Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Čokolada, hrana bogova?

Ići dole

Koliko često jedete čokoladu?

17% 17% 
[ 1 ]
50% 50% 
[ 3 ]
17% 17% 
[ 1 ]
0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
16% 16% 
[ 1 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Ukupno Glasova : 6

Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Shade taj Sub Nov 20, 2010 6:03 pmIstorija čokolade
Po meksičkoj legendi, čokolada, odnosno "xsocotlatl", kako su je Asteci, drevni narod današnjeg Meksika, nazivali, bila je piće bogova u raju, a seme kakao drveta su bogovi darovali ljudima kao poseban blagoslov. Asteci su u znak zahvalnosti svake godine prinosii ljudsku žrtvu, a poslednji obrok žrtvovanog bio je kakao.
1525. Kortez donosi španskom kralju kakao zrna, koja su u španskim manastirima obrađivana u strogoj tajnosti.
1606. Antonio Karleti, Italijanski trgovac, uspeo je da dođe do kakao zrna koje je zajedno sa recepturom tajno preneo u Evropu. Za samo nekoliko godina, "Čokoladna groznica" je zahvatila sve zemlje.
1657. Prva prodavnica čokolade otvorena je u Londonu. Cena je bila takva, da su je sebi mogli priuštiti samo najelitniji slojevi. U isto vreme, španski istoričar beleži: "Niko osim najbogatijih nije sebi mogao da priušti čokoladu. To je, u prenosnom smislu rečeno, bilo kao da pijete zlatnike". U isto vreme čokolada je bila prepisivana bogatim slojevima kao lek za mnoge bolesti, pa je lični lekar kardinalu Rišeljeu prepisivao svakodnevnu upotrebu čokolade.
1660. Marija Tereza od Austrije, kćer Filipa IV, udaje se za Luja XIV i na francuski dvor dovodi sa sobom posebnog slugu za spremanje čokolade.
1692. Luj XIV uvodi porez na kakao zrno.
1750. Čokolada stiže u Švajcarsku, zahvaljujući italijanskim proizvođačima čokolade i trgovcima.
1765. U Americi, u mestu Dorčester, država Masačusets, počinje sa radom prva proizvodnja čokolade.
1778. U Austriji je nastala Zaher torta, prvi kolač od čokolade koji i danas nije izgubio na popularnosti.
1780. Dibau je naimenovan za "čokolatijera" francuske kraljice.
1815. U Holandiji je osnovana fabrika "Van Houten", u kojoj je kasnije prvi put pronađen način za ekstarkciju kakao butera i obradu kakao praha u obliku u kojem se i danas koristi.
1830. U Švajcarskoj čokolada se po prvi put meša sa lešnikom.
1831. U Engleskoj fabrika "Kadberi" (Cadburry) počinje sa proizvodnjom čokolade.
1847. U Engleskoj se pojavljuje prva čokolada u bloku.
1861. U Italiji Kafarel stvara čuvenu čokoladu "Đanduja", (Gianduia) mešavinu čokolade i nugat mase.
1875. Švajcarac Daniel Peter (partner Nestlea) stvara mlečnu čokoladu.
1911. Otvara se fabrika "Kalebo" (Callebaut) u Belgiji, danas proizvođač jedne od dve najkvalitetnije svetske marke čokolade.
1995. Ustanovljava se "Salon čokolade", koji se svakog oktobra održava u Parizu.
2002. U Beogradu je počela sa radom radionica "Čokolada".

Vrste čokolade
CRNA ČOKOLADA - kod nas se često naziva "čokolada za kuvanje". Sadrži veći procenat kakao zrna od drugih vrsta. Kvalitetna crna čokolada sadrži min 50% kakao delova. Ostali sastojci su šećer, vanila i soja lecitin. U svetu se smatra najkvalitetnijom vrstom čokolade, upravo zbog visokog sadržaja kakao delova
MLEČNA ČOKOLADA - sadrži sve što i crna čokolada, ali i mleko u prahu. Kvalitet se meri procentom kakao delova i vrstom mleka u prahu. Kvalitetne mlečne čokolade sadrže najmanje 31% kakao delova, a mleko u prahu je švajcarsko.
BELA ČOKOLADA - sadrži mleko u prahu, kakao buter /ne kakao masu/, šećer, vanilu i soja lecitin. Kvalitetna bela čokolada ima min 26% kakao delova, odnosno kakao butera.

Nutritivna vrednost čokolade
Crna čokolada sadrži biljne proteine, kako buter lipide, mleko u prahu, kalcijum, kakao masa, potasium, magnezijum i fosfor. Takođe, poznato je da čokolada izaziva lučenje tzv. "hormona sreće", odnosno serotonina, u mozgu. Kakao zrno ima veliku energetsku vrednost, pa se čokolada uvek preporučuje sportistima i osobama koje su izložene većim fizičkim naporima. Sadrži suspstance pod imenom alkaloidi - gorke supstance sa jakim delovanjem na organizam. To su teobromin i kofein. Teobromin stimuliše bubrege, a kofein mozak. Čokolada sadrži oko 1/4 količine kofeina koja se nalazi u jednoj šolji kafe. Crna čokolada, odnosno kakao zrno, sadrži tzv. "pozitivan" holesterol, kao i maslinovo ulje, pa se preporučuje osobama koje imaju povećani novo holesterola.

Kakao drvo
Botaničko ime kakao drveta je Theobroma cacao, što znači ''hrana bogova''. Drvo u isto vreme daje plodove, cvetove i listove.
Raste u području oko Ekvatora.
Kakao drvo daje zrele plodove dva puta godišnje. Rod nije podjednakog kvaliteta, pa se zrna boljeg roda koriste za kvalitetniju čokoladu.

Kakao zrno
Osnovne vrste kakao zrna su Forestero, Kriolo i Trinitario. Kriolo je najplemenitije i najstarije zrno. Na žalost, i najređe. Najbolje čokolade se prave od pažljivo odabranih vrsta zrna i njihove mešavine.
Kad se plod kakao drveta obere, (seče se mačetom sa drveta) nakon nedelju dana se raseče i vadi se seme. To je kakao zrno. Na mestu na kome je obrano rasprostire se da fermentira, pokriveno listovima banane. Fermentacija je vrlo važan deo procesa obrade, jer daje zrnu boju i aromu. Zatim se sortira i šalje u Evropu i Ameriku.
Kad zrno stigne u fabriku, prvo se vrši mešavina zrna, koja je važna za kvalitet i aromu čokolade. Zatim se zrno peče i ljušti. Nakon toga se melje i dobija se kakao masa. Kad se kakao masa stavi u proces obrade pod visokim pritiskom, dobija se kakao buter i kakao prah.

Proces proizvodnje
U zavisnosti od željene vrste čokolade, pravi se masa.
Za crnu čokoladu masa se sastoji od kakao mase, kakao butera, i šećera.
Za mlečnu čokoladu u ovu smesu se dodaje i mleko u prahu.
Bela čokolada se pravi od kakao butera, mleka u prahu i šećera.
Osnovna smesa se provlači kroz jake valjke, da bi se dobila što finija struktura.
Nakon ovoga čokolada ide u proces koji se zove ''končing''.
Končing je proces koji je izuzetno važan u proizvodnji čokolade. Sastoji se u mešanju čokolade pri temperaturi od 60 do 80 stepeni C, i traje satima. Na kraju ovog procesa dodaju se lecitin i kakao buter.
Sada je čokolada spremna za transport u tečnom stanju, pri kome se održava konstantna temperatura, ili za izlivanje u razne oblike.

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Shade taj Sub Nov 27, 2010 9:44 pm
Sud doneo odluku - Ne postoji "čista čokolada"


Ničega nema na svetu što bi moglo da nosi naziv "čista čokolada", odlučio je danas
Sud pravde Evropske unije, čime je okončan spor EU i Italije vezan za etikete na čokoladama.
Posle tužbe EU, sud je ukinuo italijanski zakon kojim se nekim slatkišima priznaje da su "čista čokolada".
Prema odluci suda, ukoliko je proizvod napravljen od 100 odsto putera od kakaoa, ta činjenica može biti navedena samo na spisku sastojaka.


Sud je naveo da se pravilima EU o etiketiranju čokolade, usvojenim 1999. godine,
ne ostavlja prostor za "čistu čokoladu", koju je Italija uvela zakonom četiri godine kasnije.
Od kada su biljne masti uvedene u proizvodnju čokolade, što se čini u mnogim članicama EU,
posebno u Velikoj Britaniji, na etiketi mora pisati da "sadrži biljne masti, kao dodatak puteru od kakaoa",
zaključio je sud.
Pravila EU o etiketiranju su stupila na snagu 1999. godine, posle burne debate u kojoj su Belgija i Italija, čiji proizvođači čokolade koriste samo puter od kakaoa, napadale zemlje kao što je Britanija, zbog upotrebe biljnih masti.
Portparol EU Rodžer Vejt je izjavio da su se 1999. godine članice Unije složile da će na čokoladama biti navedeni sastojci, kako bi se time ukazalo na kvalitet čokolade.

Izvor: Fonet

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Tamna čokolada snižava pritisak

Počalji od Khallu taj Pon Dec 13, 2010 2:05 am

Tamna čokolada, tačnije, zalogaj dnevno, pomaže da se spusti krvni pritisak, a da se pri tom ne dobije na težini, poručuje nemački tim s Univerzitetske bolnice u Kelnu. Polifenoli (hemijska jedinjenja za koja se veruje da su korisna za zdravlje) nalaze se u tamnoj čokoladi.

Neke ranije studije već su pokazale da hrana bogata kakaom povoljno deluje na srce, ali je postojala bojazan da bi dodatni šećer, masnoće i kalorije mogli da potru sve dobre efekte čokolade, podsetio je Rojters.

Kelnski tim lekara ustanovio je da konzumiranje 6,8 grama tamne čokolade svakog dana, koja sadrži samo 30 kalorija, može da snizi krvni pritisak bez opasnosti da se dobije višak kilograma i drugih negativnih efekata.

Tojbert i njegove kolege pratili su 44 odrasle osobe, starosti između 53 i 75 godina, koje su patile od povišenog pritiska i nisu imale drugih zdravstvenih problema. Metodom slučajnog uzorka neki među njima ušli su u grupu kojoj je svakog dana davana kocka tamne čokolade, koja je sadržavala 30 miligrama polifenola, dok je pripadnicima druge grupe data drugačija - bela čokolada koja je sadržavala istu količinu kalorija, ali u kojoj nije bilo polifenola.

Posle osamnaest nedelja, oni iz grupe koja je svakodnevno jela tamnu čokoladu zabeležili su smanjenje sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska za tri, a dijastolnog (donjeg) za dva milimetra živinog stuba, a da pri tom nisu povećali težinu, holesterol ni nivo šećera u krvi.

"Na prvi pogled, to izgleda kao skroman rezultat, ali kad bi svako za toliko smanjio krvni pritisak, rizik od kardiovaskularne smrti bio bi snižen za oko pet odsto", kaže dr Tojbert.

Naučnici upozoravaju potencijalne korsinike ovog recepta za snižavanje pritiska da tamna čokolada može da pomogne, ali uz još neke promene u načinu života - više fizičke aktivnosti, konzumiranje većih količina voća i povrća i smanjenje unosa masti i šećera.

izvor-Lifesyl.org
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Shade taj Sub Dec 18, 2010 8:50 pm

Najslađi gradovi na svetu

Od kako je pronađena, još 1.100 godina pre nove ere, izazvala je veliku pažnju širom sveta. Naručivali su je trgovci, plemstvo, vojskovođe... Verovali su da ima lekovito dejstvo, da leči glavobolju, tera brige i izaziva sreću. Nazivali su je “crnim zlatom” i prelazili okeane da dođu do nje. Danas je takođe izvor uživanja, a jedna kockica dovoljna je da pokaže pažnju i izmami osmeh. Da, reč je o čokoladi - omiljenoj poslastici širom planete. Crna, bela, topljena, filovana, u kojoj god formi da je dobijete, zadovoljstvo je uvek isto. Za hedoniste kojima je ovaj slatkiš glavni izvor uživanja, sajt www.toptenz.net izabrao je mesta širom planate gde ćete probati najukusnije uzorke čokolade na svetu.

Muzej čokolade u Kelnu

Keln - Nemačka
Keln je čokoladna prestonica Nemačke. On je dom “Stollwerck” industrije čokolade koja je drugi najveći izvoznik ove poslastice u Sjedinjene Američke Države. Za 150-godišnjicu ove kompanije, napravljena je i muzejska izložba koja je oslikavala i proslavljala istoriju poslovanja. Od tada, izložba je prerasla u čitav muzej. Muzej “Imhoff Stollwerck”, poznat među meštanima i kao čokoladni muzej, slavi istoriju čokolade širom sveta, organizuje interaktivne izložbe, nudi uzorke za jelo i poseduje ogromnu čokoladnu fontanu. Najbolje prodavnice čokolade: Iako čokoladni muzej proizvodi čokoladu, to je samo zarad demonstarcije i ovi uzorci mogu se dobiti uz kafu u nekim kafeima ili manjim radnjama. “Stollwerck” čokolada dostupna u prodavnicama dolazi iz osam različitih fabrika širom Nemačke. Druge prodavnice čokolade su “La Maison du Chocolate”, “Tortchen Tortchen”, “Weibler Confectionery”, “Demnitz Chocolaterie”, “Mama Chocolate" i "Leonidas Chocolates”.


Čuvena francuska Valrhona

Tain L’Hermitage - Francuska
Ovo je gradić u srcu zemlje vina, na kratkoj udaljenosti od Liona, i dom svetski poznatog proizvođača čokolade - "Valrhona". Odlično mesto je Valrhona Ecole du Grand Chocolat, škola u kojoj najbolji šefovi kuhinja podučavaju pravljenju čokolade i njenih poslastica. Takođe, organizuju i trodnevni kurs koji će i amatere naučiti da prave dezerte. (Na njihovom sajtu mogu se pronaći i recepti sa slikovitim prikazima.) Najbolje prodavnice čokolade: Pošto je u pitanju veoma mali grad ne postoji mnogo konkurencije. U suštini, Valrhona je jedino izvorište. Osnovana 1922. od strane šefa Giron, Valrhona je postala jedna od vodećih proizvođača čokolade u svetu.


Hershey čokoladni svet
Hershey - Pensilvanija, SAD
Sa nadimkom “najslađe mesto na zemlji”, grad (originalno zvan Derry Church) preimenovan je u Hershey 1906. godine zbog popularnosti Hershey cokolada. Grad je dom “The Hershey Company” i “H. B. Reese Candy Company”. “Čokoladni grad SAD” proglasio je sebe američkim centrom čokolade i neke popularne čokoladne atrakcije uključuju “Hershey čokoladni svet”, “Hershey muzej” i “Čokoladni Spa”. Najbolje prodavnice čokolade: Jedno od najboljih mesta da probate Hershey poslastice je “Hershey’s Chocolate World” (Hershey čokoladni svet), koji vam nudi pravu avanturu degustiranja čokolade. Druga dobra mesta da dođete do svoje dragocene kockice su kafe “Zooka” i “Cocoa Beanery”. Takođe, možete okusiti i “Iberian Lounge” za čokoladne koktele.


Najbolji "Jacques Torres Chocolate"

Njujork - Njujork, SAD
Pored mnoštva stvari koje možete okusiti u Njujorku, ljubitelji čokolade dolaze ovde iz svih uglova sveta i sa sobom donose svoje recepte za najukusnije čokoladne poslastice. Pored mnoštva fantastičnih prodavnica čokolade u “Velikoj jabuci”, posetioci se mogu uputiti i na čokoladnu turu, bilo da je reč o “New Cuisine Chocolate Tour” (tura “nova kuhinja”) ili “Luxury Chocolate Tour” (luksuzna tura), gde možete naučiti o istoriji prodavnica koje posećujete i probati neke od njihovih uzoraka čokolade. Najbolje prodavnice čokolade: Iako u Njujorku postoji mnoštvo prodavnica vrednih posete, neke od najboljih us “Chocolate Bar”, “MarieBelle”, “Li-Lac” i “Richart Design et Chocolat”. Ipak, najbolja od najboljih je “Jacques Torres Chocolate”, sa svojim favoritima kao što su poznati “champagne truffles” (tartuf sa šampanjacem), “rich hot chocolate” (bogata topla čokolada), “chocolate-cloaked almonds” (čokolada obavijena bademima) i “pain au chocolat” (čokoladni hleb).Valor

Villajoyosa - Španija
Takođe često zvan “Čokoladni grad” čija istorija čokolade datira iz 18. veka kada je počelo da se uvozi seme kakaoa iz Venecuele i Ekvadora. Danas, proizvodnja čokolade i dalje cveta jer je grad dom najstarijeg španskog proizvođača čokolade, Valor, osnovanog 1881. godine. Villajoyosa takođe poseduje odličan čokoladni muzej koji ne samo da predstavlja istoriju čokolade u Villajoyosu, nego takođe i pokazuje kako se pripremaju omiljenje čokoladne poslastice. Najbolje prodavnice čokolade: Valor je najbolje mesto u gradu za kupovinu čokolade. Njihova čokolada sa raznim dodacima su glavni lokalni specijaliteti koji se ne smeju propustiti. Druge prodavnice uključuju “Chocolates Perez”, “Mokafe”, “Chocolates Clavileno”, “Siroco” i “Jose Vinache Soriano”.Ghirardeli čokoladni trg

San Francisko - Kalifornija, SAD
Obalst oko zaliva je dom jedne od najstarijih fabrika čokolade u Sjedinjenim Američkim Državama, što ga čini jednim od omiljenih stecišta ljubutelja čokolade. Kao i u Njujorku, čokoladne ture su odličan način da upoznate najbolje prodavnice u San Francisku. Takođe, možete zakoračiti u prošlost lutajući kroz Ghirardelli trg, koji je originalno izgrađen tokom ekspanzije Ghirardelli čokoladne fabrike. Najbolje čokoladne prodavnice: Ghirardelli čokolada osnovana je u vreme zlatnog doba Domeinka Đirardelija, i njen uspeh toliko je porastao da je postala obeležje San Franciska skoro kao trolejbusi i most Golden Gejt. “Scherffen Berger” bila je prva kompanija u Americi koja je od semena kakaa stvorila prvu štanglicu čokolade i oni nude besplatne ture kroz svoju fabriku šest puta nedeljeno. Druge radnje koje biste mogli obići u San Francisku su “Michael Recchiuti”, “XOX Truffle”, “Richart San Francisco”, “Cocoa Bella”, “TCHO”, “Coco-Luxe” i “Christopher ElbowArtisinal Chocolates”.Izvor - Blic


avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Shade taj Ned Feb 20, 2011 9:05 pm
Čokoladna soba
Room made entirely of chocolate, appeared in a shopping center in Lithuania. Room has 17 square meters, and was created on February 14 in a shopping center in Vilnius. For Valentine’s Day Lithuanians got not a box of chocolates, but a whole chocolate room. “We wanted to create something special for this holiday. Chocolate Room looks like a typical Lithuanian living room, “explains Frederikas Dzhansonas representative of the trade center” Akropolis “in the Lithuanian capital Vilnius.

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od bub@mara taj Ned Feb 20, 2011 11:27 pm

Ako mene pitate to je nešto što jako volim i što rado konzumiram u ogromnim količinama,ne pravim pitanje oko proizvodjača kad mi se prijede slatko ali znam šta je odlično,prepoznajem kvalitet. Ima blagotvorna dejstva,npr smiruje. dakle ŽIVELA MOJA NAJBOLJA DRUGARICA ČOKOLADA
avatar
bub@mara
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 1425
Pridružila/o se : 12.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Femme taj Pon Feb 21, 2011 1:22 amVolim i ja čokoladu.

Najlepše želje,Bajadera i Milkini proizvodi su moj favorit.

avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Shade taj Pon Feb 21, 2011 1:24 am
Ja ni na ovo nisam imuna

After


Ferero

avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Holly taj Pon Feb 21, 2011 4:45 pm

Moje omiljene cokolade.

Galeb
Kinder bueno


Najlepse zelje

Milka sa jagodom
avatar
Holly
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Khallu taj Pet Mar 11, 2011 7:32 pm

Uživanje u čokoladi - možda vam to zvuči kao popuštanje sopstvenoj slabosti. Ova slatka namirnica može, međutim, učiniti i neke dobre stvari za vas, vaše srce, kožu i mozak.

Ljudi često opisuju čokoladu izrazima "grešna" ili "dekadentna", a u poslastičarnicama se čak mogu naručiti i vrste kolača pod nazivom "čokoladna bomba" ili "čokoladna smrt". Da li su to jedini načini opisivanja ovog voljenog slatkiša? Ne, ako govorimo o zdravlju. Dakle, ima dobrih vesti - poslednja istraživanja dokazuju da su neke vrste čokolade zapravo dobre za vaše zdravlje, pa da samim tim konsumiranje čokolade može biti dobra navika, i to iz više razloga.

Za zdravije srce: naučnici sa čuvenog Harvarda uradili su 136 studija o kakaou, koji je osnova čokolade. U članku objavljenom u Evropskom žurnalu za nutricionizam i metabolizam, ovi stručnjaci pišu da kakao potpomaže zdravlje srca, utičući pozitivno na krvnu sliku i protiv štetnog holesterola. Ovi dobri efekti kakaoa rezultat su antioksidantskog elementa - flavonoida.

Zbog boljeg krvnog pritiska: ako vam je krvni pritisak visok, tad čokolada može da pomogne. Istraživanja su izvršena na grupi ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Oni su jeli tamnu čokoladu svakog dana tokom dve nedelje, i primećeno je da je krvni pritisak u velikom padu. Takođe im je snižen nivo holesterola. Pored ove koristi, pazite da ne preterate - čokolada je kalorična i kada je dobra za zdravlje.

Za snagu mišića: čokoladno mleko može vam dati dodatnu snagu posle napornog rada. Ovo piće pokazalo je bolje rezultate od sportskih energetskih napitaka.

Za lepši izgled kože: za to nije dobra obična čokolada, već specijalna, sa kakaom obogaćenim sa puno flavonoida. Upravo ovakvom namirnicom nemački stručnjaci su poslužili 24 žene, a posle tri meseca zabeležili su da je njihova koža - vlažnija, glatkija i manje crvena ako se izloži ultravioletnim zracima. Dakle - flavonoid je izuzetan sastojak, i za zdravlje najvećeg organa - kože.

Za dobar seks (možda): italijanski istraživači želeli su da provere da li je čokolada zaista afrodizijak. Sproveli su istraživanje nad 143 žene, a ono je potom objavljeno u "Magazinu za seksualnu medicinu". Ispitanice koje su konsumirale čokoladu svakog dana imaju učestalije odnose i brže doživljavaju orgazam. Ova grupa spada, doduše, u mlađe godište, tako da ovo istraživanje ništa nije nepobitno dokazalo.

Pa ipak, ako vas čokolada dovodi u dobro raspoloženje, uživajte, nekoliko kockica neće naškoditi vašoj liniji.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Khallu taj Ned Mar 27, 2011 1:28 pm

Srce i mozak vole čokoladu

Bogata hranjivim sastojcima
Antioksidanti, gvožđe i cink – kakao ih je bogat. Čak i vitamin C se nalazi u sastojcima čokolade. Antioksidanti usporavaju proces starenja, cink je važan za dobar vid, a ujedno jača kosti, mišiće, kosu i nokte.

Minerali
Svaki komad crne čokolade našem organizmu pruža potrebne minerale, poput magnezijuma, koji se ubraja u osnovne sastojke. Sastojci crne čokolade pozitivno deluju na aktivnosti mozga, jačaju srce i kosti, a ujedno imaju pozitivno dejstvo na mišiće.

Dobro raspoloženje
Već od ranije je poznato kako čokolada podiže naše raspoloženje. Ali, nije serotonin odgovoran za poboljšanje raspoloženja. Čokolada zaista podiže nivo serotonina, ali on sam nije sadržan u njenom sastavu. Razlog našeg osmeha leži zapravo u dopaminu. Naime, ako osoba jede nešto što voli, organizam sam luči ovaj hormon. Ne samo da najdražom poslasticom podižemo raspoloženje, nego smanjujemo posledice stresa i ujedno podižemo nivo energije.


Srce voli čokoladu
Popularna čokolada sadrži flavonoide koji jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ovo su dokazale brojne međunarodne studije.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Aynnah taj Ned Mar 27, 2011 3:07 pm
Jako volim čokoladu.Nemam problema sa kilogramima tako da nikada ne pazim koliko kockica ću pojesti - samo uživam.
Aynnah
Uvaženi član
Uvaženi član

Ženski Broj poruka : 4911
Pridružila/o se : 24.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Khallu taj Uto Apr 19, 2011 1:39 pm

Top 3 destinacije za ljubitelje čokolade

BRISEL, BELGIJA
Brisel je dom nekih od najvećih proizvođača čokolade, a u njemu se nalazi i Muzej kakaa i čokolade, gde možete saznati sve o procesu proizvodnje ove poslastice i uživati u čokoladnim fontanama.

CIRIH, ŠVAJCARSKA
O kvalitetu švajcarske čokolade svedoči činjenica da Švajcarci konzumiraju više čokolade po osobi nego bilo koji narod. Osim obilaska brojnih prodavnica čokolade u Cirihu, možete se ukrcati na Švajcarski čokoladni voz koji će vas odvesti u grad Brok, u obilazak fabrike čokolade "Cailler-Nestle".

VILJAHOJOSA, ŠPANIJA
Viljahojosa je grad čija istorija proizvodnje čokolade datira još iz 18. veka, kada je Španija počela da uvozi seme kakaa iz Ekvadora i Venecuele. Ovde se nalazi muzej čokolade u kome ćete čuti nešto o počecima čokolade u Španiji, i imati priliku da probate čokoladu napravljenu po originalnom lokalnom receptu.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Boni taj Sre Apr 27, 2011 7:00 pmNaj,naj,naj,najukusnija cokolada koju sam ikada probala!
Mislim da je belgijska!
avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Khallu taj Sre Avg 10, 2011 10:31 pm

Crna čokolada dobra za vid

Autori studije testirali su vid 30 muškaraca i žena izmedju 18 i 35 godina, nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu normalne veličine.

Test je ura]en dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put belu. Razlika izmedju ove dve čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau.

Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.

Da bi izbegli netačne rezultate naučnici su ispitanicima rekli da im mere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam.

Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u studiji su pokazali najbolje rezultate na testovima za proveru vida i mentalnih sposobnosti.

Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u beloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.

U prethodnim studijama, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Boni taj Sre Avg 10, 2011 10:34 pm

Od svih cokolada samo crnu ne volim. Ne znam sto,malo mi je gorka.
avatar
Boni
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 9008
Pridružila/o se : 29.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od ABA taj Sre Avg 10, 2011 10:48 pm

volim cokoladu u svim bojama
avatar
ABA
Napreduje
Napreduje

Muški Broj poruka : 788
Pridružila/o se : 16.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Veca taj Čet Avg 11, 2011 7:36 am

volim sve vrste čokolada, crne, bijele, šarene...
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12924
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Milla taj Sre Sep 21, 2011 10:54 pm

Ja ne mogu ni jedan dan bez cokolade . Preterujem, ne zbog kilaze nego je nezdravo koliko je konzumiram. Pokusala sam nekoliko puta manje da je jedem; tri dana apstiniram i onda cetvrti dan nadoknadim ona tri i taj cetvri .
avatar
Milla
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 1032
Pridružila/o se : 04.09.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Zvončica taj Pon Nov 26, 2012 11:18 pm

Čokolada-ko je ne voli...? Podstiče lučenje serotonina, "hormona sreće i dobrog raspoloženja".

avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Troja taj Uto Nov 27, 2012 10:01 am

Moj suprug je poceo u zadnje vrijeme da konzumira pomalo cokolade svaki dan. Ja mu se pridruzim samo u iznimnim situacijama, mada jako volim palacinke sa cokoladnim namazom i najcesce je tako konzumiram.
avatar
Troja
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 13348
Pridružila/o se : 30.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čokolada, hrana bogova?

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu