Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
PMS - predmenstrualni sindrom

Ići dole

PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Shade taj Pet Dec 03, 2010 12:28 am

PMS je poremaćaj koji osećaju mnoge žene u periodu od 1-2 nedelje pre menstruacije.

Simptomi mogu uključivati napetosti i nadutosti u donjem delu trbuha, napetosti grudi, bolove u leđima, akne, nervozu,depresiju, glavobolju, umor, pojačano zadržavanje tečnosti i promenu raspoloženja. Iako nema egzaktnih statističkih podataka, pretpostavlja se da oko 70-75 % svih žena s vremena na vreme oseti neku od ovih tegoba. 30-40% žena ima tegobe tako jake da dva do 3 dana menjaju uobičajeni ritam, a 5% žena je potpuno onesposobljeno za normalni ritam života.

Nekada su PMS smatrali problemom psihološke prirode, danas se tačno zna da je to problem čisto fizičke naravi i tako mu se i pristupa.

Jedan od razloga nastanka PMS je hormonalna neravnoteža - pojačan nivo hormona estrogena i progesterona i njihov nagli pad u poslednjoj nedelji pre menstruacije. Ova neravnoteža dovodi po pojačanog zadržavanja tečnosti, što opet remeti cirkulaciju i dovodi do smanjene opskrbe polnih organa i mozga krvlju, što dovodi do smanjenog lučenja nekih hormona npr. melatonina i serotonina i drugih endorfina, što pogoduje razvoju lošeg raspoloženja i depresiji. Kod nekih žena koje pate od PMSa dokazani su i neki drugi poremećaju npr. nestabilnim metabolizmom šećera, kod nekih je utvrđen i loša funkcija štitnjače.

Spojler:
Za smanjenje simptoma PMSa neki ginekolozi preporučuju uzimanje tableta protiv začeća, koje sigurno popravljaju hormonalnu ravnotežu. Ove tablete ipak mogu izazvati niz štetnih posledica po zdravlje žene i bolje je ove simptome pokušati ublažiti na neki prirodan način.

Smatra se da hrana bogata crvenim mesom i zasićenim masnoćama, kao i hrana mlečnog porekla može pogoršati ove simptome. Zato stručnjaci savetuju izbegavati ovu hranu posle perioda ovulacije, a takođe i jesti obroke bogate kompleksnim ugljenimhidratima, dakle jesti npr. špagete sa umakom bez mesa, ili sa umakom od gljiva, rižu samu ili sa povrćem, te sirovo i kuvano povrće i voće.

Poželjno je i jesti što više proizvoda od soje za koju se zna da sadrži materije tzv. fitoestrogene koje naš organizam prepoznaje kao estrogene, a nemaju štetan efekat estrogena jer oni to ipak nisu.
Poznata je i pomalo cinična uzrečica - ako imate PMS ili klimakterične tegobe preselite u Japan, tamo žene uopšte ne znaju te tegobe. To je i istina, verovatno uzrokovana upravo različitom ishranom ili načinom života, jer Japanke kada presele u druge krajeve postaju također sklone i PMS i Klimakteričnim tegobama. Zapravo, kod njih je dokazana trajno niža koncentracija estrogena, pa kada i nivo hormona padne neposredno pred menstruaciju, to nije takva razlika u nivou hormona i takav hormonalni disbalans da može izazvati pojavu sindrima PMSa. Zato je vrlo poželjno u periodu posle ovulacije konzumirati soju ili neku od sojinih prerađevina. Sojino mlijeko ili tofu ili miso, u zavisnosti šta volite. Ako i niste obožavatelj sojinih proizvoda dobro bi bilo da im više posvetite pažnju jer zbog proteina koje sadrže mogu biti dobra zamena za meso, i zbog nezasićenih masnoća i zbog vitamina i minerala, a evo i zbog fitoestrogena.

Uz navedene promene u ishrani žene koje pate od ovih simptoma trebale bi uzimati i dodatne količine nezasićenih ulja, naročito GAMA LINOLENSKU KISELINU, koje izazivaju stvaranje čitavog niza spojeva nazvanih prostaglandinima, koji olakšavaju simptome PMSa i omogućavaju normalnu funkciju žlijezda. Zatim bi žene još trebale dodatno uzimati KALCIJ I MAGNEZIJUM, sam ili sa vitaminom D zbog bolje resorpcije. Dobro je uzimati E vitamin, jer pomaže u otklanjanju napetosti i nervoze.

Za olakšanje PMS simptoma trebalo bi još dodati vitamine B kompleksa ili pojačano jesti hranu koja sadrži ove vitamine, a to bi uglavnom bile žitarice, ali svakako ili još bolje rečeno puno zrno žitarica, jer su iz belog brašna i sve vitalne materije rafiniranjem uklonjene ili dobar izvor B vitamina je pivski kvasac .

Neki preporučuju i uzimanje amino kiseline glutamina u smislu sprečavanja preterane gladi i preteranog uzimanja hrane, a kako se uglavnom preterano uzimaju slatkiši ili masna hrana to dodatno samo može pogoršati simptome PMSa.

Poželjno je i pojačati telesnu aktivnost, npr. šetati ili lagano trčati ili se rekreirati na neki drugi način.

Vežbanje obogaćuje krv kiseonikom i tako potpomaže apsorpciju nutrijenata i izlučivanje štetnih materija. Vežbanje isto tako potpomaže uspostavljanje hormonalne ravnoteže.

Pokušajte sa nekim od ovih savjeta, verujte osećati ćete se mnogo bolje u ove dane.

V. Gašparević Ivanek, mr. pharm.


Izvor - Zdravi i lepi


avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Shade taj Pet Dec 03, 2010 12:30 am


Jedan od sigurnih znakova da devojcica polako postaje žena jeste i trenutak pojave prve menstruacije. Razlicite su reakcije na ovu pojavu, jer nisu sve devojke podjednako obaveštene...

PMS je termin koji obuhvata citav niz simptoma koje zena moze da oseca najcesce desetak dana pred menstruaciju (nakon ovulacije), a neke zene ih jos uvek osecaju i prvog i drugog dana ciklusa. Kada govorimo o ovim simptomima treba imati na umu da je svaka zena "svet za sebe", pa se tako i simptomi razlicito ispoljavaju, sa obzirom na njihovu brojnost. Sto znaci da simptomi koji se javljaju kod jedne osobe, ne moraju obavezno biti primeceni i kod neke druge. Do sada je utvrdjeno preko 150 simptoma koji se mogu pripisati PMS-u, ali oni koji se najcesce javljaju su sledeci:

Spojler:
Psihicki:

- ceste promene raspolozenja

- nervoza

- napetost

- osetljivost

- teskoce u koncentraciji

- paranoja

- depresija

Fizicki:

- slabost

- umor

- glavobolja

- vrtoglavica

- oticanje zglobova

- bolovi u krstima

- bolovi u abdominalnom delu

- osetljivost grudi

- nadutost

- povecan apetit, narocito potrebe za slatkisima

- pojava akni

- diareja i sl.

Bolne menstruacije ne spadaju u PMS simptome, jer se javljaju kada menstruacija vec pocne, prouzrokovane su drugim uzrocima (grcenje materice, moguce anomalije materice), pa je samim tim i tretman drugaciji.

Dok neke zene uopste ne osecaju PMS simptome, za druge su ovi simptomi veoma realni. Oni su povezani sa hormonalnim promenama (promene u nivou hormona estrogena i progesterona), koje se desavaju nakon ovulacije, odnosno pred samu menstruaciju, tako da sa pocetkom nove menstruacije i izjednacavanjem nivoa hormona, i PMS simptomi nestaju.

Kako da pomognete sebi

Iako ovi simptomi izgledaju kao nuzno zlo, ne mora uvek biti tako. Postoji vise nacina da se ublaze, ili cak u potpunosti otklone tegobe izazvane PMS-om:

- Strucnjaci pre svega preporucuju fizicku aktivnost koja povecava nivo estrogena (aerobik, dzoging, plivanje, voznja bicikle i sl.),

- Ishrana je takodje veoma bitna, pa je stoga preporucljivo da se izbaci iz upotrebe ili smanji unos secera, soli, kofeina, alkohola i masnoce, ali se preporucuje uzimanje namirnica koje u sebi sadrze visok nivo vitamina B, kao i kalcijuma i magnezijuma,

- Pozeljno je da se zena vise odmara, a mogu se primeniti i neke metode relaksacije, kao sto je meditacija ili joga,

- Izbegavajte stres,

- Preporucljivo je i dodatno uzimanje vitamina: vitamin B, C, D, E, a narocito vitamina B6, kao i dodatno uzimanje gvozdja, kalcijuma i magnezijuma,

- Setajte sto vise, a narocito na svezem vazduhu jer smanjuje napetost i obogacuje organizam vitaminom D,

- Dobro se ispavajte,

- I pre svega verujte u sebe.

Ako vam svi ovi saveti ipak ne pomognu, obavezno se obratite svom lekaru radi dodatnih saveta, ili eventualne terapije.

Izvor - Media klub


avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Shade taj Pet Dec 03, 2010 12:32 am

PMS - predmenstrualni sindrom


Premenstrualni sindrom pretstavlja specifičnih skup fizioloških i psiholoških stanja, kao i promena raspoloženja a pojavljuje se u drugoj polovini menstrualnog ciklusa posle ovulacija i završava po prestanku menstruacije.

Najčešće promene u raspoloženju su nervoza, depresija praćena plakanjem, preterana osetljivost i promene raspoloženja od tuge do besa. Simptomi PMS-a mogu po jačini da varijaju od jednog do drugog menstroalnog ciklusa.

Najčešći fizički simptomi su osećaj umora i iscrpljenosti, nadutost trbuha i grudi, pojava akni, povećan apetit poremećaji spavanja od preterane pospanosti do nesanice.

Uzroci PMS-a su još uvek nepoznati delom zbog velikog i različitog broja simptoma i problema u postavljanju sigurne dijagnoze. Ni jedna od dosadašnjih teoija o uzrocima PMS-a nije naučno dokazana pa usled toga još ne postoji specifičan način njenog lečenja.

Spojler:
Među preovlađujućim teorijama su one koje smatraju da se simptomi PMS-a javljaju tako što hemijske promene posle ovulacije deluje na polne hormone, neurotransmitere i opoidne peptide. Smatra se da posle ovulacije dolazi do smanjenog stvaranja ženskih polnih hormona i da usled toga nastaju simptomi PMS-a ali ova teorija koja datira još od 1930-te još nije potvrđena.

Prema drugim teorijama promene u nivou polnih hormona posle ovulacije utiču na hemijska jedinjenja u mozgu usled čijih promena dolazi do promena raspoloženja. Eksperimentalno je dokazano da serotinin i triptofan koji funkcionišu kao neurotransmiteri u mozgu izazivaju simptome PMS-a i imaju veliki uticaj na raspoloženje i emocije.

Opoidni peptidi imaju neke osobine opijata i pretstavljaju hemijska jedinjenja koja u mozgu utiču na raspoloženje. Koncentracija ovih jedinjenja u tkivu mozga je direktno povezana sa intenzitetom stvaranja polnih hormona u jajnicima. Zbog genetskih razlika neke žene su osetljivije na hemijske promene u mozgu i imaju mnogo izraženije simptome PMS-a od drugih žena.

Smatra se da oko 80% žena oseća neke nelagodnosti koje predstavljaju simptome PMS-a a na sreću manji broj žena oko 10% ima izražene simptome koje ih remete u poslu i kvare odnose sa ljudima, utiču na životni stil.

Za utvrđivanje da li se radi o PMS-u najdelotvorniji je kalendar o datumima menstroacija i period po prestanku menstroacije kada žena nema nikakvih simptoma, ako se simptomi ne povlače ni u tom periodu onda je zaključak da se radi o PMS simptomima netačan ili pored PMS-a u pozadini postoji još neko oboljenje ili stanje.

Drugi nači da se tačnije utvrdi da li se radi o PMS simptomima je da se ženi prepišu lekovi koji zaustavljaju sve funkcije jajnika, u tom slučaju bi ovi lekovi doveli do nestanka svih simptoma.

Olakšanje simptoma je moguće kroz fizičke vežbe, promene u načinu ishrane i podršku porodice. Potrebno je izbegavati so, smanjiti unos kofeina, smanjen unos masnoća životinjskog porekla, unošenje mlečnih proizvoda sa smanjenom količinom masnoća. Žena bi trebalo da unosi više ugljenih hidrata, od minerala magnezijum i cink a od vitamina A, E i B6 vitamin.

Što se lekova tiče obično se koriste simptomatski lekovi kao što su diuretici, analgetici, oralna sredstva za kontracepciju, antidepresivi. Fizičke vežbe oslobađaju od nervne napetosti i anksioznosti pored toga što dobro deluju na opšte zdravlje.

Dobro je prepoznati kada se radi o simptomima PMS-a jer se izvesnim promenama u načinu života mogu uspešno kontrolisati bez lekova.

Izvor - TopVita


avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Khallu taj Pet Dec 03, 2010 12:39 am

aaaa,gde me nadje.
jednog lepog dana kada skupim energije,koju mi je potrosio PMS,procitacu ceo tekst o njemu
dakle,poznajem ga vrlo dobro i to u onom najgorem svetlu,a nijedan ginekolog me ne shvata ozbiljno
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Shade taj Pet Dec 03, 2010 12:42 am


Iskreno, poslednjih meseci se borim sa njim. I to baš borim.
Ranije nisam imala tih problema, bledo bih gledala kad bi mi pričali o pms-u.avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vežbe za ublažavanje PMS-a

Počalji od Khallu taj Sub Mar 26, 2011 11:21 am

Predstavljamo vam najzdraviji i najjednostavniji način da ublažite menstrualne bolove i one dane učinite podnošljivijim.

Pritisak u donjem delu stomaka, bolovi u leđima, grčevi, glavobolja, neraspoloženje - to su tegobe koje iz meseca u mesec muče otprilike svaku drugu ženu. U akutnim slučajevima pomaže neko od sredstava protiv bolova koja ublažavaju grčeve (npr. "buskopan plus", koji se može bez recepta dobiti u apoteci), ali olakšanje, i psihičko i fizičko, mogu vam doneti i zdravije metode.
– Što manje unosite šećer i masnoće
– Ne konzumirajte alkohol
– Povećajte unos vode na dva i po litra dnevno od sredine menstrualnog ciklusa
– Izbegavajte kofein koji podstiče nervozu i razdražljivost
– Šetajte pola sata, četiri do pet puta nedeljno.
Tokom kritičnih dana najbolje će vam pomoći specijalne, ali jednostavne vežbe koje regulišu prokrvljenost karlice i opuštaju mišiće. Tri najbolje među njima su sledeće:

MAČKA
Osloniote se na šake i kolena. Glavu spustite, a leđa izvijte poput mačke. Pri tom, mirno udišite i izdišite i zadržite ovaj položaj oko dva minuta. Ponovite vežbu tri puta.


KOSA SVEĆA
Lezite na leđa i podignite noge. Pod krsta podmetnite jastuče. Ruke i ramena leže opušteno na podu. Podignute noge ispružite dijagonalno u vazduhu. Dišite mirno i ostanite u ovom položaju nekoliko minuta.


PRIVUČENA KOLENA
Lezite na pod na leđa. Noge, savijene u kolenima, privucite na grudi i obgrlit ih rukama. Nekoliko puta se lagano zaljuljajte nalevo i nadesno, čime se blago masira područje oko kičme.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Khallu taj Sre Apr 27, 2011 6:13 pm

Čaj za ublažavanje PMS-a

Dva cveta nevena prelijte sa dva decilitra vrele vode i ostavite da
odstoji pola sata. Procedite čaj i pijte ga tri puta dnevno posle jela.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Khallu taj Uto Jun 07, 2011 10:02 pm

Postoje prirodni lekovi protiv PMS-a

Čokolada nije jedino rešenje kada padnete u predmenstrualni očaj. Neki vitamini i minerali olakšavaju PMS, pa pitajte lekara koje od njih treba da uzimate.

Studije su orkrile da kalcijum može ublažiti grčeve, a vitamin D popraviti raspoloženje. Magnezijum olakšava bolove u mišićima i nervozu, a vitamini B kompleksa pomažu da se smanje bolovi prilikom dobijanja menstruacije.

Na posletku, mnogi biljni čajevi smanjuju efekte PMS-a.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Khallu taj Pet Jul 15, 2011 2:54 pm

ja sam jedno vreme koristila biljne kapsule na bazi Agnus Castus tj konopljike i osecala sam se fantasticno,naziv je ''Cefanorm''.
sad mi to slucajno pade na pamet,ne znam kako se toga ranije nisam setila.
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Zvončica taj Pet Jul 15, 2011 3:17 pm

Srećom, nemam te probleme. Samo bi mi još PMS falio.
avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od La scarpa taj Čet Dec 29, 2011 2:11 pm

Rocket Queen,blago tebi sto ne znas kako je to,mozda ti se pojave ti problemi kasnije,ne zelim ti ih,bolje da ih nikad ne osetis.Skoro od pocetka mesecnog ciklusa sam imala problem sa pmsom,samo sto nisam bila svesna da je to pms,iskreno receno nisam ni bila preterano informisana.Razdrazljiva sam,osetljivija,za sekundu se rasplacem,tih dana samoj sebi preterano uzasno izgledam,s godinama je sve gore.Setam i puno sam u prirodi,trudim se da se opustam u toku pmsa i zaboravim na napetost,samu sebe nateram da ne mislim na to i pomalo mi pomaze.
avatar
La scarpa
Istraživač
Istraživač

Ženski Broj poruka : 235
Pridružila/o se : 30.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Lollipop taj Sub Dec 31, 2011 10:15 am

Nisam imala taj PMS dok nisam pocela raditi.Posao mi je pravo stresan pa valjda mi se i zbog toga javlja taj sindrom.Nervozna sam,mogu jesti nikad usta ne zatvaram cokolade jedem,iako obicno nikad nemam potrebu za slatkom.Onda kad dobijem mens,sve se vraca u normalu samo sto ne mogu jesti nikako.Desava li se vama da ne mozete jesti kada ste imate mens.,je li to uopce normalno?
avatar
Lollipop
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 3149
Pridružila/o se : 18.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od male taj Sub Jan 07, 2012 1:12 pm

PMS kod žena je sličan mamurluku kod muškaraca, samo kraće traje. Imajte razumevanja za naš mamurluk pa ćemo i mi za vaš PMS. poljubac
avatar
male
Član za primer
Član za primer

Muški Broj poruka : 2351
Pridružila/o se : 02.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Khallu taj Sub Jan 07, 2012 8:12 pm

haha,ovo je toliko pojednostavljena definicija da veze sa zivotom nema
bilo bi divno da je pms tako prost i jednostavan proces kao i mamurluk
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: PMS - predmenstrualni sindrom

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu