Femme

Dobrodošli

Ako već niste registrovani, registrujte se, nakon registracije se morate prijaviti, jer samo tako ćete moći da se družite sa
nama i koristite sve pogodnosti člana.

Prijatan boravak na Femme forumu

Bonton - Da li je teško biti fin?

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Bonton - Da li je teško biti fin?

Počalji od Femme taj Ned Feb 27, 2011 9:48 pm

Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bonton označava pravila lepog i pristojnog ponašanja u svim situacijama svakodnevnog života. Bonton najstrožije osuđuje vređanje, psovanje, fizičko obračunavanje. Ono nas uči kako se treba izražavati, ponašati, komunicirati u gotovo svakoj situaciji. Postoje i različite vrste bontona, koji su usko specijalizovani za određenu oblast, kao što je ponašanje u kući, kao gost, ponašanje komšiluka, internet bonton. Pravila ponašanja nisu u svim regijama sveta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti. Lepo vaspitanje govori o nivou nečije kulture, ali danas je slabo rasprostranjeno.Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima.

Monsinjor Delakaza (naučnik i crkveni velikodostojnik), autor je prve knjige koja je imala je za zadatak da razgraniči društvene slojeve: oni u vrhu su morali da poštuju pravila lepog ponašanja, a ista pravila su osuđivala „prost narod“ da ostane takav.

Bonton se prilagodjava potrebama ljudi, i ono što je nekada važilo kao lepo, sada i nije najbolje upotrebljavati, kao sto je npr srkanje supe.Bonton je prilagodljiv situaciji i svrha mu je da nam atmosferu učini ugodnom.

Ljudi često izjednačavaju pravila sa manirima što je totalno pogrešno.Recimo, nositi uniformu je pravilo dok nas maniri ne prisiljavaju da radimo nešto, već je poenta njihovog korišćenja da se osećamo prijatno.

Evo nekih osnovnih i korisnih pravila u svakodnevnom životu:
Spojler:
1. Ne pretvarajte se - kažite ono sto mislite, ali probranim rečima i ne vređajući tuđe stavove
2. Recite „hvala“ i za najmanje usluge jer će vas ljudi više ceniti i rado će vam pomagati
3. Izvinite se kada pogrešite
4. Dajte komplimente
5. Nemojte se hvaliti - pustite druge da uvide vaše kvalitete i uspehe
6. Govorite ljubazno sa ljudima
7. Ne ogovarajte
8. Slušajte druge dok govore bez prekida i upadica
9. Obećajte samo ono što možete da ispunite i održite obećanje
10. Dolazite na sastanke na vreme i ispunjavajte svoje obaveze u roku, jer na taj način poštujete tuđe vreme i ne remetite raspored aktivnosti
11. Ne rugajte se ljudima - ako želite nekog da zasmejete napravite šalu na svoj račun
12. Vodite računa o svojoj pojavi - izgledu i načinu nastupanja, prilagodite odeću prilici
13. Kada ste u gostima vodite računa da ne zauzimate previše prostora ili ometate aktivnosti domaćina
14. Ponašajte se u skladu sa situacijom i mestom na kome se nalazite. Ako idete negde gde postoje posebna pravila, osnovni red je da se upoznate sa njima pre nego se tamo pojavite
15. Ako ste pušač nemojte pušiti gde je to zabranjeno ili u prisustvu osoba kojima to smeta; ako ne pušite nemojte soliti pamet pušačima koliko je to štetno, jer svako ima pravo da sam donosi odluke o svom zdravlju
16. Uvažavajte malu decu i nemojte se šaliti na njihov račun u prisustvu drugih ako ih to ljuti, ali im ukažite na greške i usmerite ih na lepo ponašanje bez vike i batina, najbolje ličnim primerom
17. Budite fini prema životinjama i biljkama jer su i oni živa bića. Nemojte ih mučiti (životinjama seći uši i repove ili ih koristiti za poslove za koje nisu stvoreni ili se urezivati na kori drveta i sl). Obezbedite im normalne uslove za život ali da pritom ne ugrožavaju ljude oko vas. Čuvajte prirodu.

Kada poklanjate cveće:
Nikad se ne poklanja paran broj cvetova i uvek treba staviti potpisanu porukicu uz buket koji se šalje, takodje trebate da znate i govor cveća, odnosno koju poruku šalje poslati cvet:

Spojler:
Božur- simbol srećnog braka i prosperiteta dalija- uzvišenost i elegancija
Crveni karanfil- žrtvovanje, milost i ljubav
Beli karanfil- čistota i ljubav ružičasti karanfil- ljubavna naklonost krizantema - najviše se koristi za sahrane i venčanja
Ljiljan- uzvišenost, čistota, beskrajna lepota, sreća, besmrtnost
Orhideja - egzotičnost, prefinjenost, ekstravagantnost, romansa, erotika i želja za intimnošću
Iris ili perunika - dostojanstvo, hrabrost, slava crvena ruža- ljubav
Bela ruža - čistota i bezgrešnost
Žuta ruža - veselje, zadovoljstvo, ali i neverstvo i ljubomora
Narandžasta ruža - žudnja i opčinjenost
Ruža boje lavande - ljubav na prvi pogled
Roze ruža - zahvalnost, divljenje, nežnost, brižnost
Bež ruža - prijateljstvo
Suncokret - obožavanje i snaga
Narcis - samoljubivost, neuzvraćena ljubav, ali i novi početak
Lala - bogatstvo, raskoš, lepota, oholost, čežnja, zaljubljenost i ljubav

Da li se pridržavate bon-tona?

Femme
...
...

Ženski Broj poruka: 3753
Pridružila/o se: 06.03.2010

http://femme.forum0.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bonton - Da li je teško biti fin?

Počalji od Khallu taj Ned Feb 27, 2011 10:27 pm

mislim da nije tesko biti fin.bez lazne skromnosti,pronasla sam se u gornjem tekstu.tako sam i vaspitavana,a takav mi je i mentalni sklop.
kod ljudi najvise cenim pristojno i uctivo ponasanje.

Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka: 12839
Pridružila/o se: 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od bub@mara taj Ned Feb 27, 2011 11:31 pm

Mene su isto vaspitavali da se ponašam pristojno a danas je takvo vreme tj takvi su ljudi da ponekad ovakvo moje ponašanje i vaspitanje jednostavno dodje smešno.Nažalost.
u glavi mi je sve vreme slika sa prošle slave gde smo bili.osnovni red da kad dodješ pozvan u neku kuću pružiš ruku i upoznaš se sa ostalim gostima ili jasno i glasno kažeš dobro veče,doviđenja.

bub@mara
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 1244
Pridružila/o se: 12.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Khallu taj Pon Feb 28, 2011 12:19 pm

...medjutim,sta se dogodilo bubi? :s:

Khallu
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka: 12839
Pridružila/o se: 15.11.2010

http://femme.forum0.net/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od bub@mara taj Pon Feb 28, 2011 4:00 pm

bitno je da ja znam šta sam htela da kažem, jel, a vi nagadjajte
ništa spektakuarno se nije desilo ali više me ne iznenadjuje kad neko ne ume da se pozdravi ili upozna kad smo kod zajedničkih prijatelja. ponašanje za stolom npr .sešću sto bliže čelu stola,do domaćina, jer on je uvek u centru pažnje i ima bolju ekipu za zezanje, a ostatak gostiju se oseća kao zbog toga kao da je vreća buva.npr,bilo je ljudi koji su došli isključivo i samo da jedu, bez da obrate pažnju na ostale goste i domaćine.... ogovaranje ,dobacivanje,prozivke....kulturo,eve me!

bub@mara
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od La scarpa taj Pon Feb 28, 2011 4:22 pm

izgleda da je tesko.u komsiluku imam dvoje dece koji nikada ne pozele dobar dan,u marketu nikad ne kazu hvala,nekoliko puta sam bila na kasi iza njih.to se uci od malih nogu,lepi maniri su odraz elementarnog kucnog vaspitanja.nekako mi se cini da je sa godinama sve manje dece sa lepim manirima.ne zelim da prozivam nikoga,to je licni utisak.

La scarpa
Istraživač
Istraživač

Ženski Broj poruka: 235
Pridružila/o se: 30.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od bub@mara taj Pon Feb 28, 2011 5:18 pm

La scarpa,slažem se sa tobom ,to kućno vaspitanje formira decu.takva deca koju pominješ blamiraće se na nekoj slavi kao ovi ljudi sa kojima sam ja sedela. U tuđoj kući!!

bub@mara
Elita
Elita

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od La scarpa taj Sre Mar 02, 2011 6:13 pm

tacno tako. to su buduci nekulturni ljudi odrasle osobe bez osnovne kulture, koje roditelji nisu na vreme naucili lepom ponasanju zato sto su i sami takvi a zbog takvih se drugi osecaju lose.

La scarpa
Istraživač
Istraživač

Ženski Broj poruka: 235
Pridružila/o se: 30.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade taj Sre Mar 02, 2011 7:07 pm

Nije teško biti fin. Znate, parafraziraću sad neku poznatu ličnost, ne znam tačno, ko je to rekao, da onaj ko želi nešto da uradi (u ovom slučaju da bude fin) on to i uradi. Onaj ko ne želi, uvek nađe izgovor ili opravdanje.

Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 7851
Pridružila/o se: 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Zvončica taj Pet Mar 18, 2011 5:35 pm

Moja sestra je u srednjoj školi pozajmila Bonton profesorki engleskog jezika. Nikad ga nije vratila-toliko o njenoj kulturi.

Zvončica
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka: 7038
Pridružila/o se: 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shade taj Pet Mar 18, 2011 5:41 pm

O Bože, kad pomislim da sam već sve čula i da me gotovo ništa ne može iznenaditi, uh, uvek čujem ima nešto što me razuveri.

Kako je nije stid?

Shade
Elita
Elita

Ženski Broj poruka: 7851
Pridružila/o se: 13.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Zvončica taj Pet Mar 18, 2011 6:13 pm

Ne znam. Čak je moja sestra podsetila na kraju četvrte godine da ga vrati i nije ga vratila. Baš me nervira takva bezobzirnost i nekultura.

Zvončica
Urednica
Urednica

Ženski Broj poruka: 7038
Pridružila/o se: 14.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu