Femme


Dobrodošli

Ako već niste registrovani, učinite to, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana, veći broj tema je dostupan samo registrovanim korisnicima.
Ukoliko ne budete aktivni deset dana od dana registracije, vaš nalog će biti trajno ukinut.

Prijatan boravak na Femme forumu
Patijarh Pavle

Ići dole

Patijarh Pavle

Počalji od Femme taj Čet Jan 27, 2011 6:22 pm
Patrijarh srpski Pavle (svjetovno ime Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914 godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca (Austro-Ugarska, danas Republika Hrvatska) u zemljoradničkoj porodici, a preminuo je 15. novembra 2009 na vojno medicinskoj akademiji u Beogradu . Gimnaziju je završio u Beogradu, šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Rano je ostao bez roditelja - otac je otišao na rad u SAD, tamo je dobio tuberkulozu i "vratio se kući da umre" kad je dječaku bilo tri godine, a isto se ubrzo dogodilo i s majkom. Odgojila ga je tetka. Shvativši da je dijete "vrlo slabašno", poštedjela ga je seoskih poslova i tako mu omogućila da se školuje: iako je malo Gojko bio sklon "predmetima gdje ne mora da memoriše, kao što su matematika i fizika", iako je iz vjeronauke imao tanku dvojku, uticaj rodbine je prevagnuo i njegov konačan izbor bio je bogoslovija. Poslije Tuzle i Sarajeva, tokom Drugog sv. rata dospijeva u Beograd, gdje najprije radi na građevinama, a zatim, zbog slabog zdravlja, počinje svoj monaški život.

On počinje s monaškim životom u manastiru Svete Trojice u Ovčaru i ujedno radi kao vjeroučitelj djeci izbjeglicama u Banji Koviljači. Izvjesno vrijeme proveo je u manastiru Vujan. Zamonašen je u manastiru Blagovještenju 1946. godine, kada je unapređen u čin jerođakona.


3. decembra 1990. izabran je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, kada je na tom mestu nasledio patrijarha Germana. Novi, 44. patrijarh SPC rekao je tada: "Moje su snage slabe, to svi znate. Ja se u njih ne nadam. Nadam se u vašu pomoć, kažem i ponavljam, u pomoć Božju kojom me je on i do sada držao. Neka bude Bogu na slavu i na korist njegovoj crkvi i našem napaćenom narodu u ova teška vremena". Također je konstatirao i da "mi nemamo nikakav program patrijaršijske djelatnosti, naš program je Jevanđelje Hristovo".Preminuo je 15. novembra 2009. godine oko 10:45 u Beogradu u 96. godiniizvor
avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Femme taj Čet Jan 27, 2011 6:25 pm


„Нисмо бирали ни земљу ни где ћемо се родити, ни народ у којем ћемо се родити, ни време у којем ћемо се родити, али бирамо једино да ли ћемо бити људи или нељуди... Када би оснивање наше независне државе и њено одржање и напредак били могући само злочином ја бих пре пристао да нестане не само велика него и мала Србија и сви Срби заједно са мном, него што бих пристао на нељудско и нечовечно. Ето, то је за мене Косовски завет и опредељење за царство небеско... Свети кнез Лазар није против живота на земљи, нити против царства земаљског. Али, када већ треба једно да се губи, боље изгубити земаљско него небеско”

avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Femme taj Čet Jan 27, 2011 6:27 pm


"Ја сам рекао њима, понављам то и сада свима, да када би Велика Србија требало да се одржи по цену нечег нечовечног, нељудског, ја не бих пристао. Не бих пристао по ту цену да се одржи ни мала Србија. Када би по цену нељудског, нечовечног, требало да се одржи последњи Србин, и када бих ја био тај Србин, не бих пристао. Нама је боље да нестанемо као људи, него да опстанемо, биолошки да преживимо, као злочинци и нељуди."
avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Femme taj Čet Jan 27, 2011 6:28 pm"Богу благодаритe!Ко благодари на малом,добиће и више".
------

"Мудрост ће Вас сачувати да Вас вуци не онемогуће. А доброта да Ви не постанете вуци. Другим речима да људи слободно развијају своје умне способности али да паралелно развијају и доброту. Мудрост је наше унутрашње око. Али ум је хладан,он по некад сече по сред срца. А доброта је топла али глупа. Када се развија паралелно, онда ће одрзати равнотежу. Да ум не пређе у злоћу а доброта не пређе у глупост.

Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстатикао овце Његове. А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови.Мудрост ће нас сачувати да не постанемо плен, да нас вуци не раскину, односнода нас непријатељи не онемогуће. А безазленост и доброта ће нас сачувати да мине постанемо вуци.

Треба имати, дакле, мудрост. Развијати мудростБогом дану, све више и више, а паралелно са тим развијати и доброту. Јер,мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази углупост. Ни једно ни друго више, него да будемо "мудри као змије, абезазлени као голубови.

"И мене су гонили, и вас ће гонити",говори Господ. С тим морамо бити начисто и припремити се да и при том останемоонако како треба, какви су и преци наши били: људи Божији, народ Божији. И онда,кад дође крај живота нашега, ући ћемо у радост блаженства Царства Небескога. То и јесте смисао и циљ нашег живота. Бог вас благословио!"

avatar
Femme
...

Ženski Broj poruka : 5409
Pridružila/o se : 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Shade taj Čet Jan 27, 2011 6:31 pm


Тако је говорио патријарх Павле


Дaтум: 15.11.2009 23:00
Autor: Глас Српске

О Косову и Метохији:

Шиптарске власти искористиле су прилике да своје непријатељство према Србима огласе као угроженост од њих, а припреме за свршени чин отцепљења да представе као нужност насилне заштите од "насиља". То је за мене једно од суштинских питања Косова. Толико векова претрајало је оно највредније што су Срби могли дати и што су дали у општу ризницу тековина човечанства.
О кривици

Сви ми морамо да разбијамо ту фаму која је притисла српски народ, да је он изазвао рат, да врши масакр над другима. Сви морамо настојати да докажемо да није тако, да докажемо то својим животом, угледајући се на оне наше светле примере, а осуђујући оне који су учинили зло.
О рату

Желео бих и настојаћу да учиним све што је могуће, само да дође до мира, да се прекине ово крвопролиће и несреће које сналазе све, и нас и муслимане и Хрвате. A ми смо браћа и по крви и по језику. На жалост, браћа која не знају шта раде. Е, да Бог нас помогне, да дођемо дотле да будемо браћа која знају шта раде. Ово понављам стално и себи и другима. (1993)
О злочинима

Православна црква осуђује злочинце без обзира ком народу или којој вери они припадају. На несрећу, има злочина на свим странама. Само ће Божја вага моћи да измери колико их је на једној, а колико на другој страни. (1993)
О српском народу

Сви људи схватају оно што је човечно, шта је опште људско у нама, а на страну чак оно што је хришћанско. Само, то није тако лако извршити. Бити човек у свакој прилици и свакој неприлици, поступати и реаговати на нељудске поступке људски, за то треба огромна снага. Ту снагу је наш народ имао, не генералишем, јер је било и друкчијих људи, али говорим о нама као целини, као онима који су најбоље ту ствар у нашем народу осећали и тако поступали. Оно што је нас одржало је то да смо знали поступати као људи, то је битна особина српског народа.


Aпел за мир

Aпелујем на све заједно, Србе, Хрвате и муслимане да престану са узајамним уништавањем и разарањем своје земље и добара. Зло и мржња рађају само ново зло и мржњу. Aко би се, не дај Боже, и најљућем непријатељу, овај рат наставио, из њега ће само ђаво и зло изаћи као победници, а никако људи и народи.
(мај 1995.)
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Shade taj Čet Jan 27, 2011 6:36 pm

Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо.
Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо.

Ако би у молитви твој ум ишао на разне стране, а не небу и Богу,
ипак не падај духом, него га увек враћај и везуј за речи молитвене.
Ипак, таква молитва неће остати без плода, мада и није сва чиста.


Време је једно трајање које има прошлост, садашњост и будућност.
Али прошлости као времена нема.
Има остатака од прошлости.
Будућности такође нема, она ће бити.
А шта има?
- Има само садашњост.
Та категорија времена не односи се на Бога. На Њега се односи вечност.
А вечност је стална садашњост. Нема ни прошлости ни будућности.

Патријарх Павле


avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Shade taj Pon Avg 29, 2011 1:39 pm

DVERI SRPSKE: Vaša Svetosti, trenutno je u modi novodopski rečnik koji insistira na rečima kao što su ljudska prava i slobode, tolerancija, globalizacija. Kakav je odgovor Crkve na ove izazove novoga doba?
Nj. S. PATRIJARH PAVLE: Čovek ne može stići najedanput do vrline ljubavi; on mora da izrasta dok dođe do te najveće vrline. Kad dođemo do nje onda prestaje sve, onda više za pravednika zakona nema, on je nadišao svaki zakon, on čini više nego što svaki zakon može da učini. Dotle moramo biti makar trpeljivi u odnosu prema drugim ljudima, shvatati i poštovati njega kao ličnost i njegovo mišljenje, ukoliko ono nije na štetu opštu. Tu je i država da brani društvo od tih zločinaca kojih je bilo uvek i ima.
Često nam prigovaraju materijalisti i ateisti da mi sveštenici propovedamo smrt i da govoreći o strahu od smrti, da nas smrt čeka, držimo vernike u strahu, kao ono milicija što u strahu od kazne drži građane u jednom odnosu pristojnom.
Evo šta kaže Sveti Vasilije Veliki: U duhovnom uzrastanju uglavnom su tri stupnja.
Prvi stupanj je stepen roba. U ono doba kad je živeo Sveti Vasilije bio je robovski sistem. Rob je bio čovek uhvaćen u ratu ili čovek kupljen na pijaci, odnosno prodan jer nije mogao da vrati zajam koji je nekom uzeo i taj zajmodavac je imao pravo da ga proda, i njega i njegovu porodicu da bi naplatio svoj dug. I onaj koji bi kupio tog roba bio je vlasnik tog čoveka, njegovog života i smrti; mogao je da ga ubije i nikome ne bi odgovarao. Na duhovnom planu, veli Sveti Vasilije Veliki, na tome je stepenu roba onaj hrišćanin koji iz straha od pakla vrši ono što Bog naređuje. Ne isplati mu se da čini ma kakve grehe hiljadu godina, a posle celu besmrtnost da se muči. To je taj prvi stepen gde čovek ipak vrši zapovesti, ali motiv je taj.
Drugi je stupanj stepen najamnika. I u ono doba bilo je slobodnih ljudi koji su za svoj rad primali platu (ako imaš da mi platiš da ti radim, a ako nemaš, nisam ja rob, traži ko će!) Na duhovnom planu na tom je nivou onaj hrišćanin koji želi da i u raju bude na višem nivou (nisu ni u raju svi jednaki: zavisi koliko su se trudili i koliko su dospeli). To je drugi stepen: taj je viši od onoga prvoga, ali nije najviši.
Treći je stupanj stepen sina ili kćeri. Sin izvršuje volju očevu, ne iz straha od kazne da će ga otac ubiti –nije on rob, ne iz želje da mu otac plati – nije on najamnik, nego iz želje da otac bude zadovoljan. Dok ona dvojica stavljaju sebe u centar (da ja ne budem kažnjen, da meni bude plaćeno), ovaj ne stavlja sebe nego oca u centar. Na duhovnom planu na tom je nivou onaj hrišćanin koji iz ljubavi prema Bogu izvršuje njegove zapovesti, da Bog bude zadovoljan, takoreći. Niko ne može doći na taj stepen dok ne pređe prva dva. Koliko će se on baviti na onom prvom, pa na onom drugom dok dospe do trećeg, zavisi od njega.
Vidite, ti materijalisti su pripisali celom hrišćanstvu da, ustvari, mi zastupamo robovski stav (iz straha od pakla), što, dabome, apsolutno ne stoji. Oni svesno previđaju odnosno neće da shvate postojanje trećeg stepena do kog treba svi da dođemo i onda ćemo vršiti ono što Bog naređuje, ne iz straha od kazne ni iz želje za nagradom.
avatar
Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 10711
Pridružila/o se : 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Khallu taj Uto Dec 06, 2011 10:57 pm

Da li ste znali da za fotografisanje patrijarha Pavla nije bio potreban blic?

Kako je prošlo dve godine od smrti našeg patrijarha Pavla, spremili smo vam nekoliko anegdota da vas podsete na njegov život. Parijarh Pavle je bio poznat po svojoj skromnosti, dobroti - ali i duhovitosti. Tako je Pavle duhovne vrednosti promovisao na veseo način koji živi u sećanju svih koji su razgovarali sa njim.

-Kad je fotograf Vican Vicanović poželeo da fotografiše patrijarha Pavla, obratio mu se rečima -Vaša svetlosti (umesto Vaša svetosti), na šta mu je patrijarh vrcavo odgovorio -Kad sam već svetlost, šta će ti blic?-

-Jedan naš kolega novinar, koji stanuje blizu Patrijaršije, često je u džepu jakne svoga sina nalazio bombone. Znajući da mu ih nije kupio, pitao je sina odakle mu. Mališan je odgovorio -Dao mi moj drug Paja.- Posle nekog vremena ocu je već to postalo čudno jer nije mogao da se seti nijednog druga svoga sina po imenu Paja, pa je upitao -Koji ti je to drug?- Dečak je ko iz topa odgovorio -Pa naš patrijarh. Kad god prolazi pored parkića u kom se mi igramo, on kupi bombone pa nam podeli. A mi ga volimo jer nam je drugar, pa ga zovemo Paja.-

-Izlazeći iz Patrijaršije, upitao je svog pratioca -Čija su to tolika luksuzna kola parkirana? -Naših vladika. Došli su njima na Sabor-, odgovorio je pratilac. -O, Bog ih video! Šta li bi tek vozili da nisu dali zavet skromnosti?!- duhovito je prokomentarisao gospodin Pavle.

-Zanimljivo je da patrijarh Pavle ostavljao hranu da odstoji po nekoliko dana pre nego što bi je pojeo, kako bi ona bila izložena bakterijama, jer je smatrao da je to blagotvorno za organizam. Odeću je sam šio, krpio i prao. Ni za cipele mu nije bila potrebna ničija pomoć, popravljao ih je i održavao sam. Oni koji su imali priliku da borave u sobi u kojoj je spavao kažu da je po skromnosti podsećala na pravu monašku keliju.

-Jedan beogradski boem istrčao je iz kafane "?" kad je video patrijarha da ulazi u Sabornu crkvu. Preplićući jezikom rekao mu je -Nas dvojica smo najbolji ljudi na svetu-, a patrijarh mu je na to odgovorio: -Jesmo, al' kad popijemo ništa ne valjamo.-

-Jednom drugom prilikom, u zimsko doba, deca su se igrala u blizini Patrijaršije. Bio je izuzetno hladan i vetrovit dan, a patrijarh je prolazeći tuda decu pozvao da se sklone od košave i uđu u Patrijaršiju na sokić. Sva deca osim jednog dečaka pojurila su za patrijarhom, samo se jedan zadržao na stepeništu ispred vrata. Patrijarh ga je upitao zašto ne ulazi, a dečak je rekao -Ja ne mogu, nisam kršten.-

Patrijarh mu je na to odgovorio -Samo ti uđi, sinko. To su novotarije da se deca krste kad se rode. Nekada su se momci krstili pred vojsku, kad su zreli i znaju šta žele. Ako i ti to budeš hteo kad odrasteš, evo, ja ću te krstiti. A sad uđi slobodno-

-U vreme građanskog rata u bivšoj SFRJ, jedan karikaturista ga je nacrtao kao ratnika opasanog bombama i sa "škorpionom" o pojasu. Na to je rekao -Vi ste mislili da ćete lako sa mnom. Mislite da sam ja slabačak, a evo kako me drugi vide.-

- Grupu mladića koji su izlazili iz kluba "Akademija" presrela je nekolicina muškaraca koji su ih usplahireno pitali -Videste li Pavla?-. Naime patrijarh je voleo rano da izađe da kupi hleb i novine - a mladi su se tada tek vraćali iz klubova.

-Bivši ambasador SAD Voren Zimerman pitao patrijarha Pavla šta može da učini za SPC, patrijarh mu je odgovorio -Samo nemojte da nam odmažete, na taj način ćete nam pomoći.-.

- Kada se Jugoslavija razidarala, njegova svetost patrijarh izjavio je sledeće -Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.-

izvor-(trojka.rs)
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od zelenooka taj Sre Dec 07, 2011 9:25 am

Prilikom jednog gostovanja u emisiji ''Dok andjeli spavaju'', na pitanje šta misli o današnjemm sveštenstvu, patrijarh Pavle je odgovorio:''Nekada smo imali drvene putire i zlatno sveštenstvo,a danas imamo zlatne putire... '', i tu završio svoj odgovor,po meni,veoma rečito.
Godinam smo letovali u Ovčar banji.Tu ima deset manastira.Manastir Blagoveštenje je u samoj banji, a ostali manastiri su u neposrednoj okolini.Ne zna se koji je lepši i gde se čovek prijatnije i mirnije oseća.Ipak,moji favoriti su godinama bili Blagoveštenje,gde smo i spavali u konacima, Jovanje, Nikolje i Preobraženje (muški manastir,gde prave najlepše kolače na svetu).Davne 1993.godine,bila sam tamo sa decom,Milica 7 godina,Lazar 8 meseci i moja tetka i ujak sa porodicama.Posle nedelju dana stiže patrijarh. U Blagoveštenje je dolazio svake godine na dve nedelje jer je kao dečak prvo tu doveden pa posle par godina zamonašen u Jovanju.Pričao je sa nama kao da nam je komšija, opušteno, lako, o svemu, od politike do fudbala. Redovno je uspavljivao Lazara napolju pod lozom,i tada sam od njega naučila dve lepe molitve za decu,pred spavanje.Milica je skoro svaki dan išla sa njim da čuvaju ovce i koze i da pomuzu mleko.I oponašajući patrijarha i ona je nosila torbicu sa parčetom hleba,dva paradajza i jednom jabukom.
Jednog dana mi je rekao: da li bi htela da mi u jednu šerpicu (i pokazao rukama veličinu šerpice-kao kad sastavimo šake) skuvaš malo djuveča od raznog povrća da imam za 3-4 dana da jedem.Naravno da sam htela, bila mi je čast. Kad sam u kuhinji uzela ulje,igumanija, mati Melanija, je odmah rekla:ne, on posti. On uvek posti bez ulja.Njemu kuvaj na vodi.Tako jede ceo život. Poslušala sam je.Moram reći da je bio zadovoljan.
Zato je moja tetka izvukla debeo prekor od njega i stidela se danima. Pržila je prženice na terasi konaka, deca trčala, sruše tanjir i ona baci prženicu u kantu za djubre.Posle nekog vremena video patrijarh tu prženicu ,došao u kuhinju i pita mene ko je bacio i zašto. Ja objasnim,a on će: ''da preko te prženice nije bačeno drugo djubre ja bih je izvadio i pojeo. Ovako ću je dati kokoškama ili ovcama.Ona je počinila jako težak greh.Sada ću ići u crkvicu,da čitam molitve u oltaru,da pokušam da umilostivim Gospoda Boga da njoj oprosti ovako veliki greh.Nemoj me gledati tako,ovo je neoprostivi greh.Svako treba ne samo da zna koliki je put od oranja njive,sejanja,djubrenja,rasta,zrenja,žetve,mlevenja do brašna pa do hleba,ne samo to da zna već da proba da to sve sam uradi pa da vidi kako je teško doći do zrna žita,do mrve hleba.Nikada ni mrve ne bacaj u djubre,istresi na travu,poješće ptice, bubice. A ja sad odoh da se molim za nju''.
Satima je bio u oltaru i odatle su se čule molitve.Uveče je mojoj tetki održao dobro predavanje o bacanju hrane, lepim rečima, ali tako da se ona postidela i nije smela da ga pogleda danima.Toliko je to uticalo na nas da nikad više nismo ni mrvu bacili.Sve, do najmanje sitnice skupljamo i posle iznesemo životinjama.Ona živi u gradu, uzme šerpu u ruke i višak hrane izruči u neko žbunje kod zgrade,uvek se nadje neka životinja da to pojede.Zaista je bio divan čovek.Milica ima slike kada je bila patrijarhu do grudi,kad su čuvali ovce,posle 3 godine,kada su se opet sreli u Blagoveštenju i slikali, patrijarh je njoj bio do grudi.Te slike imaju počasno mesto u njenoj sobi.
avatar
zelenooka
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 400
Pridružila/o se : 28.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Veca taj Sre Dec 07, 2011 9:58 am

Zavidim ti na ovom iskustvu zelenooka, ne mogu ni da zamislim koliko je lijepo bilo proživjeti nekoliko dana u njegovoj blizini...
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12924
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od zelenooka taj Sre Dec 07, 2011 10:18 am

Predivno Veco.Uživali smo u priči sa njim, prepametan, pun duha, humora, ljubavi za ljude, a posebno za decu. A tek jutarnja liturgija i večernja služba kad ih on služi! Pa ne umem ti opisati to ushićenje koje se oseti,kao da lebdiš iznad poda crkvice,kao da si medju andjelima...
Malopre zaboravih da napišem dečije molitve pred spavanje.Moja deca ih i danas znaju,znaće ih i moji unučići a ovde neka ih pročitaju sve mame koje žele da ih svojoj deci ispričaju pred spavanje.

Legoh spati Boga zvati
i andjele prizivati.
Nebesa se otvoriše,
andjeli se pokloniše,
Hrista Boga zamoliše
daj mi bože kad ja spim
da nikakvog zla ne snim.


Krst na gori
krst na vodi
krsti Bože moje mesto
gde ja spim
gde ja snim.
Krst me čuva do ponoći
a andjeli od ponoći
Majka Božja dok je sveta
a sam Gospod na vek veka.
avatar
zelenooka
Elita
Elita

Ženski Broj poruka : 400
Pridružila/o se : 28.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Khallu taj Čet Dec 22, 2011 12:08 am

Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja.

Patrijarh Pavle
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Khallu taj Pet Feb 03, 2012 12:50 am

Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Патријарх Павле
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Veca taj Pet Feb 03, 2012 8:49 am

"Позвани смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке."
"Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди."
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12924
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Zvončica taj Sub Mar 17, 2012 11:44 pm

avatar
Zvončica
Počasni član
Počasni član

Ženski Broj poruka : 7716
Pridružila/o se : 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Khallu taj Sre Apr 11, 2012 11:55 am

Ne prizivajmo Božju pravdu i milost, ako ljudima svih naroda , vera i nevolja ne poželimo ono isto što se i za sebe molimo!
Patrijarh Pavle
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od ivonka taj Sre Apr 11, 2012 2:33 pm

Moram priznati da sam ja alergicna na popove svih konfesija, ali patrijarh Pavle je bio redak covek, pre svega covek i onda i duhovni pastir. Takvi se radjaju jako retko i srpski narod je imao tu privilegiju, da mu bas on bude patrijarh.On je jedini svestenik za koga smatram da je imao moralno pravo da mi "popuje".
avatar
ivonka
Elita
Elita

Broj poruka : 2897
Pridružila/o se : 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Veca taj Sre Apr 11, 2012 6:19 pm

Dijelim tvoje mišljenje ivonka, imali smo sreće da nam je takav čovjek bio patrijarh. Nijedan drugi nije mu ni blizu, niti može biti.
avatar
Veca
Urednica Elite
Urednica Elite

Ženski Broj poruka : 12924
Pridružila/o se : 18.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Khallu taj Pet Jul 20, 2012 9:57 pm

Матија Бећковић о Патријарху Павлу: Живот је живео као да ће му сваки дан бити судњи и говорио као да ће му свака реч бити последња. Нико у бучнијем веку није говорио тише, а да се чуо даље. Нико није говорио мање, а да је рекао више. Нико у безочније време није дуже и спокојније гледао истини право у очи. Нико се за своју славу није грабио мање.
It is our duty to beautify the world
avatar
Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka : 18894
Pridružila/o se : 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Patijarh Pavle

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu