Ljubav
Strana 1 od 8 • Delite •
Strana 1 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 
Ljubav
Poreklo ljubavi
Prema učenju taoista Duh i Materija su u vreme postanka sveta vodili borbu na život i smrt.
Duh je naposletku odneo pobedu, a Materija je osuđena na večni život u unutrašnjosti zemlje.No, pre toga je glavom udarila o nebeski svod i nebo prepuno zvezda razbila na komadiće.
Boginja Niuka izronila je iz mora, blistava u svom vatrenom oklopu.
Kuvajući dugine boje u kotlu, uspela je vratiti zvijezde na njihova mjesta, ali nije uspela pronaći dva mala komadića, pa nebeski svod nije bio potpun.
To je poreklo ljubavi: dve duše neprestano obilaze Zemlju, svaka u potrazi za svojim Drugim Delom.
Kada se sastanu, uspevaju povezati ona dva komadića koji nedostaju i tada, za taj par, celi univerzum ima smisla.
Volela bih da čujem vaše mišljenje o ovoj teoriji? Znam, znam, mit je.. ali .. šta vi mislite o ovome?

Shade- Elita

-
Broj poruka: 7851
Pridružila/o se: 13.11.2010
Ljubav
Definicije ljubavi najbliskije vašem poimanju iste.
Ja ću početi citatom iz Biblije.
Ljubav je strpljiva, puna dobrote. Ljubav nije zavidljiva. Ljubav se ne uznosi, ne nadima se, ne cini sto ne valja, nije koristoljubiva, ne razduzuje se, nije zloslutna, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve podnosi, uvek veruje, svaku nadu cuva, sve snosi. Ljubav nikad ne gine, a prorocanstva ce se svrsiti i jezici ce prestati i sve poznanje ce se iscrpsti. Jer je nase poznanje samo delimicno i nase prorokovaje je samo delimicno, ali kada dodje ono sto je svrseno, nestace ono sto je nepotpuno.
Kad bejah dete, kao dete govorah, kao dete misljah, kao dete prosudjivah, a kada postadoh covek nestade ono sto je bilo detinje. Mi sada gledamo kao pomocu ogledala u zagonetku. Ali onaj ko vidi ljubav, taj se gleda licem u lice. Sad poznajem samo nesto, a onda cu poznati ko sam i onda cu se videti licem u lice, kao sto sam sebi oduvek bio poznat. Jer samo je ljubav ta koja prepoznaje svoje lice i samo je ljubav ta koja vidi isto lice. Sada Vam dakle ostaje ovo troje.
Vera, nada i ljubav.
Ali je ljubav najveca medju njima! Upamtite ove moje reci i neka Vam zivot ne prolazi u tami.
prva Pavlova poslanica Korincanima - Novi zavet
Kad bejah dete, kao dete govorah, kao dete misljah, kao dete prosudjivah, a kada postadoh covek nestade ono sto je bilo detinje. Mi sada gledamo kao pomocu ogledala u zagonetku. Ali onaj ko vidi ljubav, taj se gleda licem u lice. Sad poznajem samo nesto, a onda cu poznati ko sam i onda cu se videti licem u lice, kao sto sam sebi oduvek bio poznat. Jer samo je ljubav ta koja prepoznaje svoje lice i samo je ljubav ta koja vidi isto lice. Sada Vam dakle ostaje ovo troje.
Vera, nada i ljubav.
Ali je ljubav najveca medju njima! Upamtite ove moje reci i neka Vam zivot ne prolazi u tami.
prva Pavlova poslanica Korincanima - Novi zavet

Shade- Elita

-
Re: Ljubav
Pablo Neruda:
"Ljubav je tako kratka, a zaborav tako beskrajan."

Veca- Urednica Elite

-
Broj poruka: 6404
Pridružila/o se: 18.11.2010
Evo još mitologije
Jadan starogrcki mit govori o tome da je nekada covek bio sasvim drugaciji nego sto je danas. Taj nas daleki, veoma daleki predak – pracovek – bio je veoma cudnog izgleda. Gornji deo tela bio mu je okrugao, slican buretu. Imao je po dva para ruku I nogu, I glavu sa dva poptpuno jednaka lica, koja su gledala u suporotnim pravcima. Bio je vrlo pokretljiv: mogao se velikom brzinom kotrljati I prevrtati u vazduhu. Neverovatna je, kaze mit bila njegova snaga: mogao je iscupati drvo, podici I zavitlati ogromnu stenu. Svojom snagom I teznjom da sve unisti ugrozio je I same bogove. Zato ga je Zevs prepolovio na dva istovetna dela I time umanjio njegovu snagu I moc. Od tada sve do danas te dve polovine – muskarac I zena – stalno teze da se spoje, da budu jedno. Teznja za spajanjem, sjedinjavanjem, duboko je usadjena u njihovu prirodu, a polni nagon je jedna od najjacih sila koja ih pokrece na to.

Shade- Elita

-
"Ljubav ne pokazujemo tako što ćemo voljenu osobu gledati u oči, već tako što ćemo zajedno sa njom gledati u istom smjeru." ~ Antoan Sent Egziperi
Sta je ljubav?
Da li ti se dlanovi znoje, srce ubrzano kuca, a glas ti zastaje u grlu?
To nije Ljubav, to je Dopadanje.
Ne možeš skinuti pogled ili ruke sa nje?
To nije Ljubav, to je Požuda.
Ponosan si na nju, i želiš svima da je predstaviš?
To nije Ljubav, to je Sreća.
Želiš je, jer znaš da je ona tu?
To nije Ljubav, to je Usamljenost.
Sa njom si, jer tako svi drugi hoće?
To nije Ljubav, to je Lojalnost.
Ostaješ sa njom, jer znaš da te voli i ne želiš da je povrediš?
To nije Ljubav, to je Sažaljenje.
Sa njom si, jer te ljubi, i drži te za ruku?
To nije Ljubav, to je Nesigurnost.
Da li si sa njom, jer jedan pogled na nju, i srce tvoje preskače?
To nije Ljubav, to je Strast.
Da li joj opraštaš greške, jer se brineš za nju?
To nije Ljubav, to je Prijateljstvo.
Da li joj govoriš svakog dana da je jedina na koju misliš?
To nije Ljubav, to je Laž.
Da li bi se odrekao svojih najdražih stvari samo za nju?
To nije Ljubav, to je Velikodušnost.
A sada:
Da li te srce boli, i sve se u tebi lomi, kad je ona tužna?
Da, to je Ljubav.
Da li te privlače druge, ali ipak ostaješ sa njom, bez trunke pokajanja?
Da, to je Ljubav.
Da li prihvataš njene greške samo zato jer su one deo nje?
Da, to je Ljubav.
Da li zaplačeš zbog njenog bola, mada ga ona dobro podnosi, jer je jaka?
Da, to je Ljubav.
Da li ona oseća tvoje srce, i dira te duboko u dušu, tako da te boli jako?
Da, to je Ljubav.
Da li si sa njom zbog te slepe, neshvatljive mešavine bola, sreće i uživanja, koja te privlači k' njoj, i čvrsto te drži?
Da, to je Ljubav.
Da li bi joj dao svoje srce, svoj život?
Da, to je Ljubav.
Phil Bosmans

Shade- Elita

-
Biti zaljubljen ne znači nužno i voljeti. Biti zaljubljen je
određeno stanje; voljeti je čin. Stanje podnosimo, za čin
se odlučujemo.
Denis de Rougemont
određeno stanje; voljeti je čin. Stanje podnosimo, za čin
se odlučujemo.
Denis de Rougemont

Nina- Elita

-
Broj poruka: 1085
Pridružila/o se: 15.11.2010
Čuvajte ljubav u srcu.
Život bez nje mračni je vrt bez sunca,
s mrtvim i osušenim cvećem.
Svest da volimo i da smo voljeni
unosi toplinu i bogatstvo u život kao ništa drugo na svetu.
Oscar Wilde
Život bez nje mračni je vrt bez sunca,
s mrtvim i osušenim cvećem.
Svest da volimo i da smo voljeni
unosi toplinu i bogatstvo u život kao ništa drugo na svetu.
Oscar Wilde

Shade- Elita

-

Ponajčešće ljubav znači rat. Borba u kojoj svako nastoji da ščepa za vrat onog drugog. Sastoji se od ljubomore, posedovanja, pripadanja, čak u odnosima koji izgledaju najširokogrudniji. Kao u svim drugim bitkama i u ovoj padaju žrtve. Uvek postoji jedan koji voli više nego drugi, jedan koji pati, drugi, koji pati zato što nanosi patnju. Na sreću, ne pate uvek jedni te isti, pa odnos može da se preokrene. Ali, postoji i izvesna nežnost koja nam pomaže da prihvatimo onog drugog, a koja se sastoji od poverenja i dostojanstva. No, žalosno je što ljudi uvek nastoje da dobiju na jednoj strani ono što su izgubili na drugoj. Malo ih je koji su zadovoljni položajem i svojim materijalnim stanjem. Oni pokušavaju da to nadoknade na račun drugih u svojim ljubavnim odnosima, jer žele nešto da se ušićari. Dobija se, dok sve ide svojim tokom. Osim toga, u ljubavnim odnosima postoje „smicalice“ kojima se možemo poslužiti, te ostaviti partneru da posumnja da li ga uopšte volimo. Meni je to odvratno. Postoji, takođe, jedan prirodan, razuman odnos koji potvrđuje činjenica da ako neko s vama živi, s vam spava i smeje se – s vama, onda vas zacelo i voli, pa onda čemu sumnjati da će prvom prilikom da otprhne.
Francoise Sagan
Odgovori

Shade- Elita

-
Kako znate da ste sreli svog životnog saputnika?
Tražite ljubavnu vezu koja vremenom postaje sve bolja, sa sve vecim divljenjem, sa poverenjem koje izrasta iz oluja.
Sa ovim covekom sam uvidela da je moguce da dostignem intezivnu intimnost i radost.
Mislila sam ranije da su to samo moje posebne potrebe, moja licna obeležja životnog druga.
Sada mislim da možemo biti svaciji, ali da se bojimo da ih necemo pronaci i onda pokušavamo da se zadovoljimo sa manjim
Kako bi se usudili da zahtevamo intimnost i radost, ako je najbolje što možemo pronaci mlak ljubavnik i blaga sreca.
A ipak u srcu znamo da ce mlako preci u hladno, blaga srece ce se pretvoriti u bezimenu tugu, gundava pitanja: Da li je ovo ljubav moga života? Da li je to sve? Da li sam zato ovde?
U srcu znamo da mora postojati nešto više i ceznemo za onim što nikada nismo otkrili.
Toliko cesto polovina jednog para želi da se uzdigne, a druga polovina je vuce nadole.
Jedno ide napred, a drugo se trudi da za svakih dva koraka napred, mora da se vrati tri koraka unazad.
Bolje upoznati samo srecu, mislila sam, voleti moje prijatelje i moju macku, bolje cekati na životnog druga koji nikad ne dolazi, no napraviti tako tup kompromis.
Životni drug je neko cije brave odgovaraju svim našim kljucevima, a kljucevi odgovaraju svim našim bravama. Kad se osecamo dovoljno bezbednim da otvorimo brave, naše najiskrenije ja izlazi i onda možemo biti potpuno i pošteno ono što smo.
Možemo biti dovoljno onakvi kakvi smo, a ne zbog onog što se pretvaramo da smo.
Svat otkriva najbolji deo drugoga.
Bez obzira na sve, što se može oko nas da poremeti , sa tom jednom osobom smo sigurni u našem vlastitom raju.
Naš životni drug je neko ko deli sa nama najdublje cežnje, naš smisao, uverenja.
…Naš životni drug je neko ko život donosi u život…
Ali na kraju nije važno da li se slažemo ili ne ili ko je u pravu.
Ono što je važno jeste šta se dešava izmedu nas dvoje i da li se stalno menjamo, rastemo i volimo jedno drugo sve više! To je ono što je vrlo važno!
….jedino što je važno, na kraju našeg boravka na zemlji jeste, koliko smo dobro umeli da volimo, kakav je bio kvalitet naše ljubavi!
Richard Bach
Most preko vecnosti

Shade- Elita

-
Strana 1 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 
Strana 1 od 8
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu