Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Anemija - malokrvnost

Ići dole

Anemija - malokrvnost

Počalji od Khallu taj Ned Mar 06, 2011 8:05 pm

Anemija (malokrvnost) je smanjenje koncentracije hemoglobina (Hgb), smanjenje mase eritrocita u krvi (Hct) i smanjenje broja eritrocita u jedinici zapremine (RBC).

Uzrok

Spojler:
Anemija predstavlja nemogućnost krvi da organima obezbedi dovoljno kiseonika (tkivna hipoksija). Prema uzroku nastanka anemije mogu biti:

1. Anemije zbog bolesti matične ćelije, koja stvara eritrocite (crvena krvna zrnca) su aplastična anemija i čista aplazija crvene loze.
2. Anemije zbog poremećaja proliferacije i diferencijacije matične ćelije (sazrevanje matične ćelije) su anemija u hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji, u endokrinim bolestima i urođene diseritropoezne anemije.
3. Anemije zbog poremećaja sazrevanja eritrocita zbog poremećaja sinteze DNK, nedostatka vitamina B12, folne kiseline, gvožđa ili poremećaja metabolizma purina i pirimidina.
4. Anemije zbog povećane ili ubrzane razgradnje eritrocita što je posledica poremećaja u crvenim krvnim zrncima ili van njih.

Tegobe kod anemije

Spojler:
Tegobe i znaci anemije su brojni, a predstavljaju posledicu same anemije i poremećaja koji je izazvao anemiju. Najčešće i najranije tegobe su malaksalost, umor, brzo zamaranje i opšta mišićna slabost. Zatim se javlja ubrzam srčani rad, a kod starijih bolesnika teško disanje pri naporu (dispneja) i bolovi u grudima. Zbog nedovoljne količine kiseonika u mozgu javljaju se nesvestica, glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, mrlje pred očima, nedostatak koncentracije, pospanost, trnjenje u rukama i nogama. Mogu biti prisutni gubitak apetita, muka, gađenje, nekad povraćanje, osećaj sitosti posle unosa male kličine hrane, gubitak telesne težine, umereno povišena telesna temperatura, kod žena poremećaj menstruacije (amenoreja ili menometroragija) i kod muškaraca gubitak libida. Kod starijih bolesnika mogu da se jave pri hodu grčevi u listovima.

Najkarakterističniji znak anemije je bledilo sluzokože oka i usta, noktiju i dlanova. Bledilo kože nije pouzdan znak, jer boja kože zavisi i od prisustva pigmenta i stanja krvnih sudova u njoj. Nokti se lako lome i listaju, kosa lako opada i gubi sjaj. Jezik je bledo - crven, gladak i sjajan. Na srcu se čuje tahikardija (ubrzan rad) i sistolni šum, a na EKG-u nekada postoje znaci nedostatka kiseonika. Zbog nedovoljne količine kiseonika u bubrezima mogu da se jave belančevine u mokraći i lako povećanje kreatinina u krvi. Kod teških anemija uvećavaju se slezina i jetra.

Dijagnoza i terapija
Spojler:
Dijagnoza se postavlja na osnovu broja eritrocita (RBC), koncentracije hemoglobina (Hgb) i vrednosti hematokrita (Hct). Uzrok se određuje pregledom krvnog razmaza i zavisno od njegovog nalaza sprovodi terapija. Najčešće je nadoknada gvožđa.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anemija - malokrvnost

Počalji od Khallu taj Ned Apr 17, 2011 1:28 pm

Anemija – lečite je hranom

Anemija je jedostavnije rečeno malokrvnost i uzrokuje je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca. Najčešće greške koje pravimo, a zahvaljujući kojima smo malokrvni, jesu greške u prehrani, pa onda osetimo da nam telo klone, da je iscrpljeno čak i nakon mirno prespavane noći, a kamo li nakon treninga u teretani. Kada anemija uspe da se ostvari u još jačem obliku, javljaju se glavobolja, lako lomljenje kose, noktiju, sušenje kože, jako lupanje srca i po još koja neprijatnost koja otežava normalno funkcionisanje organizma.

Anemija neretko poseti i trudnice, ali i decu koja su u razvoju. Tada lekari preporučuju uzimanje kapsula koje će nadoknaditi nedostatak crvenih krvnih zranaca. Ipak, priroda je mnogo bolje rešenje, pa pre svega treba povesti računa o unosu namirnica koje ih mogu umnožiti. Dakle, anemija se da rešiti vrlo jednostavno. Samo je potrebno biti uporan i neće biti potrebno mnogo da popravite svoju krvnu sliku.

„Fabrike“ crvenih krvnih zrnaca

Spojler:
Hrane kojom se anemija rešava ima pregršt. Neki će biti manje neki više oduševljeni što moraju da je jedu. Pre svega, umesto belog hleba koji ste do sada konzumirali počnite da kupujete integralni. Svakoga jutra na jednu krišku namažite pola kafene kašike meda od kestena. Za ručak jedite više ribe, graška, boranije, a u podne do mile volje grickajte semenke bundeve ili sucokreta. Jaja, krompir, ribizle, grožđe, šljive samo su još neke od zdravih stvarčica koje je priroda spravila za dobrobit našega zdravlja.

Čaša dobrog vina

Spojler:
Svi ljubitelji kupinovog vina sada imaju odličan izgovor da ga piju, naravno u umerenim količinama. Naime, ono pomaže anemičnim ljudima zahvaljujući velikim količinama vitamina C, B, pektinu i folnoj kiselini. Ono je inače nadaleko poznato kao regulator probave i „pokretač“ cirkulacije. Biće sasvim dovoljno da pre svakog ručka popijete pola čaše kupinovog vina, nikako više od toga.

Rumena cvekla

Spojler:
Cvekla je još jedno u nizu zapetih oružja koje borbumalokrvnost protiv malokrvnosti čini još lakšom, a vaše telo i um jača elementima od kojih je sačinjena. Ona sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12 i kao takva neviđenom brzinom regeneriše krv. Može se jesti sveža, kao salata, kuvana kao glavno jelo ili se od nje može napraviti i sok. Međutim, kada je iscedite, obavezno sačekajte neko vreme pre nego što je popijete. Vrlo je jaka, te bi mogla da izazove pravi vitaminski udar. S obzirom da je telo nenavknuto, moglo bi se deseiti da padnete u nesvest. Zato, imajte strpljenja makar 15ak minuta po ceđenju.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anemija - malokrvnost

Počalji od Khallu taj Uto Maj 10, 2011 12:28 pm

NAJUGROŽENIJE SU TRUDNICE

Spojler:
Dr Marijana Stanišić, lekar opšte prakse u poliklinici „Euromedik“, navodi da do deficita gvožđa u organizmu dovode brojni faktori, a najčešći su:
• povećane potrebe organizma za gvožđem u trudnoći
• povećane potrebe organizma za gvožđem kod dece u doba puberteta
• gubitak gvožđa iz organizma zbog obilnih menstruacija kod žena
• gubitak gvožđa usled krvarenja iz digestivnog trakta kod muškaraca
• loša apsorpcija gvožđa kod obolelih od gastrektomije i celijakije
• nedovoljan unos gvožđa zbog vegetarijanskog načina ishrane.
Simptomi anemije često podsećaju na simptome nekih drugih oboljenja, te je za postavljanje pouzdane dijagnoze, osim razgovora sa pacijentom i procene njegovog fizičkog izgleda, neophodno uraditi i laboratorijske nalaze.
Lekaru treba otići ukoliko vas muče:

• umor
• malaksalost
• razdražljivost
• otežano gutanje
• bledilo kože i sluzokože
• lomljivi nokti
• opadanje kose.


UZIMANJE PREPARATA GVOŽĐA

Spojler:
Nelečena anemija, ukazuje dr Stanišić, može da dovede do opšte iscrpljenosti organizma, nemogućnosti pamćenja, učenja, čitanja, ali i do srčanih tegoba.
– Malokrvne trudnice rađaju bebe koje slabo napreduju, imaju sklonost ka infekcijama i nizak nivo gvožđa u krvi. Zato se kod nas u šestom mesecu života bebe sprovodi obavezan skrining na anemiju.
Kako bi se tegobe i moguće komplikacije izbegle, malokrvnost mora da se leči. U terapiji se, kaže doktorka, najčešće koriste preparati gvožđa koji se uzimaju oralno, a u najtežim slučajevima transfuzijom krvi.
Srećom, do slučajeva kada se nedostatak gvožđa nadomešta transfuzijom krvi dolazi zaista veoma retko.
Već posle tri do četiri nedelje terapije dolazi do povećanja nivoa gvožđa i hemoglobina u krvi. Međutim, da bi se popunile zalihe, terapiju treba uzimati još pola godine nakon što se krvna slika normalizuje.


Pravilna ishrana najbolja prevencija

Spojler:
Najbolji način da se spreči nastanak anemije jeste pravilna ishrana, a to znači da u vašem jelovniku mora da bude dosta hrane bogate gvožđem.
– Jedite džigericu, crveno meso, ribu, žumanca, suvo voće, soju, luk, grašak, koštunjavo voće, semenke i zeleno lisnato povrće – savetuje dr Stanišić.
Doktorka dodaje da namirnice bogate vitaminom C podstiču apsorpciju gvožđa, dok oksalna kiselina iz spanaća, naročito ako se spanać uzima u velikim količinama, ometa upijanje gvožđa.
– Uz obroke ne bi trebalo piti čaj, kafu, kakao, gazirane napitke i vino jer tanin koji se u njima nalazi ometa apsorpciju gvožđa iz hrane – upozorava dr Stanišić.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anemija - malokrvnost

Počalji od Khallu taj Ned Maj 22, 2011 11:39 pm

Saslav Caja: Blazi oblik

Spojler:
40 g vrbove kore
40 g listova i cvetova kunice
40 g listova divlje nane
40 g stabljike dubcaca
30 g listova vinove loze
30 g listova gaveza
30 g hrastove kore (donje bele)
30 g listova i cvetova vreska - plavog cveta
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike celera
20 g stabljike timijana
20 g listova kadulje
20 g stabljike preslice

U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mesavine, kuvati poklopljeno 1 minut i hladiti poklopljeno. Hladni caj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre jela i po 1 dcl posle jela. Isti caj uzimati izmedju obroka, oko 10 sati i 16 sati - po 1/2 dcl. Posle napitka uzetog pre jela, uzimati po 1 supenu kasiku rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunova soka. Ukoliko se ne moze dobiti rafinirano, moze se koristiti i domace maslinovo ulje, samo pod uslovom da nije staro i kiselo. Posle napitka uzetog posle jela, uzimati po 1 supenu kasiku mladog masla i meda (jednakih kolicina) s malo limunova soka. Posle napitka oko 10 i 16 sati, uzimati 1 supenu kasiku jednakih kolicina mladog masla, meda i sveze iscedjena limunova soka. Ishrana treba da bude sto bolja i jace kaloricna. Jesti sto vise raskuvano povrce sa suvim i svezim mesom te jetru i slezenu pripremljenu na zaru. Obavezno uzimati supu s dosta povrca u kojoj treba da bude celera i luka, przenoga na ploci od stednjaka. Ako se jetra i slezena ne mogu pripremiti na zaru, onda je dobro i na ulju (nikako na masti).

Sastav caja: Tezi oblik bolesti

Spojler:
40 g vrbove kore
40 g cvetova i listova kunice
40 g stabljike dubcaca
40 g listova divlje nane
40 g listova i cvetova vrijeska
30 g sitno iseckane hrastove kore
30 g listova kadulje
30 g stabljike preslice
30 g stabljike ive trave
30 g listova pelina
20 g stabljike timijana
20 g stabljike majcine dusice
20 g listova celera
10 g listova persuna

Pripremanje, uzimanje i drugo isto je kao kod lecenja lakseg oblika bolesti, s time sto se preporucuje uzimati nesto vise dobrog domaceg cmog vina i jacu hranu s manje testa. Za vreme lecenja zabranjeno je pusiti cigarete i piti crnu kafu. Obavezno je uzimati svezi sok od cikle i paradajza s dodatkom meda. Med se ne preporucuje ukoliko bolesnik boluje od secerne bolesti. U ishrani koristiti sto vise zelja, po mogucnosti divljeg zelja, te sveze voce i povrce, a narocito mladi crveni luk. ..
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anemija - malokrvnost

Počalji od Khallu taj Sre Avg 10, 2011 7:56 pm

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirov ili kuvan na pari, a bilo bi dobro da tokom dana popiju po dve čaše isceđenog soka.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anemija - malokrvnost

Počalji od Veca taj Čet Avg 11, 2011 8:28 am

Mene je poslije operacije u život vratio sok od cvekle, jabuke i mrkve, svako jutro svježe cijeđen. Mislim da nema ništa bolje za popravljanje krvne slike
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12924
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Anemija - malokrvnost

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu