Femme

Dobrodošli

Ako već niste registrovani, registrujte se, nakon registracije se morate prijaviti, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana.

Prijatan boravak na Femme forumu

Slika o sebi – naš odraz koji drugi vide

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Slika o sebi – naš odraz koji drugi vide

Počalji od Femme taj Sub Feb 05, 2011 6:38 pm

U materijalnom svetu najjača prednost koju imamo jeste slika koju predstavljamo spolja. Između ostalog, pomoću nje možemo ulaziti i izlaziti iz uloga koje smo sebi dodijelili. Slika koju ostavljamo je prva stvar s kojom se ljudi susreću kad ulaze u kontakt s nama. Zbog toga je ona vrlo bitan činilac našeg uspeha na nekom području.
Slika o sebi je odraz nas samih.

Zašto je slika o sebi toliko bitna?
Slika o sebi je prvi faktor preko kojeg ljudi stvaraju sliku o nama. Jeste da izgleda naoko kao da nije tako, ali ona drugima odaje mnogo više o nama nego što smo toga svesni. Dovoljno je samo da pogledamo na koji način i mi sami procenjujemo druge.

Od čega se sastoji slika o sebi?
Elemenata je mnogo, a najvažniji su:
- način odevanja
- boje odeće koju nosimo
- način na koji pričamo
- način na koji se ophodimo prema drugima

Iako se na prvu ruku čini da izgled nema velik uticaj na našu okolinu, ipak se treba malo više osvrnuti na njega. Od svih navedenih elemenata, način odevanja je najuočljiviji element naše ličnosti. Izgled je nešto što nam daje kredibilitet u raznim ulogama koje imamo u životu. Sasvim je normalno za očekivati da će na primer, dress code poslovnog čoveka biti odijelo, a osobe koja ide na ljubavni sastanak nešto opušteniji i izazovniji način odevanja.
Tako je i sa svim ostalim segmentima. Svaki od njih nalaže svoja pravila odevanja.

Način na koji komuniciramo sa drugima, naša sposobnost za komunikaciju su osnovni element uspeha u životu. S obzirom na to da ne živimo u društvu u kojem možemo međusobno čitati misli, svoje ideje prenosimo putem komunikacije.
Radilo se o verbalnoj ili neverbalnoj komunikaciji bitno je da smo vešti u njoj.

Da bismo mogli reći da znamo komunicirati, između ostalog treba biti sposoban komunicirati bilo sa strancem ili s najbližom osobom u našem životu. Dakle, uspeh u komunikaciji predstavlja mogućnost adekvatnog pristupa osobama s kojima dolazimo u kontakt. Uspeh koji nam donosi komunikacija bazira se na interesu koji uspevamo da zadržimoi kod druge osobe dok smo s njom u interakciji. Ljudi jednostavno vole biti okruženi ljudima koji znaju voditi komunikaciju u pravom smeru.
Život im tada postaje zanimljiviji. Samim time ostavljamo sliku samopouzdane i inteligentne osobe.

Samopouzdanje i inteligencija su kvaliteti koji su u našem društvu cene. Mnogi od nas, da nas neko pita koje kvalitete želimo da naš partner/ka ima, izabrali bi upravo ove dve.
Jedno istraživanje je čak to i potvrdilo.

Da bismo znali koju sliku o sebi treba da izgradimo, bitno je da znamo kojim se životnim putem želimo kretati. Ovde se već radi o pitanju našeg životnog stila.

Isključivo vlastitim konstruktivnim odlukama možemo izgraditi svoj život, nešto novo, veće i bolje za nas i našu okolinu. Bitno je da uočavamo izbore koji nam se nude. Mogućnosti je mnogo, pitanje je samo da li ih vidimo. Samo mi sami možemo izabrati i izgraditi život kakav želimo. Ako nikada ne probamo, nikada nećemo niti znati što sve možemo.

Pitanja koja je poželjno postaviti:

- Kakav utisak ostavljam na druge?
- Kakva osoba želim biti?
- Što me koči u tome da dosegnem sliku osobe kakva želim da budem?
- Kako način odevanja utiče na pojedine segmente mog života?
- Šta treba da promenim u načinu svog odevanja?
- Da li znam kvalitetno da komuniciram?
- Koje veštine treba usvojiti da bih to znao/la?
- Ko odlučuje o mom životu?
- Kakav život želim živeti?
- Da li uočavam mogućnosti koje mi se nude?
- Koji life style bi mi trenutno najbolje odgovarao?
- Da li sebi dopuštam pravo izbora?
- Ako ne, zašto?

Šta mislite kakav utisak stiču ljudi o vama?
Kakav utisak ostavljate na njih?
Uspevate li da ostavite onakav utisak kakav želite da ostavite?

Femme
...
...

Ženski Broj poruka: 3753
Pridružila/o se: 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Slika o sebi – naš odraz koji drugi vide

Počalji od Zvončica taj Pon Mar 14, 2011 4:33 pm

Ljudi koji me ne poznaju dovoljno kažu da izgledam strogo, ozbiljno i da ostavljam utisak hladne i nepristupačne osobe. U stvari, ja sam vrlo osetljiva i nesigurna u sebe, pa je možda taj pogrešan utisak koji odajem neki moj odbrambeni mehanizam.

Zvončica
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka: 7038
Pridružila/o se: 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Khallu taj Pon Mar 14, 2011 4:38 pm

bas ovih dana razmisljam o ovoj temi a povod je prica sa jednim deckom pre neki dan.
on je u stvari drug mog muza a sa njim nisam imala dodirnih tacaka do pre neki dan.rekao mi je nesto u stilu''nisam te tako zamisljao,vrlo si komunikativna,prijatna....'' i to nije prva osoba koja mi to kaze.ocigledno iz nekih razloga oni koji me ne poznaju imaju neku vrstu predrasuda prema meni a u nastavku bih mogla da potpisem ceo post od Rocket Queen.

Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka: 12839
Pridružila/o se: 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ivonka taj Pon Mar 14, 2011 7:34 pm

Nekada sam se trudila da se svakom dopadnem i da me svi vole. Vremenom sam shvatila da to nije moguce, samo znam da ljude ne ostavljam ravnodusnim i da prema meni gaje razlicita osecanja od obozavanja do cak mrznje. Ali opet ljudi koji me bas dobro upoznaju me vole i cene.

ivonka
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 1899
Pridružila/o se: 05.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade taj Ned Mar 20, 2011 3:25 pm

"Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine."
Beket

Mnogi su mi govorili da sam teška, drvena, čak i uobražena, pre nego što su me bolje upoznali.
I što reče ivonka ... znam da je nemoguće, na vreme sam shvatila, da svima budem draga, prihvatljiva, te stoga se ne trudim da se svima dopadnem.
Onaj ko "ume" da me upozna, shvati ko sam, šta sam, i tu prestaje svaka zabluda o meni.
Ne foliram se, i to je valjda ono što zbunjuje ljude.
I valjda je normalno, da čovek pre svega voli i ceni sebe, da bi mogao, i bio u stanju tako da se odnosi i prema drugima.

A ima nešto istine i u ovoj rečenici

"Hrabri ljudi sa karakterom uvek deluju zlokobno ostalima."
I.Andrić

Skoro mi je neko rekao da sam žena kamenog srca.
Ali mislim da se to više odnosilo na moju nepokolebljivost u nekim stavovima, nego na bezosećajnost.

Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 7851
Pridružila/o se: 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Femme taj Sre Apr 13, 2011 3:58 pm

Danas sam imala situaciju, nazovimo je tako, u kojoj se od mene očekivalo da budem ista kao i ostali.
Nekako mi je vrlo uvređujuće, neprihvatanje različitosti i činjenice da postoji i drugačije mišljenje od vašeg, našeg, tvog, mog.
Sačuvaj me Bože istosti, sačuvaj me Bože prihvatanja dvostrukih aršina, sačuvaj me Bože ljudi koji ne vide lepotu u različitosti!

Femme
...
...

Ženski Broj poruka: 3753
Pridružila/o se: 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade taj Čet Jul 28, 2011 12:31 am

Pozitivnom spoljnom slikom čovek može da upravlja. Važno je voleti samoga sebe. Slika o nama samima određuje utisak koji ostavljamo kod drugih ljudi.

Bečki psiholog Julia Umek otkriva kako možete da pokažete vaše dobre strane.

1. Slaganje uz celokupnu ličnost

Obratite pažnju na to da vaša dobra strana koju želite da pokažete odgovara vašoj celokupnoj ličnosti. Jer, ako pokažete "dobru stranu" koja ne odgovara vašem biću, vaše ponašanje će delovati izveštačeno i sasvim sigurno promašiti željeni efekat. Potražite kod sebe pozitivno ponašanje koje se takoreći provlači kroz vaš život kao crvena nit. Ako ste vi na primer neko ko rado pomaže, ko je rado tu za druge kada imaju probleme, onda pokažite tu dobru stranu.

2. Priznajte slabosti

Dobra strana nikako ne služi za to da se time hvalite, to bi totalno promašilo efekat. Dobra strana se pokazuje kada otvoreno priznate male slabosti i vašem sagovorniku date one informacije koje će skrenuti pažnju na vaše dobre strane. Dobre strane su one koje su za druge ljude od značaja. Umetnost je upravo u tome da među mnogim dobrim stranama koje svako od nas ima pokažemo one koje će nas povezati sa drugima koje omogućavaju jedno MI.

Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 7851
Pridružila/o se: 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Milla taj Sre Sep 07, 2011 1:30 pm

Meni je mnogo ljudi reklo da su mislili da sam umisljena pre nego sto smo neko vreme proveli zajedno. Razlog je taj sto imam izrazito pravilno drzanje (pa je to valjda odraz umisljenosti, nadmenosti) i sto uglavnom ne primecujem ljude na ulici. Jednostavno, razmisljam o tome kuda sam krenula i sta treba da obavim, ne zanima me sta rade ljudi oko mene; a vecina to pogresno protumaci.

Milla
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 827
Pridružila/o se: 04.09.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Samanta taj Sre Sep 07, 2011 1:44 pm

Uh,uh,uh!kakve predrasude imaju o meni!Uh!Totalna suprotnost od istine,ali meni ne pada na pamet,da ni u najvecem ludilu te predrasude njima rusim.neka,takvi ljudi nemaju svoj zivot,nisu zadovoljni sobom,isfrustrirani i dosadni su sami sebi,a zasto im onda rusiti "saznanje"?Inace velika vecina misli da sam gorda,hladna,svemocna,puna sebe,nemoralna itd.Ih,Boze!neka se hrane,ja volim,a samo svojom pojavom njima se vidi na licu da im nije dobro.A,mene apsolutno tudji zivoti ne zanimaju,ali ni najmanje.

Samanta
Iskusni član
Iskusni član

Ženski Broj poruka: 994
Pridružila/o se: 30.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od hope taj Sre Sep 07, 2011 2:44 pm

O meni misle ili da sam previse dobra i totalno neiskvarena ili da sam prava vestica. A mene apsolutno to ne zanima.

hope
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 3160
Pridružila/o se: 12.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Milla taj Sre Sep 07, 2011 2:50 pm

Tako je devojke. Vazno je da mi znamo ko smo i da se uvek rukovodimo svojim sistemom vrednosti. Oni slicni nama ce nas prihvatiti i voleti takve kakvi jesmo, ostali nisu vazni. I tako ne mozemo uticati na to sta ce ljudi misliti o nama, jer svaki pojedinac ljude oko sebe posmatra kroz prizmu onoga sto on sam jeste.

Milla
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 827
Pridružila/o se: 04.09.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Mimi taj Sre Sep 07, 2011 2:57 pm

Na prvi pogled delujem ljudima mekano i smotano,tek posle kroz razgovor otkriju nesto novo, otvoreno mi ne priznaju to,ali se oseti iz njihovog ponasanja pre i posle.Ranije mi je bilo jako puno vazno kako ce ljudi da me vide.

Mimi
Istraživač
Istraživač

Ženski Broj poruka: 167
Pridružila/o se: 16.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu