Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Matične ćelije

Ići dole

Matične ćelije

Počalji od Zvončica taj Čet Mar 17, 2011 2:10 am21. vek donosi nam čitavu medicinsku granu koja koristi matične ćelije za lečenje različitih bolesti. Nova naučna otkrića sa sobom nose i brojna pitanja, a ono suštinsko je: “Kako matične ćelije spašavaju živote i zašto je toliko vredno čuvati ih?”.

Pružajuci danas mogućnost lečenja preko 80 donedavno neizlečivih i teških bolesti, naučnici širom sveta smatraju je revolucijom u medicini. Ove dragocene ćelije danas se već rutinski izoluju iz krvi pupčane vrpce i pod strogo kontrolisanim uslovima čuvaju u bankama matičnih ćelija i do 20 godina. Takva jedinstvena prilika dostupna je odnedavno i u našoj zemlji. Vodeca evropska banka matičih ćelija Liaison sa svojim predstavništvom Nea Vita u Srbiji pruža budućim roditeljima mogucnost da uz stručne kosultacije o ovoj jos uvek nedovoljno poznatoj temi donesu pravu odluku baziranu na aktuelnim svetskim dostignućima.

Šta su matične ćelije?

Spojler:
Od oko 300 triliona ćelija našeg organizma, velika većina njih ima kompletno specijalizovanu funkciju. Tako su ćelije krvi, pluća, mozga, kože i jetre savrešeno specijalizovane za ono sto rade i ne mogu raditi nista osim onoga zasta su određene. Za razliku od njih, matične ćelije nemaju specijalizovanu funkciju; one su nezrele celije koje imaju potencijal da se razviju u mnogo različitih vrsta ćelija. One su ćelije “za svaku svrhu“. Jos jedna znacajna karakteristika čini ih tako posebnim. Za razliku od onih specijalizovanih, matične ćelije se mogu neprestano deliti. Sposobnost njihovog umnozavanja sa jedne i mogućnost formiranja različitih tipova ćelija sa druge strane, čini ih idealnim za regeneraciju ostećenog tkiva. Upravo se u ovome krije njihova čudotvorna moć.

Tipovi matičnih ćelija

Nisu sve matične ćelije jednako sposobne za regeneraciju. Naučnici izdvajaju nekoliko tipova.

Embrionalne matične ćelije nalazimo kod embriona starog pet dana. Ovaj tip sadrži program koji omogućava da samo od jedne takve ćelije nastane bilo koja specijalizovana ćelija tela. Dakle, one imaju maksimalan potencijal jer mogu formirati čitav organizam. Teorijski, njihova terapijska moć je najveća ali obzirom da ih nalazimo samo kod embriona, u praksi se one ne mogu koristiti.

Odrasle matične ćelije prisutne su u tkivima odraslog organizma gde imaju funkciju da regenerisu tkivo tj. da zamenjuju stare ili ostećene ćelije novim tokom celog zovota. Do skoro se smatralo da jedino krv i koza, koji se neprestano obnavljaju, sadrze matične ćelije. Danas se zna da su one prisutne i u drugim organima, ukljucujuci i one koji nemaju veliku sposobnost obnavljanja kao sto su na primer, mozak i pankreas. U poredjenju sa embrionalnim matičnim ćelijama koje mogu da regenerišu bilo koji organ, odrasle matične ćelije su namenjene isključivo za obnovu datog tkiva u kojem se nalaze. Tako, matične ćelije kože regenerišu isključivo kožu dok iste ne mogu obnavljati krv ili mozdano tkivo.

Matične ćelije pupčane vrpce i posteljice se izoluju iz krvi pupčane vrpce kao i iz posteljice u trenutku radjanja deteta. U oba slučaja, izvor ovih dragocenih ćelija je material koji bi inace bio odstranjen. Studije su pokazale da ovaj tip tzv. “posnatalni” ima velike sličnosti sa predhodno opisanim embrionalnim matičnim ćelijama: poseduju sposobnost pretvaranja u različita specijalizovana tkiva, kao sto su tkivo jetre, srca, bubrega, hrskavice, nervno tkivo i kostanu srž. Dakle, imaju potencijal regeneracije svih pomenutih organa što im daje nezamenjivu terapijsku moć za lečenje brojnih teških oboljenja.

Terapije matičnim ćelijama

Danas se matičnim ćelijama leči preko 80 donedavno neizlečivih i teških bolesti. Medju njima su maligna oboljenja, pre sega leukemije, zatim različite neurodegenerativne bolesti kao sto su multipla skleroza i Parkinsonova bolest, bolesti jetre, diabetes kao i brojni poremećaji krvi i imunog sistema. Terapije se izvode ili sopstvenim matičnim ćelijama (autologno) ili ćelijama dobrovoljnog davaoca (alogeneično). U slučaju autolognog lečenja ne postoji mogućnost odbacivanja transplanata.

Uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce

Matične ćelije prikupljaju se odmah po rođenju deteta, a celokupan proces traje svega nekoliko minuta i potpuno je bezopasan i bezbolan. Krv se uzima nakon presecanja pupčane vrpce iz njenog dela koji je vezan za placentu. Opšte gledano, što više krvi lekar može da prikupi, biće više ćelija za čuvanje kada uzorak krvi stigne u laboratoriju. U većini slučajeva, količina uzete krvi je dovoljna da obezbedi uspešno izolovanje matičnih ćelija; samo u retkim slučajevima (najčesće kod blizanačkih trudnoća) količina krvi je suviše mala. Nakon što je krv prikupljena, Liaison preuzima kit sa krvi i transportuje ga do laboratorije, unutar stalno kontrolisanog paketa. Odmah nakon prijema sakupljenog uzorka, vrše se određene provere i procene; provera količine krvi, broj ćelija, sposobnost rasta ćelija, test na biološke infekcije. Po završetku ovih testova i pošto je uzorak određen za krio pohranjivanje, krv se obradjuje specijalnom metodom tako da odvajaju samo upotrebljive matične ćelije koje se nalaze u uzorku.

Autor: Mr Sci. Biljana Dimkovski


Poslednji izmenio Rocket Queen dana Pet Sep 30, 2011 1:50 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Khallu taj Uto Avg 23, 2011 2:54 pm

U Srbiji se prilikom 4 odsto porođaja uzimaju uzorci krvi pupčanika za potrebe čuvanja matičnih ćelija u privatnim bankama. Zemlje u okruženju se, manje-više, ne razlikuju i taj procenat ide do najviše 10 odsto.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od hope taj Uto Avg 23, 2011 5:40 pm

Razmisljala sam o ovome dok sam bila u drugom stanju. Nisam to uradila. Ne znam ni sama da li se kajem.
Sa druge strane, u tom trenutku to finansijski nikako nismo mogli da ispratimo.
avatar
hope
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 3180
Pridružila/o se : 12.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Zvončica taj Uto Avg 23, 2011 5:41 pm

Da li zna neko koliko to košta?
avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od hope taj Uto Avg 23, 2011 5:49 pm

Oko 1500 evrica.
avatar
hope
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 3180
Pridružila/o se : 12.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Shade taj Uto Avg 23, 2011 5:56 pm
Skupo, za običnog građanina, kao i sve drugo što je veoma važno.
Na žalost.

Da vas pitam? Gde je banka tih ćelija i gde se veši izdvajanje i uzimanje mć?
U kom gradu, bolnici, ne verujem da se kod nas u svim gradovima radi?avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od hope taj Uto Avg 23, 2011 6:04 pmZnam da ima u Holandiji i jos negde... Od nedavno ima i u Beogradu, citala sam na Bebcu.
Mislim da se uzimanje radi svuda, bar ovde u Beogradu. Kuma se porodila tri dana pre mene u Herceg Novom i ostavila je maticne celije.


hope ::Upravo sam procitala da u Srbiji jos uvek ne postoji javna banka maticnih celija.
Cena je 1790, a ne 1500 evra.

Sve o maticnim celijama mozete procitati na sajtu www.seracell.rs


Poslednji izmenio Shade dana Uto Avg 23, 2011 6:16 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : Spojeni postovi. Ne pišite post za postom, imate opciju izmeni.)
avatar
hope
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 3180
Pridružila/o se : 12.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Zvončica taj Uto Avg 23, 2011 6:25 pm

Skupo jeste, ali i korisno. Koliko sam shvatila, banke se nalaze u inostranstvu, a uzimanje se vrši u bilo kom porodilištu. Videla sam to kad sam bila u ginekološkom internatu.
avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Khallu taj Sub Sep 03, 2011 2:08 pm

Eritrociti od matičnih ćelija

Grupa francuskih naučnika uspela je da proizvede ljudska crvena krvna zrnca od matičnih ćelija i da obavi njihovu transfuziju, preneli su francuski mediji.

Radi se o ključnoj fazi u traganju za krvnim substitutima.

Ta laboratorijski proizvedena crvena krvna zrnca, čija je transfuzija prvi put obavljena na ljudima, pokazala su se istih sposobnosti kao i prirodna zrnca.

Za laboratorijsko dobijanje crvenih krvnih zrnaca korišćene su zrele matične ćelije.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Veca taj Ned Sep 04, 2011 11:37 am

Meni nije jasno zašto je to tako skupo...ako već može sutra nekome da se spasi život, zar ne bi trebalo da bude pristupačnija cijena?
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12924
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od ivonka taj Ned Sep 04, 2011 12:03 pm

Ti to Veco gledas sa te humane strane, ali ta istrazivanja i istrazivanja opste u medicini se rade pretezno zato da bi se namlatile pare. Farmaceutska industrija je jedna od najprofitabilnijih na svetu. Ja verujem da za mnoge teske bolesti postoji jeftin i efikasan lek, ali taj film necemo gledati, upravo zbog profita.
avatar
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Veca taj Ned Sep 04, 2011 12:12 pm

Nažalost, u pravu si...i to je jedan od razloga zašto se moja kćerka odlučila za medicinu a ne farmaciju...
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12924
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od ivonka taj Ned Sep 04, 2011 12:21 pm

Da, hteli smo kapitalizam, pa smo ga i dobili, ko ima para taj se kvalitetno leci, skoluje, letuje.......Odoh ja daleko od maticnih celija, izvinjavam se, to se u meni opet probudio anarhista.
avatar
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Shade taj Ned Sep 04, 2011 12:26 pm
Nisi daleko otišla, baš je tako, ko ima para moći će da ih založi po belosvetskim bankama, i da plati.
Ko nema može i da nastrada, koga briga. Jeste preskupo.

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Matične ćelije

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu