Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Štitna žlezda

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Štitna žlezda

Počalji od Holly taj Pet Nov 19, 2010 12:47 amStitna (tireoidna) zlezda  ima veoma bitnu i slozenu funkciju u nasem organizmu a tu spada odrzavanje normalnog metabolizma svih celija, utice na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu belancevina, zatim na frekvenciju srcane aktivnosti a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i jos dosta toga. Na osnovu toga ova zlezda je direktno odgovorna za pravilan fizicki i mentalni razvoj i stanje organizma.

Poremecaj rada stitne zlezde spada u najcesce hormonalne poremecaje i zastupljeniji je kod zena nego kod muskaraca. Kada su oboljenja stitne zlezde u pitanju ne mora uvek biti poremecena njena funkcija, vec moze doci do uvecanja, pojave cvorica na njoj, kao i malignih oboljenja. Kod poremecaja lucenja hormona postoje dva oblika bolesti i to hipertireoza (stanje povecane funkcije) i hipotireoza (stanje smanjene funkcije). Razloga za to ima mnogo a najcesce su: nepravilna ishrana, neuredan zivot, hronicna nervoza i stres, preterani napor tokom duzeg vremenskog perioda i naravno nasledni faktor.

Lecenje obolele stitne slezde je dugotrajan proces i treba ga ozbiljno shvatiti. Medicina danas nudi hormonsku terapiju koju nikako ne treba zanemariti a prirodne metode lecenja koje cemo u nastavku teksta izneti koristiti samo kao pomocna sredstva u cilju sto brzeg i uspesnijeg lecenja, naravno uz konsultaciju sa lekarem. Kada je ova bolest u pitanju prirodni lekovi dolaze do izrazaja i zauzimaju svoje mesto najcesce tek nakon lecenja uz pomoc savremene medicine a to zbog toga sto se cesto desava da se pacijenti i godinama posle uspesno zavrsenog lecenja u određenim situacijama ne osecaju sasvim dobro.

               Prirodno lecenje smanjene funkcije stitne zlezde

Spojler:
Kada je u pitanju smanjena funkcija stitne zlezde potrebno je uzimati namirnice bogate jodom a to su: morska riba, dagnje, jastog, morske alge, riblje ulje i obavezno jodirana so.

U nasem narodu je za ovaj poremecaj od davnina najpoznatiji prirodni lek liker od oraha. Pravi se tako sto se oko 40 komada vrlo mladih oraha (dok su jos mali i u ljusci), zasece nozem (kako bi bolje ispustili sokove), stavi u vecu staklenu posudu i prelije sa 2 l domace komove rakije. Zatim se doda secera po zelji (ne previse). Posuda se dobro zatvori i ostavi da odstoji na suncu 6 nedelja. Nakon toga procedi i nalije u flase.
Liker od oraha (orahovinu) piti svako jutro na prazan stomak, jednu malu rakijsku casicu.

          Prirodno lecenje povecane funkcije stitne zlezde


Spojler:
Za lecenje povecane funkcije stitne zlezde pomoci cecaj i oblozi od ivanjskog cveca.

Caj pripremiti na uobicajen nacin, jednu malu kasiku ivanjskog cveca preliti sa jednom soljom klucale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno.

Uporedo ispirati grlo (grgorati) sa nesto jacim cajem od ove biljke, sto cesce u toku dana.

Da bi efekat lecenja bio jos bolji, na vratu gde se nalazi stitna zlezda, stavljati obloge od ivaljskog cveca (najbolje svezeg). Oblog se priprema tako sto se cela biljka (u obliku malog buketica), samo na kratko prelije kljucalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo prohladi drzati oblog na vratu, tako sto je biljka prislonjena direktno na kozu, oko sat vremena vise puta dnevno. Ako je moguce bolje bi bilo da bolesnik za to vreme miruje u krevetu.

Ovaj prirodni lek pomoci ce ikod uvecane stitne zlezde (gusavosti).

esto se desava da zene u periodu menopauze imaju poremecaj hormona ztitne zlezde pa se u oba slucaja (i kod smanjene i kod povecane funkcije), preporucuje upotreba cajeva od biljaka koje regulisu nivo hormona u organizmu kao sto su zalfija i bela imela.

Izvor
avatar
Holly
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 2049
Pridružila/o se : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Štitna zlezda

Počalji od Khallu taj Ned Mar 06, 2011 7:09 pm


Zapaljenje štitne žlezde - tireoiditis

Zapaljenje štitne žlezde, tireoiditis (Thyreoiditis) bolest različitog uzroka, protiče kao akutno, subakutno i hronično oboljenje. U svom toku, dajući različite tegobe, može proći kroz fazu pojačanog, smanjenog i normalnog lučenja tireoidnih hormona.

Hronični tireoiditis - Hašimoto tireoiditis

Spojler:
Od svih zapaljenja štitne žlezde najčešće je hronično. Hronični tireoiditis je glavni uzrok hipoterioze odraslih i najčešći uzrok strume (uvećanje štitne žlezde) kod dece. Ova autoimuna bolest se češće javlja u pojedinim familijama. Često se javlja udruženo sa drugim autoimunim bolestima. Kod ove bolesti se nagomilavaju limfociti u žlezdi uništavajući njene ćelije. Kasnije nastaju antitela usmerena, takođe, protiv tkiva žlezde. U početku uvećana, žlezda se vremenom smanjuje, nivo njenih hormona se smajuje i javlja se hipotireoza.

Bolest ima spor tok i dugo je bez tegoba, pa se bolesnici javljaju lekaru kada primete da je žlezda uvećana. Štitna žlezda je uvećana simetrično, retko asimetrično, tvrda i elastična, jasno ograničena od okoline, pokretna i bezbolna. Tegobe se javljaju tek kad se razvije hipotireoza (nepodnošenje hladnoće, suva i perutava koža, promukao glas, trnjenje i bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, zatvor, smanjeno znojenje, usporeni pokreti, otoci, usporen rad srca).


Pri pregledu ultrazvukom vidi se da je štitna žlezda uvećana, homogena i hipoehogena. Prisutna su anti TPO i antitireoglobulinska antitela. Može biti prisutna lako ubrzana sedimentacija i blaga anemija. Hormoni su normalni ili postoji prolazno povišenje T4, a kasnije može da usledi faza hipotireoze, sa porastom TSH i padom T4 i T3.

Bolest sporo napreduje i lečenje nije potrebno. Neki smatraju da je korisna supresivna terapija tiroksinom koja usporava rast štitne žlezde. Kada dođe do sniženja hormona štitne žlezde nastala hipoteroza se leči doživotno hormonima štitne žlezde.

Subakutni tireoditis

Spojler:
Ovo zapaljenje štitne žlezde je najverovatnije izazvano virusima i ako oni nisu dokazani u tkivu štitne žlezde. Bolest se naztiva jos i granulama toznim, gigatnocelularni tj. Quervainov tireoditis. Bolest ima dobru prognozu i završava se potpunim oporavkom.

Bolest obično počinje naglo, ređe postepeno. Na početku postoji opšta slabost, malaksalost, zamaranje, povišena telesna temperatura i znojenje. Zatim se javlja bol različitog intenziteta koji se širi sa prednje strane vrata prema vilici, uvu ili potiljku. Nekad je bol izraženiji sa jedne strane vrata.

Štitna žlezda je bolna na dodir, ponekad uvećana. U početku bolesti hormoni štitne žlezde mogu biti povećani. Bolest prolazi za nekoliko nedelja čak i bez lečenja, ali može da se ponavlja. Kod ove bolesti je sedimentacija jako ubrzana, obično preko 50 ali može biti i preko 100. Štitna žlezda manje fiksira radio-jod. Nivo hormona je normalan ili je prolazno povišen T4, a nekad snižen TSH. U nekim slucajevima kasnije dolazi do pada T4 i T3, a raste TSH.

U lečenju se obično koriste samo lekovi protiv bolova i temperature (uglavnom aspirin). Ako su bolovi izuzetno jaki koriste se kratkotrajno kortiko preparati. Ako se razvije prolazna hipertireoza koristi se samo propranolol (hipertireoza se ne leči). Bolest prolazi bez ikakvih komplikacija. Izuzetno retko može da se razvije hipotireoza.

Akutni tireoiditis

Spojler:
To je retko gnojno zapaljenje štitne žlezde. Obično nastaje širenjem bakterijske infekcije iz okoline. Retko je izazvana gljivicama ili parazitima (kod obolelih od side). Oboleli ima povišenu temperaturu, groznicu i preznojava se. Koža na prednjoj strani vrata je topla i crvena. Postoji bol na prednjoj strani vrata, nekada jači sa jedne strane, koji se širi ka vilici i ramenima a pojačava se pri gutanju i pokretanju glave.

Sedimentacija je ubrzana, a nivo hormona obično normalan. Bolest se leči antibioticima. Ima dobru prognozu i samo izuzetno retko dovodi do hipotireoze.


avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Khallu taj Ned Mar 06, 2011 7:12 pm

Hipotireoza - štitna žlezda i sniženi hormoni

Hipotireoza je bolest koja nastaje zbog nedostatka hormona štitne žlezde ili njenog nereagovanja na prisutne hormone. Ova bolest je znatno češća kod žena nego muškaraca. Ispoljava se poremećajem metabolizma, koji dovodi do opšte psihičke i fizičke usporenosti organizma.

Uzrok

Spojler:
Hipotireoza najčešće nastaje zbog oštećenja štitne žlezde, što dovodi do nedovoljnog stvaranja njenih hormona (T3 i T4). Najčešće je to posledica autoimune bolesti gde sopstveni imunitet (i celularni i humoralni) napada štitnu žlezdu postepeno dovodeći do njenog propadanja (atrofije). To nastaje pod uticajem zapaljenja i velikog broja antitela protiv žlezde. Antitela blokiraju receptore za TSH. TSH je hormon koji kod žlezde dovodi do lučenja hormona T3 i T4. Kod nekih bolesnika ova je bolest udružena sa drugim endokrinim bolestima (dijabetes tip 1, Adisonova bolest, hipoparatireoizam, hipogonadizam) ili sa bolestima drugih sistema ( sistemski eritemski lupus, reumatiodni artritis, perniciozna anemija, Sjegrenov sindrom, vitiligo, hronični hepatitis, ulcerozni kolitis). Sve su to bolesti kod kojih takođe, dolazi do napada antitela na sopstveni organ.

Hipotireoza može da nastane kao posledica odstranjenja dela ili cele žlezde, zbog tumora, strume ili u procesu lečenja hipertireoze (uništenje žlezde radioaktivnim jodom). Štitna žlezda može da bude znatno smanjena ili da je nema kao posledica poremećaja u razvoju. To su juvenilna hipotireoza, atireoza i kretenizam.


Hipotireoza sa strumom (uvećana žlezda) je najčešće posledica Hašimoto bolesti, kod koje zapaljenje žlezde vremenom dovodi do smanjenog stvaranja hormona. Žlezda može da se ošteti delovanjem nekih lekova i strumogenih faktora. U nekim krajevima u vodi i hrani nema dovoljno joda, pa se javlja endemska struma i kretenizam. U svim tim slučajevima žlezda je uvećana (struma).


Različita stanja koja oštećuju hipotalamus i hipofizu (tumori i zapaljenja), mogu dovesti do smanjenog stvaranja hormona TSH, što za posledicu ima nastanak hipotireoze. Ovo su najzeđi uzroci hipotireoze.

Tegobe

Spojler:
Bolest obično nastaje i razvija se postepeno, podmuklo. Bolesnik dugo nema tegobe ili su one takve da se misli na druge bolesti, sve dok se simptomi hipotireoze ne ispolje jasno. Najčešće tegobe su umor, malaksalost, pospanost, zaboravnost, nepodnošenje hladnoće, slabljenje sluha, povećanje telesne težine (ali ne i značajna gojaznost) uprkos smanjenom apetitu. Bolesnici imaju nadimanje, zatvor i druge smetnje sa varenjem, slabo se znoje i često imaju bol u grudima. Ponekad postoje bolovi u mišićima, neuredna menstruacija, lučenje mleka, muški i ženski sterilitet. Simptomi se razvijaju postepeno tako da se oboleli na njih navikne, pa se često hipotireoza otkrije slučajno.

Oboleli izgledaju podbulo, otečenog lica posebno oko očiju, bledožućkaste suve perutave i hrapave kože. Kosa je lomljiva, suva, sklona opadanju sa pojačanim perutom. U težim slučajevima su otoci dosta izraženi na licu i po telu – miksedem.

Štitna žlezda je obično mala. Srčani rad je često usporen, tonovi tiši, a krvni pritisak konvergentan (povišen donji – dijastolni, a snižen gornji – sistolni pritisak). Laboratorijske analize, osim promena hormona, mogu da pokazuju anemiju, povišen holesterol, nekada i trigliceride, CPK, LDH i AST, a snižen natrijum.

Dijagnoza

Spojler:
U najvećem broju slučajeva TSH je znatno povišen. Može biti i sasvim malo povišen, ali su sniženi ukupni T4 ili slobodni T4 (FT4) u serumu. Ponekad je nivo TSH normalan ili snižen, ali su znatno niski T3 i T4. U početku bolesti, hipotireoza može da liči na starenje, depresiju, Alchajmerovu ili Parkinsonovu bolest. Kada su prisutni otoci, bolest može ličiti na nefrotski sindrom, uremiju, tešku srčanu insuficijenciju ili pernicioznu anemiju. Kod nefrotskog sindroma hormoni štitne žlezde mogu biti poremećeni, ali je TSH normalan i žlezda je normalne veličine.

Lečenje

Spojler:
Hipotireoza se leči tireoidnim hormonima. Najbolje je da se koriste preparati sa T4 hormonom (tiroksin), koji se u organizmu jednim delom pretvara u T3 (trijodtironin). Preparati sa T3 hormonom mogu brže da uklone simptome, ali češće daju neželjene efekte (ubrzan rad srca, osećaj lupanja srca i slabost). Lek se uzima svakog jutra. Lečenje se počinje sa nižim dozama, posebno kod starijih i srčanih bolesnika. Kod njih veća doza leka može da dovede do koronarne bolesti ili srčane slabosti (insuficijencija). Ako je hipotireoza posledica oštećenja žlezde (primarna hipotireoza) cilj terapije je da se TSH održava malo iznad gornje granice, što se postiže za nekoliko meseci. Ako je hipotireoza sekundarna tj. posledica nedostatka TSH, teži se da se terapijom nivo T3 održava na normali. Ako je bolest udružena sa hipokorticizmom lečenje se započinje hidrokortizonom. Lečenje je uglavnom doživotno, uz kontrole jednom godišnje.


Prognoza

Spojler:
Prognoza bolesti je dobra, ako se bolesnik pridržava terapije i redovno kontroliše. Najčešće je lečenje doživotno. Ako je hipotireoza posledica Hašimoto tiroiditisa vremenom se doza tiroksina povećava. Ako je bolest posledica subakutnog tiroiditisa ili se javlja kod žena nakon porođaja, hipotireoza je obično prolazna. Hipotireoza ne daje komplikacije ako se bolesnik pridržava propisane terapije, ali ako ne uzima lekove, simptomi se produbljuju sve do nastanka miksedemske kome, kada je smrtnost velika. U slučaju da se uzima prevelika doza leka može doći do hipertireoze sa nervozom, ubrzanim srčanim radom, znojenjem i ostalim simptomima ove bolesti.

Preventiva

Spojler:
Preventiva bolesti praktično ne postoji, jer se ne može uticati na uzroke hipotireoze. Međutim, mnogo se može učiniti ranim otkrivanjem bolesti. Kretenizam, kao posledica urođene hipotireoze se veoma retko sreće, jer se u porodilištu određuje nivo hormona, tako da se lečenje započinje na vreme.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Khallu taj Ned Mar 06, 2011 7:15 pm

Hipertireoza – štitna žlezda i povišeni hormoni

Hipertireoza, savremena bolest, češća kod žena, predstavlja skup simptoma ubrzanog metabolizma, što je posledica povišenog nivoa hormona štitne žlezde. Jedan od kliničkih oblika bolesti je Bazedovljeva bolest

Uzrok

Spojler:
Iako uzrok bolesti nije potpuno jasan, zna se da veliku ulogu igra nasleđe. Smatra se da je to autoimuna bolest. Nekada se kao uzrok javlja tumor štitne žlezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala štitne žlezde, unos velike količine tiroidnog hormona (slučajno ili namerno) ili joda.


Najčeši uzrok hipertireoze je Grejvs Bazedovljeva bolest. Na drugom mestu je toksična nodozna struma, koja se može javiti kao multinodularna (više čvorova u uvećanoj žlezdi) i kao adenom tj. benigni tumor štitne žlezde (pojedinačni čvor). Pojačano lučenje TSH iz hipofize zbog njenog tumora je redak uzrok hipertireoze. Takođe, je redak uzrok pojačano lučenje hCG-a iz horiokarcinoma ili mole hidatidoze.


Tegobe

Spojler:
Iako nekada bolest može početi naglo, obično se simptomi postepeno razvijaju tako da bolesnik ne može da odredi kada se razboleo. Bolesnici su razdražljivi, nemirni, ne mogu da sede ili stoje na jednom mestu i ruke im podrhtavaju. Umorni su i dosta se znoje. Imaju pojačan apetit, više jedu, ali i pored toga gube težinu. Neki se pak u početku bolesti goje, a stariji mogu čak imati i gubitak apetita. Osećaj žeđi je takođe pojačan, pa se javlja i pojačano mokrenje. Oboleli imaju više retkih stolica dnevno, nekada prolive, a ako je prisutno povraćanje postoji mogućnost tireotoksične krize.

Jedan od najranijih simptoma je lupanje srca u miru ili pri najmanjem naporu ili psihičkom uzbuđenju. Često se oboleli javlja lekaru zato što primećuje nepravilnost u radu srca – oseća preskakanje. Oboleli ne podnose toplotu, dlanovi i stopala su im stalno topli i vlažni. Kosa im opada, nokti se lako lome, a kod jednog dela obolelih štitna žlezda je uvećana, očne jabučice izbočene (egzoftalmus). Muškarci mogu imati gubitak libida i potencije, kao i ginekomastiju (uvećane mlečne žlezde). Žene mogu imati oskudne menstruacije (oligomenoreja) ili potpun izostanak menstruacije (amenoreja). Čest je sterilitet i spontani abortus ako do trudnoće dođe.

Kako izgledaju oboleli

Spojler:
Obolele osobe su mršave, nemirne, lako se uzbuđuju i planu. Koža je fina, meka, topla i vlažna, posebno dlanovi i tabani. Ispruženi psti i jezik lako podrhtavaju. To je fino podrhravanje (tremor) koji se razlikuje od izraženog, grubog drhtanja ruku kod Parkinsonove bolesti, alkoholizma i straha. Kosa na glavi je meka, proređena, a nekada može znatno da opadne. Kod trećine bolesnika očne jabučice su izbočene – izbuljene (egzoftajmus) i to sa uvećanom štitnom žlezdom daje obolelima karakterističan izgled. Ponekad postoji otok očnih kapaka i sluzokože oka sa tamnim kolutovima oko očiju zbog pojačane pigmentacije kože (to je Jelinekov znak). Kada pogledaju naniže pokret kapka može da zaostaje tako da se vidi beonjača (Grafeov znak).

Kod polovine obolelih štitna žlezda je uvećana. Kada je normalne veličine obavezno je čvršća. Na vratu su vidljive snažne pulzacije vena. Srčani rad je ubrzan, nekad neravnometan (tahikardija i tahiaritmija). Ovo se održava i u snu. Krvni pritisak je često povišen. Retko (u 5%) postoji promena na koži u vidu otoka na potkolenicama (pretibijalni edem) i zadebljanje krajnjeg članka prstiju ruku.

Dijagnoza

Spojler:
Dijagnoza se postavlja na osnovu prisutnih tegoba i laboratorijskih analiza. Laboratorijski: u serumu su tireoidni hormoni T3 i T4 uvećani, a TSH snižen, nekada nemerljiv. Normalan TSH isključuje dijagnozu hipertireoze. Veoma retko T4 može biti normalan, a T3 i FT3 povišen uz nizak TSH. To se naziva T3 tireotoksikoza. U blažim slučajevima T4 može biti sasvim malo povišen tako da je za postavljanje dijagnoze potrebno da se uradi ultrasenzitivni TSH ili TRH test. Fizikalni pregled otkriva povećanje tiroidne žlezde, egzoftalmus i eventualno pretibijalni miksedem.

Komplikacije – tireotoksična kriza (oluja)

Spojler:
Komplikacija hipertireoze je pogoršanje svih simptoma bolesti. Naziva se tireotoksična kriza ili tireotoksična oluja. Može se javiti kao posledica infekcije, velike letnje vrućine, povrede ili operacije štitne žlezde kod bolesnika koji nisu dobro, lekovima, pripremljeni za operaciju. Oboleli imaju visoku temperaturu, povraćanje, proliv, dehidrirani su, dosta se znoje i jako su nemirni. Zahvaljujući lečenju ova komplikacija je retka.

Lečenje

Spojler:
Uz terapiju kod većine bolesnika dolazi do iščezavanja simptoma bolesti. Lečenje se započinje antitiroidnim lekovima (tireosupresivni lekovi). Oni sprečavaju prekomerno stvaranje hormona štitne žlezde. Radioaktivni jod koji se daje u jednoj dozi može da se primeni kod osoba srednjih godina. Ne koristi se kod dece, mladih i trudnica. Može se prepisati i sedativ kako bi se pacijent umirio. Adrenergički blokatori se propisuju u cilju smanjenja tremora, nemira i tahikardije.

Hirurško lečenje se sastoji u odstranjenju dela štitne žlezde (tiroidektomija). Primenjuje se kod dece koja ne reaguju na antitiroidne lekove ili imaju nuspojave. Kod odraslih osoba se primenjuje ako ne žele da koriste lekove (terapija lekovima je dugotrajna), ako je štitna žlezda znatno uvećana, tako da otežava govor i disanje ili ako postoji verovatnoća da će se razviti karcinom.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Khallu taj Čet Jul 28, 2011 11:56 pm

Tiroidna žlezda i ishrana

Tiroidna žlezda je smeštena ispod Adamove jabučice i obavija prednji deo dušnika, a njeno funkcionisanje kontroliše hipofiza.

Brzina metabolizma i biortiam našeg organizma najvećim delom zavise od hormona koje luči tiroidna žlezda. Ukoliko se poremeti aktivnost tiroidne žlezde, dolazi do poremećaja u lučenju hormona, a onda do hipertireoze ili do hipotireoze.

Hiperaktivna žlezda (hipertireoidizam)

Spojler:
Kada tiroidna žlezda postane hiperaktivna i proizvodi veliku količinu hormona, to za direktnu posledicu ima nervozu, poremećaj sna, podrhtavanje ruku, osećaj ubrzanog rada srca, malaksalost i konstantnu glad, koja je, međutim, praćena gubitkom težine.

Kod žena u ovakvim slučajevima pored navedenih simptoma, dolazi do poremećaja menstruacije i čestih neredovnih krvarenja. Kod muškaraca se pojačano dejstvo tiroidne žlezde odražava i na poremećaj libida (polnog nagona) i dovodi do impotencije.

Nedovoljno aktivna žlezda (hipotireoidizam)

Spojler:
S druge strane, simptomi nedovoljno aktivne tiroidne žlezde (smanjeno lučenje hormona) uključuju: usporen rad srca, premorenost (sindrom umorne domaćice), pospanost, otoke na udovima, nedostatak inicijative, probleme sa kosom, opadanje kose, pojačanu osetljivost na hladnoću, nespretnost i dobijanje na težini uporedo sa dobijanjem apetita.

Lečenje

Spojler:
Kada se pojave navedeni simptomi, treba se obratiti lekaru kako bi se potvrdila dijagnoza i odredila terapija.

Šta pomaže u lečenju tiroidne žlezde?

Za pravilan rad tiroidne žlezde jedan od preduslova jeste zdrav život i zdrava ishrana.

Za normalno funkcionisanje tiroidne žlezde potrebno je u organizam unositi dovoljne količine vitamina i minerala: joda, cinka, kalcijuma, selena, vitamina B6, vitamina C i vitamina E.

Kako bi tiroidna žlezda pravilno funkcionisala, stručnjaci preporučuju za ishranu: avokado, ananas, banane, belu repu, brokoli, grašak, dinju, živinsko meso, žitarice, integralne žitarice, južno voće, kivi, koštunjavo voće, krompir, kupus, lisnato povrće, losos, ljuskare, maslinovo ulje, masnu ribu, meso, mleko, mlečnie proizvode, papriku, paradajz, pasulj, pečurke, pirinač, salatno povrće, sardine, semenke, smokve, spanać, tikvu, tofu i špargle.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Štitna zlezda

Počalji od ivonka taj Sre Apr 17, 2013 3:04 pm

Shade ::

ivonka, ti se bas svega odrices, bas mi je zao. Svesna sam sta ti cini stitna.


Hoces mi verovati da sam zaboravila sta je to hleb, testenina, pirinac, krompir, kus-kus....... Samo meso, sirevi ,riba, povrce i povremeno jako malo voca. Da recimo pojeden parce torte, ujutro imam kilo vise. Moram priznati da mi hleb i ostalo i mnogo ne nedostaje, ali dobar kolac
avatar
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Shade taj Sre Apr 17, 2013 9:55 pm

Verujem ti. Pre mesec dana sam imala strasna gusenja, sve je indiciralo na stitnu. U medjuvremenu sam imala upalu zuba koji sam morala da izvadim. Davilo me je u grlu, nisam mogla da disem. Odem endokrinologu, uradim ekografiju i ispostavi se da su mi limfni cvorici nateceni i da me u stvari to pritiska i gusi, da je stitna u redu. Bas sam bila uplasena, par nedelja me je davilo dobro.

Kako tvoja stitna?

...
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od ivonka taj Sre Apr 17, 2013 10:35 pm

Ja pijem euthyrox, za sada minimalnu dozu i kao je drzim pod kontrolom. Medjutim posto imam hypo funkciju imam pomalo te propratne pojave, posto ti vestacki hormoni se nikad ne mogu dozirati tacno. Imam jako lomljive nokte, po meni jadnu kosu i sklonost gojenju. Sto se tice gusenja desava mi se povremeno da osecam neku knedlu u grlu i otezano disem,to su verovatno ti cvorici koje imam na stitnoj. Obolenja stitne zlezde se ne lece, samo se drze lekovima pod kontrolom.
avatar
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Shade taj Čet Apr 18, 2013 11:32 am
Obolenja stitne zlezde se ne lece, samo se drze lekovima pod kontrolom.

To mi je poznato, kod pojave cvorica, kako sam upoznata preporucuju cak operaciju.
Dobro je da imas terapiju koja omogucava da sve bude pod kontrolom.

Pogledaj molim te ovaj tekst: Rad štitnjače i dugovečnost života

...
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od ivonka taj Čet Apr 18, 2013 2:38 pm

Ooo super, znaci bicu procelava stogodisnjakinja sa 150 kila. Ovo je malo cudno, posto smanjena funkcija jako utice na srce i povecava holesterol.
avatar
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Shade taj Čet Apr 18, 2013 2:58 pmZivot je cudo.
I u tekstu se navodi da su naucnici iznenadjeni. Sta te briga za kilazu, kad se dugo zivi

...
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Khallu taj Čet Apr 18, 2013 10:57 pm

moja mama ima tzv hladni cvor na stitnoj,preporucivali su joj operaciju,ona za sada odbija.nema nikakvu terapiju osim sto cesce ide na kontrole
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Troja taj Pet Apr 19, 2013 10:15 am

Nisam imala vremena detaljno da proucavam, ali ovo malo sto sam procitala ne zvuci mi najbolje. Rekla bih da imam vecinu simptoma poremecenog rada stitnjace. Nije mi to bas drago.
avatar
Troja
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 13472
Pridružila/o se : 30.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Štitna zlezda

Počalji od Troja taj Pet Avg 09, 2013 11:19 pmKhallu, kada sam zadnji put vadila krv rekli su da su provjeravali i nešto što bi trebalo ukazati na nepravilnost rada štitne žlijezde i navodno su mi nalazi bili dobri.  Imam već duže vremena problema sa osjećanjem iscrpljenosti.  Moj ljekar kada mu se požalim samo izvadi krv i kaže da je sve u redu.  Čitala sam u novinama da postoje i drugi nalazi koje bi ljekar trebao da uradi i da može biti problem štitnjača, ali ne znam kako doći do ljekara koji bi uradio te dodatne pretrage.
avatar
Troja
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 13472
Pridružila/o se : 30.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Femme taj Pet Avg 09, 2013 11:22 pmObratis se endokrinologu.
avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Khallu taj Pet Avg 09, 2013 11:42 pm

ili jednostavno odes u laboratoriju.kazes da hoces da proveris hormone stitne zlezde,oni znaju sta treba raditi.tako sam ja pre par godina.
tek nakon rezultata,odneses doktoru na tumacenje.ne moras specijalisti vec doktoru opste prakse za pocetak.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od mirka taj Uto Nov 18, 2014 8:43 pm

Kod mene je hipotireoza, neki hašimoto. Pijem (neredovno) tablete i to je to. Mlađa sestra je fasovala isto. Simptomi slični depresiji, pa pospanost, bezvoljnost, loša koncentarcija.Kad sam otišla kod dr prvi put i kad mi je počeo nabrajati sve kako se prepoznaje nisam mogla da vjerujem da me nije zadnjih mjeseci krišom posmatrao. Plakala sam ko malo dijete od olakšanja. Već sam mislila da sam pukla skroz.
avatar
mirka
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 1016
Pridružila/o se : 22.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Khallu taj Uto Nov 18, 2014 10:28 pm

aaauu bre mirka
pa zasto bar lekove ne pijes redovno?osecas li se bolje od njih?
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od mirka taj Uto Nov 18, 2014 10:54 pm

Pa, guska! Moram ujutru prije jela da je popijem, ali ne smijem mlijeko bar 20 min poslije. Nekad mi se omakne da popijem (bijelu) kavu prije nego mi mozak proradi
Moraću da stavim tablete u kutiju sa kavom Nalazi su dobri. Naučila sam da malo odbijem stres. Pod kontrolom je sad.
avatar
mirka
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 1016
Pridružila/o se : 22.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Khallu taj Uto Nov 18, 2014 11:12 pm

a koliko dugo vec imas problem sa stitnom?
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od mirka taj Sre Nov 19, 2014 8:02 am

Od 2007 znam da imam. Mislim da je sve počelo 3-4 godine ranije.
avatar
mirka
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 1016
Pridružila/o se : 22.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od ivonka taj Pon Okt 24, 2016 7:38 pm

Eto, konacno je odluceno. Idem na operaciju stitne zlezde, rezultati punkcije nisu dobri. Za sada planiraju da mi skinu samo desni rezanj, ali konacnu odluku ce doneti tek prilikom operacije. Jedva sam pregurala nekako to sa karcinomom koze i sada ovo. Pisacu kako sam prosla, kada se sve zavrsi.
avatar
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Troja taj Pon Okt 24, 2016 10:21 pm

Sretno Ivonka.
avatar
Troja
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 13472
Pridružila/o se : 30.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Veca taj Uto Okt 25, 2016 7:04 am

Srećno Ivonka, biće to dobro sigurno, držim ti palčeve.
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12931
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Maja taj Sre Okt 26, 2016 5:09 pm

Sretno Ivonka, uz tebe smo
avatar
Maja
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 4037
Pridružila/o se : 21.03.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Štitna žlezda

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu