptom ulkusne bolesti je bol. Bol je najčešće tup, ali može da ima karakter paljenja, griže i bušenja. Javlja se obično 2 - 3 časa nakon jela. Bol prate podrigivanje, gorušica, osećaj mučnine, a nekad i povraćanje.Bolesnik može da ima averziju prema hrani, jer mu se tegobe pojačavaju posle jela. Zato neki bolesnici mršave. Periodičnost bolova je tipična za ulkus. Bolovi traju više dana ili nedelja,a zatim se bolesnik oseća kao zdrav i može sve da jede. Bol se oseća u čašići ili oko pupka, po sredini ili više levo.

Komplikacije

Spojler:
* Krvarenje je najčešća komplikacija. Manifestuje se povraćanjem sadržaja, koji liči na kafu(hematemeza) ili crnom stolicom, kao katran (melena). Kod mlađih krvarenje spontano prestaje. Opasno je kod starijih ljudi. Ako se izgubi 1 - 2 litra krvi, nastaje cirkulatorni kolaps i može da usledi smrt.
* Penertacija ili probijanje ulkusa u okolne organe(pankreas i jetru) dovodi do jakih bolova. Kod penetracije u pancreas bol se žiri ka kičmi. Ako je penetracija u jetru, bol je pod desnim rebarnim lukom.
* Perforacija nastaje kad ulkus probije sve slojeve sluzokože i uspostavi se komunikacija sa slobodnom trbušnom dupljom. Perforacija tekta je stanje kada ulkus probija u priraslice želuca sa okolnim organima. Kod prave perforacije nastupa žestok bol u gornjem delu trbuha. Liči na probod nožem. Bolesnik upada u šok, zbunjen je i uplašen. Od svih perforacija digestivnih organa,najmanje je opasna perfvoracija želuca, zato što je želudačni sadržaj sterilan usled prisustva kiseline. Perforacija se leči hirurški.
* Stenoza pilorusa je dalja komplikacija. Pri zarastanju ulkusa uvek nastaje ožiljak. To se više puta ponavlja pa najzad može da dođe do suženja. Ako je suženje dosta izraženo česta su povraćanja. Bolesnik primećuje da povraća hranu koju je uneo predhodnih dana.

Dijagnoza

Spojler:
Dijagnoza se postavlja radiološkim i endoskopskim ispitivanjem. Ulceracija se najčešće nalazi na maloj krivini želuca. Rendgenskim pregledom pomoću barijuma želudačni ulkus se može dijagnostikovati u oko 90% slučajeva, ali su mogući lažno pozitivni i lažno negativni nalazi. Zato svi ulkusi želuca moraju se endoskopski pregledati. Endoskopskim pregledom se određuje veličina, lokalizacija i izgled ulkusa, a ciljanom biopsijom se isključuje postojanje tumora. Endoskopski pregled vrši se endoskopom koji se sastoji od tanke, osvetljene cevi koja na svom kraju ima kameru. Endoskop se uvodi kroz usta pacijenta sve do želuca. Tako je moguće videti sluzokožu organa, a može se uzeti i biopsija (uzimanje komadića tkiva) za mikroskopsku analizu.

Dijagnoza H. pylori je važna s obzirom da se lečenje ulkusa uzrokovanog H. pylori razlikuje od onoga izazvanog nestroidnim antiinflamatornim lekovima. H. pylori se otkriva iz krvi, daha i tkiva. Pregledom krvi se otkrivaju antitela na bakteriju H. pylori. Pregled daha najčešće se sprovodi nakon lečenja, radi provere uspešnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe. Zove se urea izdisajni test.

Terapija

Spojler:
Ako je želudačni ulkus izazvan bakterijom H. pylori leči se trima grupama lekova.To su lekovi koji uništavaju uzročnika (H.pylori), smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline. Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti: H2-antagonisti (famotidin ranitidin, cimetidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol). Terapija je kombinovana antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i lekovima koji deluju zaštitno na sluzokozu. Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažavaju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije. Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline.

Ishrana

Spojler:
Ranije se bolesnicima preporučivala stroga dijeta. Međutim, ne smeta svima ista hrana. Preporučuje se da se jede češće po malo.U fazi bolova treba da se izbegava onošto sam bolesnik primeti da mu smeta.

Prognoza

Spojler:
Bolest je, ako ne dođe do komplikacija, lako oboljenje. Da biste izbegli komplikacije, treba da se pridržavate propisane terapije. Ukoliko to činite, šanse za izlečenje su preko 90% , a za pojavu komplikacija praktično minimalne.

Prevencija

Spojler:
Nezna se tačno način prenošenja H.pylori, pa je otežana prevencija. Radi se na otkrivanju vacine protiv infekcije. Ako su lekovi izazvali ulkus, uz konsultaciju sa lekarem, promenite ih.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Čir na dvanaestopalačnom crevu

Počalji od Khallu taj Ned Mar 06, 2011 7:51 pm

Čir na dvanaestopalačnom crevu (Ulkus duodeni) je benigna ulceracija sluzokože, koja prodire u njen mišićni sloj, a nekada i dublje. Nastaje dejstvom želudačnog soka. To je bolest savremenog doba. Najčešće se javlja u srednjim godinama, ali je ima i kod dece. Više oboljevaju muškarci, a u poslednje vreme bolest je u porastu kod žena. U poslednje vreme se čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu zajednički nazivaju peptična ulkusna bolest.

Zašto nastaje?

Spojler:
Čir nije lokalno oboljenje sluzokože dvanaestopalačnog creva (duodenuma ), već projekcija opšteg poremećaja. Nastaje oštećenjem sluzokože, dejstvom želudačnog soka, čija je kiselost povećana.Ulkus nastaje kada acidopeptično dejstvo savlada odbrambene mehanizme sluzokože. U pojavi ulkusa veliki uticaj ima nasledni faktor pa se ova bolest u pojedinim porodicama češće javlja.

Dejstvo emotivnih, odnosno psihičkih faktora je veoma bitno, pa se ulkus obično javlja kod bojažljivih,ambicioznih i hiperaktivnih osoba. Kod osoba čiji je život pun konflikata ili pred kojima stoje veliti zadaci, ulkus je čest. Javlja se i kod velikih psihoza, kakva je npr. shizofrenija. Na nastanak ulkusa deluju i mnogi spoljašnji faktori kao lekovi (salicilati, kortikosteroidi, nesteroidni antireumatici), alcohol, kafa, nikotin, razni začini…Među velike stresove, koji mogu da dovedu do ulkusa treba pomenuti povrede, infarkt, teške infekcije, zračenje…Kod ulkusa je u preko 90% slučajeva prisutan Helicobacter Pylori(HP), pa se zaključuje da i on ima ulogu u nastanku bolesti. Ulkus nastaje udruženim dejstvom pobrojanih činioca.

Koje su tegobe?

Spojler:
Glavni simptom ulkusne bolesti je bol. Ima karakter grčeva, paljenja, griže, bušenja, javlja se na prazan želudac, a popušta posle unošenja hrane. Javlja se 4 - 5 sati posle jela, a tipični su i noćni bolovi. Bol prate podrigivanje, gorušica, osećaj mučnine, a nekad i povraćanje. Povraćani sadržaj je jako kiseo, pa neki bolesnici kažu da im od toga trnu zubi. U toku kriza bolova pada nivo šećera u krvi, pa bolesnici imaju više osećaj gladi, nego bola. Periodičnost bolova je tipična za ulkus. Bolovi traju više dana ili nedelja, a zatim se bolesnik oseća kao zdrav i može sve da jede.

Bol se oseća u čašići ili oko pupka, po sredini ili više desno. Ako je ulkus veliki bol može da se oseća čak pod desnim rebarnim lukom. Ako čir probija u pancreas, bol zrači u leđa.

Komplikacije

Spojler:
* Krvarenje je najčešća komplikacija. Manifestuje se povraćanjem sadržaja, koji liči na kafu(hematemeza) ili crnom stolicom, kao katran (melena). Kod mlađih krvarenje spontano prestaje. Opasno je kod starijih ljiudi. Ako se izgubi 1 - 2 litra krvi, nastaje cirkulatorni kolaps i može da usledi smrt.
* Penertacija ili probijanje ulkusa u okolne organe(pankreas i jetru) dovodi do jakih bolova. Kod penetracije u pankreas bol se žiri ka kičmi.Ako je penetracija u jetru, bol je pod desnim rebarnim lukom.
* Perforacija nastaje kad ulkus probije sve slojeve sluzokože i uspostavi se komunikacija sa slobodnom trbušnom dupljom. Perforacija tekta je stanje kada ulkus probija u priraslice duodenuma sa okolnim organima. Kod prave perforacije nastupa žestok bol u gornjem delu trbuha. Liči na probod nožem. Bolesnik upada u šok, zbunjen je i uplašen. Zatim se razvija akutni difuzni peritonitis. Mišići trbuha su tvrdi kao daska, povraća se, krvni pritisak pada, a temperature raste. Pod dejstvom toksina razvija se paraliza creva(ileus). Ispoljava se meteorizmom i povraćanjem fekalnog sadržaja. Bolesnik je za sve vreme svestan. Perforacija se leči hirurški.
* Stenoza pilorusa je dalja komplikacija. Pri zarastanju ulkusa uvek nastaje ožiljak.To se više puta ponavlja pa najzad može da dođe do suženja. Povraćanja su tada česta. Bolesnik primećuje da povraća hranu koju je jeo predhodnih dana.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja gastroskopijom.

Lečenje

Spojler:
Antagonisti H2 receptora su lekovi koji se najčešće primenjuju u lečenju ulkusne bolesti. Oni vrše inhibiciju histaminskih H2 receptora i tako smanjuju kiselu gastričnu sekreciju. Prvi lek iz ove grupe koji se primenjivao bio je Cimetidin. On je uspešno inhibisao sekreciju,ali se zbog brolnih neželjenih dejstava uglavnom koriste inhibitori novije generacije. Druga generacija lekova antagonista H2 receptora ubrzo je otkrivena i pripadala je generaciji Ranitidina. Ova vrsta lekova je šest puta jača u inhibiciji gastrične sekrecije od Cimetidina, ima bolje efekte u zaceljenju duodenalnog ulkusa i smanjuje pojavu recidiva ovog oboljenja. Od nedavno su u upotrebi još dve vrste antagonista receptora (Famotidin i Nizatidin). Famotidin je veoma jak antagonist H2 receptora, 8 - 10 puta jači od Ranitidina. Nizatidin pripada trećoj generaciji antagonista H2 receptora i u lečenju duodenalnog ulkusaje uveden je nedavno.

Antacidi (smanjuju kisolost želudačnog sadržaja) spadaju u grupu lekova za lečenje duodenalnog ulkusa. Najčešće se kao antacidi koriste preparati miksture aluminijum i magnezijum-hidroksida. U lečenju se koristi i iskorenjivanje Helicobactera pylori antibioticima.

Ishrana
Ranije se bolesnicima preporučivala stroga dijeta. Međutim, ne smeta svima ista hrana. Preporučuje se da se jede češće po malo. U fazi bolova treba da se izbegava onošto sam bolesnik primeti da mu smeta.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čir na želucu

Počalji od Zvončica taj Čet Mar 17, 2011 1:54 am

Ulkus želuca je opasan, jer može da dovede do karcinoma želuca, za razliku od ulkusa duodenuma koji ne dovodi do maligniteta.
avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čir na želucu

Počalji od Khallu taj Pon Apr 11, 2011 3:39 pm

Lekovi štete sluzokoži

Prisustvo bakterije ne znači da je pacijent oboleo, da će dobiti čir ili karcinom jer sluzokoža želuca ima više odbrambenih faktora. Zahvaljujući njima bakterija ne može da se naseli u sluzokoži i da izazove oboljenje ukoliko ne postoji još neki, dodatni faktor rizika. Odbrambene moći sluzokože slabe mnogi lekovi, kao što su hormonski preparati, nesteroidni antireumatici i aspirini i zato ih treba izbegavati.
– Pacijenti koji imaju antitela na Helicobacter, ali ne i tegobe, i nemaju članove porodice koji boluju od čira, maligne bolesti jednjaka, želuca ili duodenuma, ne treba da brinu. Njima se preporučuje bezbolan i neinvazivan izdisajni test koji će pokazati stadijum infekcije – objašnjava dr Bulat.

Dve opasne komplikacije nelečenog čira

Dr Bulat ukazuje na to da čir treba ozbiljno shvatiti i lečiti ga jer u suprotnom naizgled bezazlena bolest može da se iskomplikuje.
– Čir može da pukne, a potencijalno najopasnija komplikacija jeste pojava crnih katranastih stolica i povraćanje sveže krvi ili hematinisanog sadržaja koji izgleda kao talog od kafe. Ova komplikacija često je praćena bledilom i nesvesticom kod pacijenta, i on bi hitno trebalo da se javi hirurgu ili gastroenterologu radi urgentne gastroskopije kojom se može zaustaviti krvarenje uz primenu odgovarajuće terapije, ali u težim slučajevima ne može se izbeći operativno lečenje.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čir na želucu

Počalji od Khallu taj Ned Maj 22, 2011 11:28 pm

ČIR NA DVANAESTOPALAČNOM CREVU ULCUS DUODENI

Saslav Caja: za laksi oblik bolesti

Spojler:
70 g listova i cvetova dubcaca
60 g listova nane pitome
60 g konjogriza
50 g listova kadulje
40 g listova pelina planinskog
30 g listova volujskoga uha
30 g imele bele
30 g stabljike zlatice s kamena
20 g listova i cvetova podbela
20 g korena beloga sleza
20 g stucane smrekove crvene bobe
20 g hrastove kore (donje bele)

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine, kuvati poklopljeno 1 1/2 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti kasiku rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dcl piti izmedju obroka, zasladjena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabeticar. U slucaju cira na dvanaestercu ne sme se piti ništa što je hladnije od topline ljudskog tela. Potrebno je odenuti se u toplu odecu, posebno trbušni deo. Nakon što ste obavili nuždu, potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbegavati pranje ruku hladnom vodom. U pogledu ishrane i zabrane vredi sve što je receno pri lecenju i uputama za lecenje cira na želucu, odnosno katara želuca Lecenje cira na dvanaestercu traje dugo vremena, više od 3 meseca, s time što se navedena receptura ponavlja. Za velike pušace i alkoholicare koji duže vreme boluju od cira na dvanaestercu, a koji ih osetno iscrpljuje, preporucujemo caj od sledecih trava:

Sastav caja: za tezi oblik bolesti

Spojler:
30 g listova bokvice muške
30 g listova bokvice ženske
30 g stabljike ocajnice
30 g listova gaveza
30 g stabljike kunice
30 g crnog sleza
30 g imele bele
30 g korena koprive
20 g korena idjirota
20 g stabljike komoraca
20 g listova peršuna
10 g listova kadulje
10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopIjeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti po kasiku maslinova ulja. Preostala 4 dcl uzimati svakih 1/2 sata po 1/2 dcl izmedju obroka ili u mlakoj supi s testeninom, bez jaja. Odenuti se toplo, narocito dio oko trbuha te od slabina prema dole. Zabranjeni su svi teži fizicki poslovi, a obavezne su lagane vežbe i šetnje na cistom vazduhu. Uzimati sok od svežeg voca; povrce pre jela jako raskuvati. Ako je bolesnik sklon prolivima nakon što pije navedeni caj, u svakih 10 g mešavine trava može dodati po 5 kolutica ploda divlje drace.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čir na želucu

Počalji od Khallu taj Čet Avg 04, 2011 7:26 pm

Čaj za gastritis
U dva decilitra vrele vode sipajte kašičicu suvih cvetova kantariona, poklopite i ostavite da stoji 10–15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno posle jela.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čir na želucu

Počalji od Khallu taj Sre Avg 10, 2011 7:55 pm

Čir na želucu
Tri nepune čaše soka svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čir na želucu. Lečenje se sprovodi do ozdravljenja.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čir na želucu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu