Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Zen priče

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:13 pm


Зен приче
За разлику од осталих школа будизма, зен нема своје свете књиге и свете текстове јер се не ослања на писану реч већ на живу усмену традицију. Постоји много зен прича које се препричавају и бележе од оних који изучавају зен, али оне немају никакав званичан статус. Многи људи их сакупљају и до сада је објављен велики број збирки зен прича и на нашем језику. Пример зен приче: “Војник по имену Нобушиге дође код Хакуина и запита га: постоје ли заиста рај и пакао? Ко си ти?, упита Хакуин. Ја сам самурај, одговори ратник. Ти, војник!, узвикну Хакуин. Који би то владар тебе хтео за чувара? Лице ти је као у просјака. Нобушиге се толико разбесне да поче да вади свој мач, Хакуин настави: па ти имаш мач! Оружје ти је вероватно превише тупо да би ми одсекло главу. Када Нобушиге извуче мач, Хакуин примети: овде се отварају вратнице пакла! На ове речи самурај, схвативши учитељеву поуку, врати свој мач у корице и поклони се. Овде се отварају вратнице раја, рече Хакуин.”
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:14 pmTako dakle?
Učitelja zena Hakuna susedi su hvalili kao čoveka koji živi čednim životom. Blizu njega živela je jedna lepa devojka čiji su roditelji držali prodavnicu hrane. Iznenada, bez ikakvog upozorenja, njeni roditelji otkriše da je u drugom stanju. Ovo razljuti roditelje. Devojka ne htede da prizna ko je otac, posle mnogo kinjenja imenova Hakuna. U velikoj ljutnji roditelji odoše do učitelja. Tako dakle?, beše sve što on reče. Kada se dete rodilo, doneli su ga Hakunu. On je već izgubio svoj ugled, što ga nije mnogo brinulo, veoma je dobro vodio računa o detetu. Dobijao je mleko od svojih suseda i sve drugo što je detetu trebalo. Posle godinu dana devojka, majka nije mogla više izdržati. Reče roditeljima istinu, da je pravi otac deteta jedan mladić koji je radio na ribljoj pijaci. Majka i otac devojke odmah otiđoše do Hakuna da ga mole za oproštaj, i iskreno se izvine, i da mu uzmu dete nazad. Hakun je bio predusretljiv. Ustupajući im dete, sve što je rekao bilo je: tako dakle?

avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:14 pm

Blatnjavi put


Jednom Tanzan i Ekido zajedno putovaše po blatnjavom putu. Jaka kiša je još uvek padala.
Idući putem, sretoše lepu devojku obučenu u svileni kimono obavijen pojasom, koja nije mogla da pređe raskršće.

"Dođi, devojko", reče odmah Tanzan. Podigavši je u svoje naručje, prenese je preko blata.

Ekido ne progovori do uveče, sve dok ne stigoše do hrama u kome je trebalo da prenoće. Tada više nije mogao da se suzdrži.
"Mi sveštenici ne prilazimo blizu ženama", reče Tanzanu, "posebno ne mladim i lepim. To je opasno. Zašto si to učinio?"

"Ja sam devojku ostavio tamo", reče Tanzan. "Da li je ti još uvek nosiš?"Posetnica
Keiču, veliki učitelj zena u periodu meidi, bio je poglavar Tofuku hrama u Kjotu. Jednoga dana guverner Kjota ga potraži po prvi put. Njegov pratilac mu predade guvernerovu posetnicu, na kojoj je pisalo: Kitagaki, guverner Kjota. Nemam ja posla sa takvim čovekom, reče Keiču svom pratiocu. Reci mu da ode odavde. Pratilac odnese posetnicu nazad, izvinjavajući se. Moja je greška, reče guverner, i olovkom precrta reči guvernera Kjota. Zamoli ponovo svog učitelja. O, jeli to Kitagaki?, uzviknu učitelj kada vide posetnicu. Hoću da vidim tog čoveka.avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:15 pm
Zen svakog trena
Učenici zena su sa svojim učiteljima najmanje deset godina pre no što se usude da podučavaju druge. Nanina poseti Teno koji je, prošavši svoje učenje, postao učitelj. Zadesi se da taj dan bude kišovit, pa Teno obu klompe i ponese kišobran. Pošto ga je pozdravio, Nanin primeti: pretpostavljam da si svoje klompe ostavio u predvorju. Hteo bih da znam da li ti kišobran stoji levo ili desno od klompi. Teno, zbunjen, nemade brz odgovor. Shvatio je da nije sposoban da svakog trena uz sebe ima zen. Posta Naninov učenik, učivši još šest godina da bi dosegao prisustvo zena u svakom trenu.


Objavljivanje sutri
Poklonik zena, Tecugen odluči da u Japanu objavi sutre, koje su u to vreme bile dostupne samo na kineskom jeziku. Knjige je trebalo štampati pomoću drvenih ploča u izdanju od sedam hiljada primeraka, što je ogroman poduhvat. Tecugen krenu na put da bi sakupio poklone u ovu svrhu. Nekolicina podržavalaca bi mu dala stotinak zlatnika, u većini slučajeva primao bi samo novčiće. Svakom darodavcu bi zahvaljivao podjednako. Posle deset godina, Tecugen je imao dovoljno novca da započne svoj zadatak. U to vreme se dogodi da reka Udi počne da plavi. Pojavi se glad. Tecugen uze novac koji je sakupio za knjige i potroši ga da bi spasao ljude od gladovanja. Zatim nanovo započe svoj posao oko sakupljanja. Nekoliko godina kasnije proširi se zemljom neka epidemija. Tecugen dade novac koji je sakupio za pomoć svom narodu. I po treći put započe svoj posao, i posle dvadeset godina želja mu bi ispunjena. Štamparske ploče od kojih je napravljeno prvo izdanje sutri, danas se mogu videti u manastiru Obaku u Kjotu. Japanci pričaju svojoj deci da je Tecugen napravio tri zbirke sutri, i da su prve dve nevidljive zbirke čak nadmašile poslednju.


avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:16 pm

Vojnici čovečanstva
Jednom prilikom je jedna divizija japanske armije učestvovala u manevrima. Neki od oficira nađoše za shodno da svoj štab smeste u Gasanov hram. Gasan reče svom kuvaru: oficirima spremaj istu hranu kao i nama. Ovo naljuti oficire koji su navikli na sasvim drugačije ophođenje prema njima. Jedan priđe Gasanu i rece: šta misliš, ko smo mi? Mi smo vojnici koji žrtvuju svoje živote za svoju otadžbinu. Zašto sa nama ne postupaš shodno tome? Gasan ozbiljno odgovori: šta ti misliš, ko smo mi? Mi smo vojnici čovečanstva koji teže da spasu sva osecajna bića.

Narav
Jedan učenik zena dođe Benkei, žaleći se: učitelju imam neobuzdanu narav. Kako da je izlečim? To je nešto vrlo čudno, odgovori Benkei. Pokaži mi da vidim šta to imaš. Ne mogu sada da ti pokažem, odgovori ovaj. Kada možeš da mi pokažeš, upita Benkei. Pojavljuje se neočekivano, odgovori učenik. Onda, zakljuci Benkei, mora biti da to nije tvoja prava priroda. Da jeste, mogao bi mi je pokazati bilo kada. Kad si se rodio, nisi je imao, i tvoji roditelji ti je nisu dali. Razmisli o tome.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:16 pm
Ukus Banzovog mača
Mataduro Jagju je bio sin čuvenog mačevaoca. Otac ga se, verujući da je sinovljev rad bio isuviše prosečan da bi dostigao majstorstvo, odrekao. Tako Mataduro otide na planinu Futara i tamo pronađe čuvenog mačevaoca Banzoa. Banzo potvrdi očevu ocenu. Želiš da učiš mačevanje pod mojim rukovodstvom?, upita Banzo. Ti ne ispunjavaš zahteve. Kada bih naporno radio, koliko bi mi godina trebalo da postanem majstor?, navaljivaše mladić. Ostatak života, odgovori Banzo. Toliko ne mogu da čekam, objasni Mataduro. Rado ću proći kroz sve poteškoće, samo ako bi me ti učio. Ako postanem tvoj verni sluga, koliko bi to moglo trajati? O, možda deset godina, popusti Banzo. Otac mi stari i uskoro ću morati da se brinem o njemu, nastavi Mataduro. Ako bih radio daleko napornije, koliko bi mi vremena trebalo? O, možda trideset godina, reče Banzo. Kako to?, upita Mataduro. Prvo kažeš deset, a sada trideset godina. Podneću sve poteškoće da postanem majstor ove umetnosti u najkraćem roku! E, pa, reče Banzo, u tom slučaju ćeš morati da ostaneš kod mene sedamdeset godina. Čovek koji žuri kao ti da postigne rezultat, retko kad brzo uči. U redu, složi se mladić, najzad shvativši da je bio prekoren zbog svoje nestrpljivosti. Slažem se. Mataduru beše rečeno da nikako ne govori o mačevanju i da nikada ni ne dodirne mač. Kuvao je svome učitelju, prao sudove, spremao mu krevet, čistio dvorište, uređivao vrt, bez jedne reči o mačevanju. Prođoše tri godine. Mataduro je još uvek radio isto. Bio je tužan misleći na svoju budućnost. Još nije ni počeo da izučava umetnost kojoj je posvetio život. Jednoga dana Banzu mu se prikrade iza leđa, i prestravi ga udarivši ga drvenim mačem. Sledećeg dana, dok Mataduro kuvaše pirinač, Banzo opet neočekivano iskoči pred njega. Posle ovoga, Mataduro je morao dan noć da se brani od neočekivanih napada. Ni trenutak u danu ne bi prošao, a da nije morao da misli na ukus Banzovog mača. Učio je tako brzo da je izazivao osmehe na licu svog učitelja. Mataduro postade najveći mačevalac u zemlji


avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:17 pmŠolja čaja

Nanin, japanski učitelj iz doba Meiđi (1868 - 1912), primio je univerzitetskog profesora koji je došao da čuje nešto o zenu. Naniz je poslužio čaj. On je šolju svog gosta napunio do vrha, a onda je nastavio da sipa. Profesor je posmatrao kako se polja preliva i naposletku više nije mogao da se suzdrži. "Prepuna je. Više ne može da stane u nju!" "Baš kao i ova šolja" reče Nanin, "i ti si ispunjen sopstvenim mislima i sudovima. Kako mogu da ti pokažem zen, ako prvo ne isprazniš svoju šolju?"

Hrist blizak Budi

Jedan student univerziteta, dok je bio u poseti Gazanu, postavi mu pitanje: "Da li si ikada čitao hrišćansku Bibliju?" "Nisam, pročitaj mi nešto iz nje", reče Gazan. Student otvori bibliju i pročita mu odlomak iz Jevanđelja po Mateju: "I za odijelo što se brinete? Pogledajte na ljiljane u polju kako rastu; ne trude se niti predu. Ali ja vam kažem da Solomon u svoj svojoj slavi, ne obuče se kao jedan od njih... I ne brinite se, dakle, za sutra; jer sutra brinuće se samo za sebe. Dosta je svakom danu zla svoga." Gazan reče: Samo je prosvetljen čovek mogao da izrekne ovakve reči." Student nastavi da čita: "Ištite, i daće vam se; tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se." "Izvrsno", primeti Gazan "ko god da je to rekao, vrlo je blizak Budi."avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Khallu taj Ned Nov 21, 2010 2:18 pm

Rajske dveri

Vojnik po imenu Nobušige dođe kod Hakuina i zapita ga: postoje li zaista raj i pakao? Ko si ti?, upita Hakuin. Ja sam samuraj, odgovori ratnik. Ti, vojnik!, uzviknu Hakuin. Koji bi to vladar tebe hteo za čuvara? Lice ti je kao u prosjaka. Nobušige se toliko razbesne da poče da vadi svoj mač, Hakuin nastavi: pa ti imaš mač! Oružje ti je verovatno previše tupo da bi mi odseklo glavu. Kada Nobušige izvuče mač, Hakuin primeti: ovde se otvaraju vratnice pakla! Na ove reči samuraj, shvativši učiteljevu pouku, vrati svoj mač u korice i pokloni se. Ovde se otvaraju rajske dveri, reče Hakuin.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Uto Nov 23, 2010 10:46 pm


Zen priče – budizam, umetnost, tao filozofija

Kratke price, izabrane iz teksta Saseki-su (Zbirka Kamenja i Pjeska - Njogen Senzaki i Pol Reps), otkrivaju puteve i - nacin spoznaje sopstvenog bica. Zbirku kamenja i peska je u 13. veku sacinio svestenik Mudju. Kroz njih cete otkrivati osnove zen budizma.

Najstarija budisticka ucenja zastupala su stanoviste da su svet u kome zivimo i zivot samo iluzija, dok su neke kasnije pokrenute sekte, singon i zen (can u Kini) negovale osnovne ideje da je kosmicki Buda otelovljen u materijalnom svetu s kim se moze u potpunosti komunicirati i da je prosvetljenje moguce doziveti u svakodnevnom zivotu.

Osnivac zena je indijski princ koji je nakon sto se zamonasio i dobio ime Bodidarma osnovao sektu u Kini. Dok je sekta saigon bila zaokupljena misterijama i cinima, zen je odbacivao rituale i simbole insistirajuci na direktnoj komunikaciji s prirodom i univerzumom. U Japanu je ratnicka klasa samuraja posebno prihvatila zen budizam kao svoju filozofiju jer je nasao svoju prakticnu primenu u borilackim vestinama podjednako kao i u umetnosti.Cajna ceremonija, uredjenje vrtova, poezija i slikarstvo bivale su delatnosti u kojima su mnogi umetnici bili istovremeno i svestenici zena. Vrtovi od peska i kamena (sekitei) do vrhunca dovode jednostavnost i cistotu osecanja coveka prema prirodi i univerzumu i predstavljaju demonstraciju filozofije zen budizma. Sustina zena je u vodjenju spontanog i prirodnog svakodnevnog zivota i u trazenju lepote i jednostavnosti sto se izrazava kroz kratka kazivanja i dijaloge koja se na japanskom nazivaju ’koan’ a jednostavan prevod bi bio – zen price.
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Uto Nov 23, 2010 10:48 pmAko voliš, voli javno

Dvadeset sveštenika i jedna sveštenica, koju su zvali Ešun, meditiralo je sa nekim zen učiteljem.

Ešun je bila veoma lepa iako joj je glava bila obrijana i haljina prosta.
Nekoliko sveštenika se tajno zaljubilo u nju.
Jedan od njih joj je napisao ljubavno pismo, tražeći da se tajno sastanu.

Ešun nije odgovorila.
Sledećeg dana učitelj je održao predavanje grupi i, kada je ono bilo završeno, Ešun ustade.
Obraćajući se onome koji joj je pisao, reče: "Ako me zaista toliko voliš, dođi i zagrli me sada."avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Uto Nov 23, 2010 10:54 pm


Koliko dugo?

Zivio je jednom covjek koji je zeleo prevladati patnju pa je otisao u budisticki hram da nadje ucitelja, koji ce mu pomoci.
Upitao ga je: “Budem li meditirao cetiri sata dnevno koliko ce mi godina trebati da prevladam patnju?”
Ucitelj odgovori: “Ako meditiras cetiri sata dnevno mozda ces za deset godina uspeti.”
Misleci da bi on to mogao i bolje opet ga upita: "A ako meditram osam sati dnevno, koliko ce mi onda trebati?”
Ucitelj ga pogleda i rece: "Kada bi meditirao osam sati dnevno za dvadeset godina mozda bi prevladao patnju.”
“Ali zasto bi mi trebalo vise vremena ako bih duze meditirao svaki dan?”
Ucitelj: ”Ti nisi ovde da bi zrtvovao svoju radost ili svoj zivot. Ovde si da bi ziveo, da bi bio sretan i da bi voleo. Ako tokom dva sata mozes dati sve od sebe, a ti umesto toga meditiras osam sati, samo ces se umoriti, neces shvatiti smisao i neces uzivati u svom zivotu. Daj sve od sebe, i mozda ces nauciti da, bez obzira koliko dugo meditiras mozes ziveti, voleti i radovati se.“avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Čet Nov 25, 2010 5:05 pm

Ja i drugi
Bio jednom izvestan vojni ucenik ciji je posao bio da prati vojnike i isceljuje im rane na bojnom polju. Ali svaki put, cim bi zakrpio kojeg vojnika, taj bi odjurio natrag u bitku i na kraju poginuo...
To se uvek iznova dogadjalo i konacno lekar vise nije mogao dalje... ako im je sudjeno da umru, zasto ja moram pokusavati da ih spasim? Ako moje lekarstvo nesto znaci, zasto onda idu natrag u rat da bi poginuli? Ne mogavsi da shvati kakvog smisla ima bi ti vojnik lekar, osecao se krajnje zbunjenim i nije mogao nastaviti sa svojim poslom. Stoga se uputio u planine. U potragu za kakvim zen majstorom. Nakon ucenja sa zen-majstorom tokom nekoliko meseci, konacno je shvatio svoj problem i sisao s planine da bi nastavio svoju praksu.Kad je nakon toga zapao u sumnju, jednostavno je rekao:

- Zato sto sam lekar!

Ne projektujte sebe na stvari s kojima dolazite u dodir, i ne pravite razliku izmedju sebe i drugih stvari. Jer takozvana objektivnost i subjektivnost ne postoje. Domen mudrosti je u razumevanju da ne postoje ja i drugi, i da je sve tako kako jeste.
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Čet Nov 25, 2010 5:09 pm


Pravi prijatelji

Pre mnogo godina u Kini živeše dva prijatelja, jedan koji je vešto svirao na harfi i jedan koji je vešto slušao.
Kada je jedan svirao ili pevao o planinama, drugi bi govorio: "Vidim planinu pred nama."
Kada je jedan svirao o vodi, onaj što sluša bi rekao: "Evo jurećeg potoka!"
Ali onaj što sluša se razboli i umre. Njegov prijatelj pokida žice na svojoj harfi i više nikad ne zasvira.
Od tada je kidanje harfinih žica bilo znak bliskog prijateljstva.avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Pet Dec 03, 2010 9:08 pmKo si ti?

Pitam čulnog čoveka: Ko si ti?
A on odgovara: Ja sam ja, i misli na svoje telo.

Pitam misaonog čoveka: Ko si ti?
A on odgovara: Dva stranca vidim u sebi, i ja se probijam između njih gostujući čas u jednom čas u drugom. I misli na instinktivnu i svesnu dušu svoju.

Pitam duhovnog čoveka: Ko si ti?
A on odgovara: Ima neko u dnu duše moje, pružim ruke da ga dohvatim, no vidim da bi mi za to trebale ruke duže od vasione.
Pitaj Njega ko sam.
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Femme taj Sub Dec 18, 2010 9:48 pm
Tri funte lana

Vojnik yon-you upita jednom vojnika tung-san sousua:
- Sto je to buda?
- Tri funte lana.
- Yun-you ode kod vojnika sin-mena.
- Pitao sam tung-sunga sto je buda i on mi je rekao "tri funte lana".
- Sto je time mislio?
- Isto kao i cvetna livada satkana od cvetnog brokata, juzni bambus i severno drvece.

I tako se yon-you vratio tung-sanu da pokusa ponovo.

Jezik je samo sredstvo za izrazavanje cinjenica. Ko god insistira na jeziku zrtvuje istinu i uvek ce biti obmanut.

Na primer, ako se kamen baci ka psu, on ce potrcati za kamenom; ali ako se baci k lavu, lav ce potrcati za osobom koja ga je bacila.

Kad istrazujes jezik Zena, moras biti poput lava, a ne poput psa.
Reci u Zenu su samo usmerivaci koji vas vode na dublji nivo iskustva; dakle kada se susrecete sa jezikom Zena, nemojte ici naprosto za znacenjem samih reci.


avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Pet Dec 24, 2010 8:45 pm

Tri moći

Nemojte praviti grešku i misliti da ste bespomoćna jedinka u ovom nepreglednom svetu.
Znajte da ste opremljeni sa tri velike moći.
Posedujete moć tela (kao izvora akcije),
moć govora (kao izvora izražavanja)
i moć uma (kao izvora misli).
Koristite te moći mudro i s velikim milosrđem.

Tai Situpa, A Call for Peace in Actionavatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Pet Dec 24, 2010 8:50 pm
Udica

Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio kraj Sāvatthija, u Đetinom gaju, u manastiru koji je podigao Anathapindika. Tu se Blaženi obrati monasima: "Monasi". "Da, gospodine", odgovoriše monasi. Onda Blaženi ovako reče:

"Monasi, dobitak, počast i slava su okrutni, bolni, grubi, predstavljaju prepreku za dostizanje nenadmašne slobode od okova. Kao kada bi ribar bacio udicu sa mamcem u duboko jezero, pa je riba u potrazi za hranom proguta. Ta riba, pošto je progutala udicu, našla bi se u nevolji, u propasti, a ribar bi sa njome mogao da radi šta joj je volja.

'Ribar', monasi, to je naziv za Zlog Maru. 'Udica sa mamcem' je naziv za dobitak, počast i slavu. Koji god monah da se naslađuje, žudi za dobitkom, počasti i slavi kad se pojave, takav se monah naziva onim koji je progutao udicu, ko se našao u nevolji, u propasti, a Zli Mara može sa njim da radi šta mu je volja. Zato su, monasi, dobitak, počast i slava okrutni, bolni, grubi, predstavljaju prepreku za dostizanje nenadmašne slobode od okova. Zbog toga, monasi, ovako bi sebe trebalo da vežbate: 'Ostavićemo po strani bilo kakav dobitak, počast i slavu koje već uživamo; i nećemo dopustiti da bilo kakav novi dobitak, pokloni i slava, kada se pojave, zavedu naš um.' Tako bi sebe trebalo da vežbate."

Buda
Balisa sutta, SN XVII.2
_____________________________________________________

Put gašenja

"Ćunda, nemoguće je da onaj ko i sam tone u mulj izvuče nekog drugog ko tone u isti taj mulj; ali je zato moguće da onaj ko sam ne tone u mulj izvuče nekog drugog ko tone u isti taj mulj. Nemoguće je da onaj ko je i sam neukroćen, nedisciplinovan, u kome je požar strasti neugašen, nekog drugog ukroti, disciplinuje i pomogne mu da ugasi požar svojih strasti; ali je zato moguće da onaj ko je i sam ukroćen, disciplinovan, u kome je požar žudnji ugašen, nekog drugog ukroti, disciplinuje i pomogne mu da ugasi požar svojih žudnji."

Buda


avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Pet Dec 24, 2010 8:54 pm


Sklad

Uvek sebe prilagodi drugima, umesto da ocekujes da se drugi prilagode
tebi. Tek tu je sklad.

Taizan Maezumi, On Zen Practice
_____________________________________


Razumevanje, srž je dobro izgovorenih reči;
koncentracija, srž je učenja i razumevanja.

Buda
_____________________________
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Aynnah taj Čet Jan 06, 2011 2:55 pm

Veliki talasiU ranim danima Meiđi ere živio je dobro poznati rvač po imenu
Onami, Veliki talasi. Onami je bio veoma snažan i odlično je poznavao
vještinu rvanja. Nasamo, pobjeđivao je čak i svog učitelja, ali je na
javnim takmičenjima imao takvu tremu da su ga obarali čak i sopstveni
učenici.

Onami je u sebi osjećao da bi valjalo da se obrati za pomoć nekom
zen učitelju. Hakuđu, lutajući učitelj, boravio je nakratko u obližnjem
hramu, pa je Onami odlučio da ode do njega i ispriča mu za svoju muku.

"Tvoje ime je Veliki talasi", stade učitelj da ga savjetuje, "stoga
ostani noćas u ovom hramu. Zamisli da jesi talas. Više nisi uplašeni
rvač. Ti si taj ogromni talas sto briše i guta sve pred sobom. Učini
tako i bićes najbolji rvač u ovoj zemlji".

Učitelj se povuče na spavanje. Onami je sjedio i meditirao,
nastojeći da zamisli sebe kao talas. Misli su mu skretale na mnoge
druge stvari. Potom je postepeno sve više i više počeo da osjeća talase.

Kako je noć odmicala, talasi su postajali sve veći i veći. Raznijeli
su svo cvijeće u saksijama. Preplavili su čak i Budu na svom oltaru. Do
zore, na mjestu gdje je bio hram bjehu samo plime i oseke beskrajnog
mora.

Ujutru je učitelj našao Onamija kako meditira, s osmjehom na usnama.
Potapšao je rvača po ramenu. "Sada te vise ništa ne može poremetiti",
rekao je. "Ti si taj talas. Počistićeš sve pred sobom".

Istog dana, Onami se prijavio za takmičenje u rvanju i pobijedio. Od tada, više niko u Japanu nije mogao da ga pobijedi.


Snaga volje je zaista veoma moćna sila u nama.

Aynnah
Uvaženi član
Uvaženi član

Ženski Broj poruka : 4911
Pridružila/o se : 24.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Aynnah taj Čet Jan 06, 2011 2:58 pm

Svaki djelić vremena


Neki vlastelin zatražio je od Takuana, zen učitelja, da ga
posavjetuje kako da prekrati vrijeme. Dani mu se, naime, činjahu
predugim dok je ukočeno sjedio u svojim odajama primajući izraze
poštovanja drugih.

Takuan je napisao osam kineskih slova i predao ih tom čovjeku:

"Ne ponavlja se u ovom danu djelić vremena vrijedan gomile blaga.
Ovaj dan vise se neće vratiti. I svaki minut vrijedan je kao bescjeni dragulj".


Svjesnost o vrijednosti svakog životnog momenta je, može se reći, neophodan faktor za istinsku sreću.

Aynnah
Uvaženi član
Uvaženi član

Ženski Broj poruka : 4911
Pridružila/o se : 24.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Aynnah taj Čet Jan 06, 2011 3:00 pm

Gori od klauna


Bio jednom mladi redovnik u Kini, koji je bio vrlo ozbiljan učenik Dharme.
Jednom, naiđe na nešto što nije razumio, pa ode i upita svog učitelja
za pojašnjenje. Kad je učitelj čuo pitanje, počeo se grohotom smijati.
Potom je ustao i otišao, još uvijek se smijući.

Mladi redovnik se vrlo uznemirio zbog reakcije svog učitelja.
Sljedeća tri dana nije mogao jesti, spavati, ni misliti kako treba.
Poslije tri dana, ponovno ode do učitelja i kaže mu kako je uznemiren
zbog njegove reakcije.

Kad je učitelj to čuo, kaže, "Redovniče, znaš li koji je tvoj problem? Tvoj problem je da si GORI OD KLAUNA!"
Čuvši te riječi, redovnik je bio šokiran, "Ali presvijetli gospodine,
kako možete reći takvo što?! Kako ja mogu biti gori od klauna?"

Učitelj pojasni, "Klaun uživa kada se drugi smiju. Ti? Ti si
uznemiren, jer se druga osoba smije. Kaži mi, zar nisi gori od klauna?"
Kad je redovnik to čuo, počeo se smijati. Bio je prosvijetljen.


Biti u stanju da se smijemo sebi samima i prihvatati čak i smijeh
drugih i ne uzimati ga kao uvredu je zaista sami vrh prosvjetljenja.

Aynnah
Uvaženi član
Uvaženi član

Ženski Broj poruka : 4911
Pridružila/o se : 24.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Aynnah taj Čet Jan 06, 2011 3:01 pm
Ukrasti MjesecZen učitelj je živio vrlo jednostavnim životom u maloj kolibi podno
planine. Jedne večeri, dok je bio odsutan, lopov se ušulja u kolibu i
shvati da u njoj nema ničega i da ne može ništa ukrasti.

U taj trenutak vrati se Zen učitelj i ugleda ga. "Prošao si dalek
put da bi me vidio", kaže on lopovu, "i ne bi se trebao vratiti praznih
ruku. Molim te, uzmi moju odjeću kao dar."

Lopov je bio zbunjen, ali mu uzme odjeću i pobježe. Učitelj ostane sam pa sjedne gol gledajući mjesec.

"Jadan čovjek", pomisli on, "Da sam mu barem mogao dati ovaj predivan Mjesec".


Sreća ne leži u materijalnim stvarima, jer nam one nikada ne mogu pružiti onu istinsku sreću.

Aynnah
Uvaženi član
Uvaženi član

Ženski Broj poruka : 4911
Pridružila/o se : 24.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Femme taj Pet Jan 21, 2011 7:11 pm


Kudo je bio carev učitelj. I pored toga, običavao je da putuje sam kao lutajući prosjak. Jednom kada je bio na putu za Edo, stiže pred malo selo zvano Takenaka. Bilo je veče i padala je kiša. Kudo je bio sasvim mokar. Slamnate sandale su mu se raspale. U prozoru jedne seljačke kuće blizu sela primeti četiri-pet pari sandala i odluči da jedne kupi.
Žena koja mu je ponudila sandale, videvši koliko je mokar, pozva ga da preko noći ostane u njenom domu.
Kudo prihvati, zahvalivši joj. Uđe i izgovori sutru pred porodičnim oltarom. Onda bi predstavljen ženinoj majci i njenoj deci. Vidjevši da je cela porodica utučena, Kudo upita šta je posredi.
“Moj muž je kockar i pijanica”, reče mu domaćica. “Kada se dogodi da pobedi, pije i postaje grub. Kada izgubi, pozajmljuje novac od drugih. Ponekad, kada se sasvim opije, ne dođe uopšte kući. Ne znam šta da uradim?”
“Ja ću mu pomoći”, reče Kudo. “Evo ti nešto novca. Daj mi krčag dobrog vina i nešto dobro za jelo. Onda možeš ići. Ja ću meditirati kraj oltara.”
Kada se domaćin oko ponoći vratio, sasvim pijan, dreknu: “Hej ženo, kod kuće sam. Šta ima za jelo?”
“Imam ja nešto za tebe” reče Kudo. “Uhvatila me je kiša i tvoja žena me je ljubazno zamolila da ostanem ovde preko noći. Zauzvrat, kupio sam nešto vina i ribe, pa možeš i ti da se poslužiš.”
Čovek se obradova. Odmah ispi vino i leže na pod. Kudo sede kraj njega, meditirajući.
Ujutru, kada se probudio, muž je zaboravio na prethodno veče.
“Ko si ti? Odakle si došao?”, zapita Kuda koji je još uvek meditirao.
“Ja sam Kudo iz Kjota i idem za Edo”, odgovori učitelj zena.
Čovek se posrami. Iskreno se izvini učitelju svoga cara.
Kudo se nasmješi. “Sve u ovom životu je nestalno”, objasni. “Život je veoma kratak. Ako nastaviš sa kockom i pijenjem, neće ti ostati vremena za bilo šta drugo, a prouzrokovaćeš svojoj porodici patnje.”
Svest mu se probudi iz sna. “U pravu si”, izjavi. “Kako ti se ikada mogu odužiti za ovo divno učenje! Dozvoli mi da te malo ispratim i ponesem ti stvari.”
“Ako želiš”, složi se Kudo.Krenuše obojica. Kada su prešli pet kilometara, Kudo mu reče da se vrati. “Samo još deset kilometara”, molio je Kuda. Nastaviše.
“Možeš sada da se vratiš”, predloži Kudo.
“Posle sledećih petnaest kilometara”, čovek odgovori.
“Vrati se sada”, reče Kudo kada su prešli petnaest kilometara.
“Pratiću te do kraja svog života”, izjavi čovjek.

***

Savremeni učitelji Zena u Japanu potiču iz reda jednog čuvenog učitelja koji je bio sljedbenik Kuda.
Njegovo ime je bilo Mu-nan ili “Čovek koji se nikada nije vratio”.avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Sub Feb 12, 2011 3:27 pm
Buda, Prica o prosvetljenju - Dipak Copra

Kada je izaslo sunce a monasi se proudili, Buda im pokaza na scenu u dolini, gde su grupe vojnika bile uskomesane oko svojih vatri. Neki su uzurbano jeli, ali vecina je brinula o svojim konjima, ostrila maceve, i popravljala pocepani oklop od koze.

- " Koliko njih ce umreti " uzdrzano upita Asadzi.

- " Svi, ako ne danas, onda jednog dana " brzo rece Buda.

Monasi nikada nisu culi bezdusnu primedbu od svog ucitelja, i ovo ih je zapanjilo. Njegov glas omeksa.

- " Rekoh vam da je prva cinjenica ovog sveta patnja. Mozemo okoncati patnju ali ne, govoreci o Bogu. " Budina ruka pokaza na citavo bojno polje.

- " Koji od ovih boraca ne veruje da je Bog na njihovoj strani ? "

- " Ali i Bog olaksava patnje, " rece Asadzi.

- " Nikada ne obecavaj tako nesto, " rece Buda odmahujuci glavom.

" Sva ta religiozna prica nema nista sa nama. Reci cu vam kako da se postavite prema svakoj osobi koju sretnete. Gledajte ih kao ljude cija se kuca zapalila. Da li ce takav covek vikati ' Ne odlazim dok mi neko ne kaze zbog cega je Bog ovo dozvolio' ? Ne. On istrcava iz kuce u plamenu sto brze moze. Isto vazi i za patnju. Moramo pokazati ljudima kako da pobegnu od nje sto brze mogu. Nema svrhe provesti godine diskutujuci o tome da li su nekoga Bogovi prokleli ili ga vole. "...
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Shade taj Uto Mar 29, 2011 11:14 pmSkini povez

Kada je jedan učitelj Zena pozvao guvernera da se posveti meditaciji, ovaj mu je odgovorio da je suviše zauzet.

"Podsećate me na čoveka koji ulazi u džunglu s povezom na očima i suviše je zauzet da bi skinuo povez", rekao mu je učitelj.

Kada je guverner dodao da u stvari nema vremena, učitelj mu je uzvratio:
"Pogrešno je misliti da se ne može meditirati zbog nedostatka vremena; pravi motiv je duševni nemir."
---
Jedan drvoseča, sav znojav od napora, sekao je drvo tupom sekirom.
Kad su ga pitali zašto je ne naoštri, odgovorio je: "Nemam vremena!"
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zen priče

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu